Hirdetés
Hirdetés

Sült kovász recept Kállai Csabától, a Góré konyhafőnökétől | Főzz a séffel!

2024. április 30.
A kisharsányi Góré étterem egyik különlegesen izgalmas fogása a sült kovász. Kállai Csaba, az étterem konyhafőnöke megosztotta velünk a saját receptjét, amihez még a saját anyakovász készítését is részletesen megtanítja nekünk.
Hirdetés

“Sült kovászt először Mór24-ben kóstoltam. Azóta is emlegetem, annyira jó volt. Akkor elhatároztam, hogy egyszer én is felrakom a menüsorba a saját verziómat. Először is szükségünk lesz hozzá egy anyakovászra, amit vagy 0-ról elkezdünk otthon, vagy keresünk valakit akinek már van egy élő anyakovásza és kérünk belőle. A miénket nagyjából másfél éve kaptuk, amit azóta is sikeresen életben tudunk tartani. Időközben át lett nevelve teljes kiőrlésű kovásszá.”

Saját kovász készítése

Ha magunk szeretnénk elindítani a kovászt, az sem bonyolult. Fontos, hogy jó minőségű, ellenőrzött lisztet használjunk. Mi például a Garat malom lisztjét használjuk .

Tegyünk 150 g teljes kiőrlésű lisztet és 150 g 25 fokra melegített vizet egy befőttes üvegbe, és jól keverjük össze. A legjobb, ha üvegben tároljuk az anyakovászt, mivel savas és így könnyen reakcióba léphet a fém edényekkel. A tetejére rakjunk bármilyen légáteresztő anyagot egy gumi vagy spárga segítségével.

Hagyjuk körülbelül 12 órát melegebb helyen. Utána fogjuk a keverék felét, és kidobjuk, majd helyettesítjük 75 g teljes kiőrlésű liszttel és 75 g 25 fokra melegített vízzel. Várjunk újabb 12 órát. 

Ezek után minden etetés előtt ki kell dobni az anyakovász felét, hogy a benne lévő organizmusok gond nélkül sokszorozódhassanak. 10-14 nap szükséges körülbelül, hogy az anyakovász kellően buborékos legyen és a sütéshez elég élesztő és baktérium legyen benne. Ha már úgy véljük, hogy a fermentáció kellően végbement, tegyük hűtőszekrénybe. Innentől kezdve hetente legalább egyszer etessük meg. 

Előkészületek

Fontos, hogy mielőtt elkezdenénk a sült kovász receptet, tegyük aktívvá kovászunkat, etessük meg 1:1:1 arányban. Tegyünk 100 grammot az anyakovászunkból egy tálba, keverjük el 100 gramm temperált vízzel. Tegyük ezt a tejszerű, kovásszal beoltott folyadékot egy tiszta befőttes üvegbe, majd keverjünk alaposan hozzá 100 gramm teljes kiőrlésű lisztet. Lazán lezárva tegyük az üveget félre, nem kell visszatenni a hűtőbe, hagyjuk szobahőmérsékleten. Így az élesztő és a baktériumok meg tudnak telepedni a keverékben. Akkor van kész az anyakovászunk, ha térfogat 3-5 órán belül a kétszeresére nő. 

A már kész anyakovász etetésénél a kidobásra ítélt  kovász maradékot számos módon használhatjuk fel, mi általában különböző fűszerek , ízesítők hozzáadásával kiszárítjuk és megy a ,,majd meglátjuk mi lesz vele” polcra .

Készen áll az anyakovászunk, jöhet a kovász készítés. 

Recept

  • 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 200 g kamut búzaliszt 
  • 400 g kenyérliszt 
  • 160 g aktív anyakovász
  • 24 g só
  • 760 g víz

Az első lépés az autolízis. Először is a liszteket a víz 70%-ával összedolgozzuk, dagasztjuk. Ilyenkor alakul ki a gluténháló. Nagyjából 30 perc elteltével a maradék vizet jól elkeverjük a kimért aktív kovásszal, és összedolgozzuk a tésztával, majd körülbelül még 30 percet hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a sót. 

Érlelés alatt a tésztát egyenlő időközönként 3-szor kell hajtogatnunk, alkalmanként 5-6 hajtást végzünk, ezzel is plusz levegőt juttatva a kovászba.

Ha megvagyunk, mehet egy éjszakára a hűtőbe.

Mi grillen készítjük el, izzó faszén felett, de ehhez a lépéshez használhatunk egy előmelegített serpenyőt, ahol lekérgezzük a kovászt, majd 180 fokos sütőben további 10 percig sütjük. 

A sült kovász az új menüsorunk első ételeként szerepel kucsmagomba mártással, savanyított kucsmagombával, koreai medvehagymával, vegyes erdei gomba porral, és a Szatmár Dry Cured által készített mangalica pancettával tálalva.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram