Hirdetés
Hirdetés

Tényleg halálos lehet az extra csípős chili?

SZERZŐ: DG
2024. május 3.
A világ legcsípősebb chilijének megalkotásában a kulináris szempontok már egy jó ideje nem játszanak valódi szerepet...
Hirdetés

A termesztők egymást túllicitálva igyekeznek egyre potensebb fajtákkal előrukkolni. Évekig a Carolina Reaper volt a csúcstartó a Scoville-skálán mért 2,2 milliós csípősségi egységével (a továbbiakban: Scoville heat unit = SHU). Összehasonlításképp a mi hegyes erősünk kb. 2500, a jalapeño kb. 2500-8000, a habanero pedig 100.000-350.000 közötti SHU értéket mutat.

A Sárkány Lehelete: csak külsőleg!

Mike Smith walesi kertész a Nottingham Trent Universityvel közreműködve mutatta be tavaly a Dragon Breath, vagyis a Sárkány Leheletének elkeresztelt chilijét. Ettől valóban tüzet okádna, aki arra vetemedne, hogy megkóstolja: 2,48 milliót mutat a Scoville-skálán, vagyis a korábbi hivatalos csúcstartónál is pokolibb chiliről van szó. (Ed Currie, a Carolina Reaper szülőatyja egyébként ezt a rekordot is túlszárnyalta már Pepper X elnevezésű, 3,18 millió SHU-s chilijével.)

Hirdetés

A Dragon Breath megalkotói nem kulináris, hanem orvosi célokra fejlesztették ki a bénítóan erős chilit. Azt vizsgálták, hogy a hatását bőrön át kifejtő helyi érzéstelenítőként is alkalmazható-e. Az egyetem által kiadott nyilatkozatban emellett az is szerepelt, hogy a chili fogyasztása úgynevezett anafilaxiás sokkot, vagyis egyfajta súlyos allergiás reakciót is kiválthat. A média ezt később úgy interpretálta, hogy a chili fogyasztása akár halálos is lehet.

Honnan ered a fájdalom sava-borsa?

A csípősségért felelős kapszaicin nevű vegyületet nem az ízlelőbimbóinkon, hanem a nyelv hőreceptorain keresztül érzékeljük. A chilievésre úgy reagál a testünk, mintha valami lángra lobbant volna bennünk. A mindannyiunk által jól ismert verejtékezés és kipirulás mellett akár hányás, ájulás, erős mellkasi fájdalom is jelentkezhet, valamint elméletileg a halál sem teljesen zárható ki. Ehhez azonban olyan tetemes mennyiségű chilit kellene elfogyasztanunk, amire a valóságban vajmi kevés esélyünk lenne.

Mennyi kapszaicintól lesz nekünk annyi?

Egy egerekkel végzett kísérlet kimutatta, hogy a halálos dózis eléréséhez testtömegünk minden kilója után kb. 100 milligramm kapszaicinnal kell számolnunk. Egy átlagos testalkatú, 58-81kg testsúlyú emberrel számolva ez 5,8-8,1 grammot jelent. A kutatás szerint a 2,48 millió SHU-t elért Dragon Breath chiliből több mint 250 grammot kellene elfogyasztanunk, vagyis kb. 25-50 darabot.

Hirdetés

Bár kevés a valószínűsége, hogy egy extra csípős chili okozná a vesztünket, azért nem árt némi óvatosság. Egy chili evő verseny egyik résztvevőjét nemrégiben például a Carolina Reaperbe harapva olyan hirtelen jövő, görcsös fejfájás terítette le, hogy a sürgősségi osztályon kötött ki. Aki pedig magára a kapszaicinra lenne allergiás (mert ilyen is van), annak már a nagyságrendekkel gyengébb jalapeñótól is lehet félnivalója.


Forrás: eater.comgizmodo.commyrecipes.com

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram