Hirdetés
Hirdetés

Só sorozat: Vestfirðir hófehér kincse | 2. rész

SZERZŐ: Király Márton
2024. május 3.
Civilizációk épültek kereskedelmére, népmesék szólnak rajongásáról. A világ minden asztalán ott van, háborúkat vívtak érte, hadisarcként hajtották be és a főzés négy alapeleme közül – só, sav, zsír, hő - a legelső.
Hirdetés

Sóbemutató sorozatunk második részében elhagyjuk az afrikai folyópartokat, ahol napperzselt nádnövény égetésével nyerik ki a sót, és északra vesszük az irányt. Egy olyan ország lesz sorozatunk következő állomása, amely tiszta vizeiről, érintetlen tájairól, zabolázatlan természeti szépségeiről világszerte ismert. Izland történetében a só kiemelten fontos szerepet játszik, hiszen a zord tengernek szilaj időjárásnak, kíméletlen hidegnek kitett szigeten a só nem egyszerűen csak megízesítette az ételeket, de egyenesen a túlélés kulcsát jelentette.

A skandináv gasztronómia egyik legfontosabb jellemzője, hogy a tartósítás számtalan formáját használják benne. Ez nem is meglepő, a rövid nyár, a meleg időszak kevés termését, megtermelt növényeit valamilyen formában konzerválni kellett, hogy a hosszú, hideg sötét téli éjszakák (és hasonlóképpen koromsötét nappalok) során is kitartson, fogyasztható maradjon.

Sehol máshol nincs akkor a szükség a tartósításra, a télre eltett élelmiszerek felhalmozására, mint az Atlanti-óceán északi vizein fekvő szigetországnak, és ha megfigyeljük az izlandi gasztronómiát, a sóval történő tartósítás kulcsszerepe azonnal feltűnik.

A sónyerés különféle módszerei közül, melyek között ott találjuk a sorozat előző részében bemutatott égetést és a kősóbányászatot, Izlandon a lepárlás működik. Az alapanyag adott, Izlandot a világ egyik legnagyobb és legtisztább víztömege veszi körül A sziget egyedi földrajzának köszönhetően ez a kristálytiszta tengervíz könnyedén elérhető.

Észak-nyugat Izlandon működik a Saltverk, mely több szempontból is a világ egyik legegyedibb sóüzemének tekinthető. A tengerből sót alkotó üzemet teljes egészében a geotermikus hő fűti, a föld mélyéből nyert hőenergia mozgatja, a munkafolyamatok túlnyomó része kézzel zajlik, a végeredmény pedig egy egyedi ízvilágú, hófehér, és fenntartható módon készült sópehely.

A Saltverk egy hosszú, régre nyúló történet folytatása. Az izlandi geotermikus sókészítés alapjait a dán királyi udvarban kell keresnünk. A sziget hosszú ideig állt dán uralom alatt, a királyi udvar pedig hamar elkezdte az izlandi természeti kincsek kiaknázását.

A tizennyolcadik században már zajlott a sókészítés, és törvény szabta meg a só mindenkori árát, mely vetekedett az aranyéval, és azt is, kik készíthetik el az értékes kincset. A sókészítőket rendelet kötelezte a cölibátusra is, hiszen az törvényhozók szerint a házasság, család csak elvonta volna a figyelmet az értékes terméket előállító munkáról.

A dán uralom végével aztán a szigorú törvények is eltűntek, a Saltverk azonban folytatja a tradíció igazán fontos részét, és geotermikus energiával fűtött lepárlójában elképesztően izgalmas sókat alkot.

A közeli fjordok, melyekről a régió a névét (Vestfirðir) kapta adják a vizet, ezt szivattyúk segítségével hozzák az üzembe. A tengervíz sótartalmi ilyenkor két és három százalék között mozog. Ezt az arányt mindenképpen meg kell változtatni, hogy a só kinyerhetővé váljon. Ehhez hatalmas medencékbe engedik a vizet, majd kíméletesen, geotermikus hő segítségével melegíteni kezdik. Amint a tengervíz eléri a huszonhat százalékos koncentrációt, telítetté válik, és a sókristályok elkezdenek kicsapódni, kiválni a melegítőmedencék oldalán, vagy lesüllyednek a medence aljára.

Egy speciális eszköz és kézi erő segítségével ezeket a kicsapódott sókristályokat összegyűjtik, lecsepegtetik, így távozik belőlük minden felesleges nedvesség.

Ha összegyűlt a megfelelő mennyiségű sókristály, akkor szárítókamrák során megy végig, ahol az egyre növekvő geotermikus hőmérséklet tökéletesen nedvességmentesre, pergősre szárítja.

A végeredmény egy hófehér, rendkívül tiszta megjelenésű, rendkívül tiszta ízvilágú, pelyhekből álló, különleges textúrájú só, különleges konyhai alapanyag Izland legtisztább tengereiből.

A Saltverk sóért a világ luxuséttermei és kifinomult sófogyasztói versenyeznek, hiszen az üzem az egyetlen, ahol az izlandi sókészítés a régi hagyományok szerint zajlik, és évi tíz tonnás termelése igazi ritkasággá teszi a termékeit. A ritkaság mellett egy másik fontos értéke az itt készült sóknak, hogy az előállításnak gyakorlatilag nincs ökológiai lábnyoma, köszönhetően a geotermikus adottságoknak és energiáknak.

A festői szépségű északi vidékről érkező hófehér sópehely nem csak egy sziget történelmének élő darabkája, de az egyik legkülönlegesebb hozzávaló is, amit konyhánkba hívhatunk.

Forrásunk volt: businessinsider.com | saltverk.com

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram