Hirdetés
Hirdetés

Hogyan főzzük meg a fagyasztott halat? 

SZERZŐ: Nagy Kamilla
2024. április 30.
Az általunk fogyasztott legtöbb halat - még a friss halakat is - valamikor lefagyasztották. Abban az esetben, ha közel lakik valaki a tengerhez és a halpiacról veszi meg reggel a halat, akkor talán ő maga lehet ez alól a kivétel. Ezzel szemben a valóság, hogy a legtöbb, általunk fogyasztott halat vagy a tengeren fagyasztották le, vagy az ellátási lánc valamelyik pontján, mielőtt felolvasztották és a halpultra kitették volna. Így már érthető, hogy az utóbbi években miért vált egyre népszerűbbé a fagyasztott hal a vásárlók körében.
Hirdetés

Csak azért, mert egy halat a szupermarket fagyasztott élelmiszereket tartalmazó részlegében találunk meg, nem feltétlenül jelenti azt, hogy az a hal rosszabb, mint a halpultnál kapható "friss" hal. Valójában a halat gyakran a tengeren fagyasztják le, közvetlenül a kifogása és feldolgozása után, amely azt jelenti, hogy felolvasztás után frissebb termékkel rendelkezhetünk, mint abban az esetben, ha a pultnál vásároljuk meg, majd néhány napig a hűtőszekrényben pihentetjük.

Hogyan kell kiolvasztani a fagyasztott halat?

A fagyasztott halat a leghatékonyabban úgy olvaszthatjuk fel, ha egy éjszakára légmentesen záródó edényben hagyjuk a hűtőben, de ez az opció nem mindig lehetséges. Kerüljük el, hogy a halat a konyhapulton hagyjuk kiolvadni, mert bár ez talán gyorsabb, a halat olyan baktériumok elszaporodásának tehetjük ki, amelyek később megbetegíthetnek. Ehelyett tegyük a halat egy légmentesen záródó zacskóba, majd tegyük egy tál meleg vízbe. Ha a hal lebeg a víz felszínén, használjunk valamit - például egy másik tálat - nehezékként, hogy a víz alatt tudjuk tartani. Időnként ellenőrizzük, hogy a hal olvad-e és mennyiben szükséges, cseréljük a hideg vizet újabb adag meleg vízre. Amikor a hal rugalmassá válik, de még mindig van benne egy kis merevség, készen áll a főzésre.

A tejes trükk

Ez a lehető legjobb módja a fagyasztott hal felolvasztásának és megfőzésének. Pácoljuk be a halat tejben, hiszen a fehérje és az enzimek nemcsak azt teszik lehetővé, hogy a hal gyorsabban felolvadjon, hanem a hal húsát is elkezdik lebontani, így az még puhább lesz, anélkül, hogy a hal állagára hatással lenne. Ez olyan keményebb húsú tengeri élőlényeknél is nagyszerű módszer, mint a polip vagy a tintahal - ha hagyjuk őket tejben ázni a hűtőszekrényben körülbelül nyolc órán át, akkor felolvasztva meglepően jól megsülnek. A tejes páchoz fűszernövényeket, sót és borsot is hozzáadhatunk, hogy ízesítsük. A fagyasztott halak nem pácolódnak be teljes mértékben és nem szívnak magukba extra ízeket, de azért valamennyire érezhető lesz rajtuk. 

Kiolvaszthatjuk a halat mikrohullámú sütőben?

Csábító gondolat lehet a fagyasztott halat a mikrohullámú sütőben felmelegíteni, hogy időt takarítsunk meg, de ha lehet, álljunk ellen a kísértésnek. A mikrohullámú sütő mindenféle dolog felolvasztására alkalmas, de a hal nem tartozik ezek közé. Ebben az esetben a hal vékonyabb részei megsülnek, míg más részek nyersek maradnak és a hal gumiszerű lesz, miután megfőtt. A hal megsütése mindig a megfelelő textúráról szól, ezért a halat felolvasztott állapotból, egyenletesen és óvatosan kell megfőzni, figyelve a textúrára és a felületi hőmérsékletre.

Hogyan kell megfőzni a fagyasztott halat? 

Nem kell teljesen kiolvasztani az összes halat, amelyet meg akarunk főzni - ez a fagyasztott hal típusától és a haldarab méretétől is függ. Ha szükséges, az olyan halakat, mint a tőkehal vagy a lazac, közvetlenül a sütőben, a serpenyőben, vagy sütéssel, párolással, gőzöléssel is megfőzhetjük. Kerüljük el azt, hogy a fagyasztott halat serpenyőben süssük meg, mivel sütés közben sok vizet engednek ki és tocsogóssá válhatnak. 

Ha a halat közvetlenül a fagyasztóból kiszedve főzzük meg, először mindenképpen öblítsük le a csap alatt, majd alaposan tapogassuk szárazra. Ezáltal eltávolíthatjuk a hal külsejéről a jégkristályok vékony rétegét, amely lehetővé teszi, hogy a felület megbarnuljon, amint a hőhatás éri. 

Hirdetés

Mivel egy fagyasztott haldarab több vizet tartalmaz, mint egy friss, amikor fagyasztva főzzük meg, ez a víz a bőrén keresztül távozik. Ez a gyakorlatban jelenti, hogy a bőr puha és vizenyős lesz. Nem kaphatunk egy szépen átsütött, ropogós barna bőrt, ha közvetlenül egy lefagyasztott halat főzünk meg. Tehát, ha még a főzés előtt, vagy akár főzés után is el tudja távolítani ezt, tegyük meg.

Megsüthetjük a fagyasztott halat az air-fryerben?

Ha a halat apró darabokra vágjuk, akkor a fagyasztott halat közvetlenül az air-fryerben is megfőzhetjük. Az air-fryert négy percig 190°C-on elő kell melegíteni, majd a fagyasztott haldarabokat a sütőtálcába kell helyezni egymástól távol, le kell zárnia, és 12-13 percig kell sütni, amíg aranybarnává nem válnak.

Forrás: finedininglovers.com

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram