Hirdetés
Hirdetés

„Erős koncepcióm van arról, hogy mi a jó étel” | Így folytatja a Laurel után Mede Ádám

2023. október 13.
Ha válásról hallunk vagy olvasunk, azt többnyire automatikusan társítjuk némi ajtócsapkodással és tányérdobálással – utóbbi egy konyhán még kézenfekvőbbnek tűnhet.
Hirdetés

Nos, az elválást a napokban bejelentő Mede Ádám és a Kertész utcai Laurel esetében ilyenről szó sincs: bár a fiatal séf és a fine dining étterem külön utakon folytatják, mi vendégek ezzel még jól is járhatunk, és talán kétszer annyi gasztronómiai élményből részesülünk majd, mint eddig.

Mint ahogyan korábban beszámoltunk róla, Mede Ádám szombaton osztotta meg a nagyközönséggel, hogy öt sikeres közös év után külön folytatják a munkát a Laurellel. Kívülről nézve hirtelennek és meglepőnek tűnhetett a döntés, ám valójában a háttérben egy ideje már mindkét fél részéről megfogalmazódott az igény a változásra, végül pedig Ádám tette meg ennek érdekében a konkrét lépéseket. 

Szakmabelieket és Laurel-rajongókat egyaránt meglepett a hír, miszerint hamarosan külön utakon folytatod. Mikor és milyen okból fogalmazódott meg benned a döntés? 

Öt év hosszú idő, amely során elfárad az ember és ugyanígy egy adott projekt is, így szükség van az új lendületre, impulzusokra. Úgy gondolom, hogy ez a döntés hosszú távon az étteremnek is, és nekem is jót fog tenni. Szeretnék olyan dolgokkal foglalkozni, amelyekre eddig egyszerűen nem tudtam időt szakítani, pedig már a rég dédelgetett terveim közé tartoznak. 

Ezek szerint nem egy hirtelen elhatározásról van szó? 

Ilyen esetekben kívülről nézve úgy tűnhet, hogy hirtelen, valamilyen konkrét konfliktus miatt történik a szakítás, azonban nem erről van szó: ez egy hosszabb, alaposan átgondolt és megfontolt folyamat volt. Az étterem vezetéssel is elkezdtünk egyre inkább különböző módon gondolkozni, emellett úgy éreztem, nem jut időm arra, hogy megvalósítsam a terveimet. Végül hosszas gondolkodás után jutottunk el a jelen állapothoz. 

Mede Ádám, Laurel Budapest / Fotó: Fotó: Fekete Antonio, Designfood

Ha már a terveket említed: hol találkozhatunk veled a jövőben? Mi lesz a következő lépés? 

Az első és legfontosabb tervem jelenleg a főzőkurzusaim elindítása. Ezeknek alapvetően két vonala lesz, az egyik irány a gasztro rajongókat, „foodiekat” célozza meg, a másik pedig a szakmát. Ennek az az oka, hogy szeretném átadni azt, amiben én hiszek, az én szemléletemet és tudásomat. Nem szeretném magamnak megtartani a kulisszatitkokat, függetlenül attól, hogy csak hobbiséfekről vagy esetleg neves éttermek konyháinak vezetőiről van szó. Egyfajta edukációs missziónak érzem, hogy minél több embernek megmutassam mi az, amit az ételekről gondolok. Van a fejemben egy erős koncepció azzal kapcsolatban, hogy mi a jó étel: Sallangmentes, nagyon erős ízekkel szeretek dolgozni – és ezt gondolatiságot, gyakorlati tudást szeretném másoknak is átadni.  

Mede Ádám a gála színpadán átveszi a Miele Magyarország képviselőjétől a díjat

Milyen tapasztalataid vannak eddig, hogyan áll ehhez a szakma? Nem lehet szkepticizmust érezni a részükről? 

Érdekes, hogy tíz évvel ezelőtt ezt még teljesen elképzelhetetlennek tartottam volna, most viszont az a tapasztalatom, hogy egyre többen nyitottak. Úgy látom, hogy a szakma részéről ezekre a tanfolyamokra abszolút van igény: nagyon sok fiatal szakács, sőt, az idősebb korosztály képviselői is jelezték már, hogy örömmel vennének egy ilyen kezdeményezést. Üdvözlöm az érdeklődésüket, hiszen én magam is abban hiszek, hogy a tudásunk folyamatos képzése, a rendszeres megújulás elengedhetetlen ahhoz, hogy magas minőségben tudjunk teljesíteni. 

Mindig is volt vágy benned az oktatásra? Ezek szerint jó pedagógiai érzéked van? 

Bízom benne! Korábban is tartottam már egy-két kurzust, azonban a Laurellel kapcsolatos teendőim miatt ezek mindig háttérbe szorultak. Szeretném, ha most ezek kerülnének fókuszba a munkám során, ezért is döntöttem a váltás mellett. 

Mede Ádám

Mikor indulnak a kurzusok, és hogyan lehet rájuk jelentkezni? 

A tervek szerint már novemberben el fognak indulni, minden fontos és pontos részletet meg fogok osztani ezekkel kapcsolatban a közösségi oldalaimon. 

Hosszú távon mire számíthatunk tőled? Milyen elképzeléseid vannak a következő évekre? 

Hosszú évek óta tervezgetem már egy saját étterem nyitását. Egyre inkább körvonalazódnak a részletek, így bízom benne, hogy jövőre már konkrétumokról fogok tudni beszámolni. Addig pedig szeretnék minél több kurzust megtartani, emellett pedig az éttermi tanácsadásra koncentrálni, amit jelenleg is csinálok. 

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram