2020 januárjában a fine dining világa egy emberként kapta fel a fejét a hírre; Paul Bocuse legendás étterme elveszítette harmadik csillagát. Az akkor már két éve elhunyt séflegenda éttermét, mely 55 éven keresztül őrizte a legmagasabb gasztronómiai elismerést jelző háromcsillagos besorolást kétcsillagossá minősítették.
A két csillag is igencsak előkelő helyet jelent a Michelin rangsorában, a megdöbbenést inkább az okozta, hogy ezzel a csillagvesztéssel újra bebizonyosodott;
a fine dining irányában sincsenek érinthetetlenek.
A legmagasabb köröket érintő csillagvesztés pedig most tovább folytatódik. A tegnapi napon a Michelin Guide bejelentette, hogy egy csillagot elvesz Guy Savoy párizsi éttermének értékeléséből.
Ez újabb csapás a francia gasztronómia csúcsligájának, hiszen a most hatvankilenc éves séf étterme 2002 óta birtokolta a legmagasabb, háromcsillagos kitüntetést. Guy Savoy-t tavaly novemberben a La Liste ismét a világ legjobb séfje címmel tüntette ki, a megtisztelő titulusnak zsinórban hatodik éve örülhetett a francia séflegenda.
Ez azonban nem akadályozta meg a Michelin-t abban, hogy a legfrissebb, jövő hétfőn megjelenő kiadásában két csillagra értékelje az éttermet, ezzel pedig megszakad a 2020-óta tartó béke, és újra három csillagot birtokló éttermet sújt a Michelin Guide.
Gwendal Poullenec, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója az Agence France-Presse francia hírügynökségnek elmondta, hogy ahogyan minden étterem esetében, a Michelin most is több, nagyon körültekintő, alapos vizsgálatot folytatott, hazai és külföldi inspektorok bevonásával, hiszen nem könnyű döntésről volt szó.
A csillagvesztés konkrét okairól a Michelin, ahogyan általában, most sem nyilatkozott, ezek kizárólag a séfre és az étterem vezetésére tartoznak.
De nem csak a párizsi Hôtel de la Monnaie-ben található étterem egén ragyog kevesebb csillag, az útmutató legújabb kiadásában Christopher Coutanceau háromcsillagos étterme is kétcsillagos besorolásban jelenik meg, ahogyan két csillag helyett is csak egyet jegyezhet a megéve-i La Table de l'Alpaga, a Le havre-i Jean-Luc Tartarin étterme, és Michel Sarran Toulouse-ban található étterme.
Ez pedig Franciaországban is világosan jelzi a végét annak az átmeneti korszaknak, mely során a világban dühöngő koronavírus miatt a Michelin finomabban kezelte a leminősítés eszközét, figyelembe véve a nehezített pályát, melyen a séfeknek teljesíteniük kellett.
„Jelenleg is vannak kihívások, ám ezek mindenkit egyformán sújtanak.” – indokolta a csillagfosztáshoz való visszatérést Poullenec. Elmondása szerint ezek a döntések kellenek ahhoz, hogy a Michelin Guide megőrizhesse relevanciáját 2023-ban is.
A Michelin Guide tehát a kényszerpihenő után folytatja a 2019-ben, a francia gasztronómia fekete hétfőjén elkezdett bekeményítést és újra nagy figyelmet fordít a korábban csillago(ka)t nyert, vagy azokat hosszú ideje őrző éttermekre.
Újra bebizonyosodott tehát, hogy a vád, miszerint a franciák a maguk séfjeit, éttermeit elnézőbb elbírálásban részesítenék, nem állja meg a helyét.
Éppen ez adja a Vörös Kalauz immár 123 éve tartó hitelességét; egyetlen értékelés sem tarthat örökké.
Forrásaink voltak:
Tovább olvasok:
Fekete hétfő a francia gasztronómiában: Objektíven a frissen megjelent francia Michelin-kalauzról
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.