Hirdetés
Hirdetés

A Michelin-csillagos éttermek számát nem Budapest méretéhez kell viszonyítani

SZERZŐ: Knap Gábor
2023. szeptember 22.
A Michelin Guide Magyarország 2023-as kiadásában egyebek mellett ajánlást kapott a Flava Kitchen&More, a tarcali Bobajka és turai Clarisse étterem is. Az elismerést kapott egységek vezetői szerint nagyon jó tendencia, hogy a kalauz egyre szélesebb körben fedezi fel a vidéki éttermeket.
Hirdetés

A régióban szokatlan, hogy szállodák éttermeit ajánlja a Michelin. Ez komoly előrelépést jelent ezen a szinten. Mit üzen ez a szektor hazai képviselőinek?

A régiónkban észlelhető egy irány, miszerint a vendégek nehezebben ülnek be olyan étterembe, amely szállodához tartozik, holott nyugatabbra kifejezetten népszerű ez a műfaj, és rengeteg a külső vendégeket leginkább kiszolgáló szállodai étterem. Nagy öröm számunkra, hogy ez a mi környékünkön is tapasztalható, és ebben nagy előrelépés, hogy a Michelin ajánlja és díjazza ezeket az éttermeket – az országunkban is.

Úgy véljük, ezzel sokak számára teszik egyértelművé, hogy teljesen sztenderd dolog felkeresni egy olyan helyet is, amely nem vagy nem csak önálló gasztronómiai egységként működik, hanem egy adott szálloda éttermeként.

Mindhárom szóban forgó, Michelin-ajánlott étterem ilyen. A tarcali Bobajka az Andrássy Kúria & SPA része, fogásairól Varjú Imre séf és csapata gondoskodnak, az éttermet Koór Kitti vezeti.

A turai Clarisse a Botaniq Turai Kastély részeként működik, konyháját Szűcs György séf vezeti, munkáját Farkas Richárd a BDPST Group kreatív séfje támogatja, az éttermet pedig Rudi Brigitta vezeti.

A Budapest belvárosában található Flava Kitchen & More pedig a Verno House részeként és önálló egységként is működik. Ott az ételek Zvekán Kornél séf vezetésével készülnek, a vezető pedig Mesterházy Péter.

Fotó: Flava Kitchen & More

Mindhárom, a BDPST Group-hoz tartozó egység menüjét Magyarország első Michelin Sommelier Award nyertese, a BDPST Group Executive sommelierje, Langó Tamás gondosan összeállított borpárosítása teszi teljessé.

A Bobajka Tokaj-Hegyalján található. Mennyire segítheti elő a mostani ajánlás azt, hogy a régió felkerüljön a nemzetközi gasztrotérképre?

A hazai és nemzetközi bortérképen, valamint a szakirányú gasztronómiai térképen régóta szerepel Tokaj-Hegyalja, úgy látjuk, hogy ennek a desztinációnak egyértelműen látszik a gasztronómiai fejlődése.

Ezzel párhuzamosan egyre több visszajelzést és elismerést kap. A „gasztrotérképre kerülés” pedig nem kizárólag a Bobajkát helyezi látótérbe, hanem magát a régiót is. Szerencsére egyre többször tapasztalható, hogy a fővárosból is sokan választják úticélnak.

A Michelin ajánlása ehhez még nagyobb segítséget jelent, és nagy öröm számunkra, hogy tavaly ősszel megjelent a Michelin Guide Hungary első olyan kiadása, amelyben nem csak a főváros topéttermeit ajánlották, hanem az egész országot vették górcső alá az inspektorok.

Fotó: Bobajka Étterem

Nyilván mindhárom hellyel kapcsolatban aktuális a kérdés, hogyan érintheti az ajánlás az érkező vendégek számát…

Világszerte látszik és tapasztalható, hogy a Michelin-megjelenés fellendíti a gasztroturizmust. Örömmel látjuk, hogy már nem csak az ezen a területen dolgozó szakértők kíváncsiak az elismert éttermekre, hanem rengeteg, gasztronómiai élményre vágyó „hétköznapi vendég” is.

Kijelenthető, hogy mára a gasztronómia teljesen egybeforrt a turizmussal, egy gasztronómiai élmény ugyanolyan faktor egy idegen ország, város látogatása során, mint az építészet, kultúra, történelem vagy a desztináció látványossága.

A Flava ajánlása a sokadik efféle elismerés Budapest esetében, és akkor még nem is beszéltünk a csillaggal rendelkező éttermekről. Vajon lehet arról beszélni, egy Budapest méretű városban mi lehet az ideális mennyisége a Michelin által kiemelt helyeknek?

A Michelin-ajánlott vagy Michelin-csillagos éttermek számát nem Budapest méretéhez kell viszonyítani, hanem az éttermek minőségéhez. Ismert olyan világváros, ahol alig vannak csillaggal rendelkező és Michelin-ajánlott éttermek, viszont van olyan francia kisfalu, ahol hemzsegnek a díjazott egységek. Számtalan az olyan desztináció, amelyet például a Michelin tett ismertté, de ez nem az adott város méretének és/vagy lakószámának alapján alakult, hanem az alapján, hogy milyen vendégkört tud kiszolgálni az étteremhalmaz.

Fotó: Clarisse Étterem

A világ már nem csak a nagyvárosokra, idehaza sem csak Budapestre koncentrál: nagyon jó tendencia, hogy egyre többen és szélesebb körben fedezik fel a vidéki éttermeket is. Tehát nagyon előremutató, hogy nem csak egy mikrodesztináció fejlődik, hanem országos szinten több figyelmet kapnak a kisvárosi éttermek, ezáltal a személyzetük és csapatuk még motiváltabb és odaadóbb, törekszik a fejlődésre.

Budapesten a Flava alapkoncepciójának a kezdetek óta része, hogy az étterem kiváló élményt nyújtson a vendégnek, magas minőségű alapanyagok felhasználásával és egy figyelmes szervízzel. A Flava Kitchen & More mindössze tíz hónapja nyitott, a csapatának hatalmas elismerés, hogy a Michelin látókörébe került, érdemesnek találta tesztelni és mindezek után ajánlja is.

Fotó: Flava Kitchen & More

Michelin ajánlással rendelkező éttermekben rendre óriási figyelmet kap a helyi alapanyagok kreatív felhasználása. Mennyire tud a Clarisse, a Flava és a Bobajka magyar beszállítókkal dolgozni?

Minden egységünkben kiemelten fontos, hogy minőségi alapanyagból készüljenek az ételek. A Clarisse-ban, túlnyomó többségében szezonális, helyi termelőktől származó alapanyagokkal dolgozunk. Úgy véljük, egy étterem elindításánál az adott konyha koncepciójának igazodnia kell magához a helyhez, akkor lehet önazonos.

A Clarisse is így tett, idomult a kastély páratlan színvonalához és történelmi múltjához. A Bobajka jellegzetes fogásai szintén a helyi alapanyagok különleges módon való felhasználásával készülnek, így teremtenek jellegzetesen helyi és ismerős, mégis újdonságot nyújtó gasztronómiai élményt.

Hirdetés

A Flava Kitchen & More konyhája egy nemzetközi, globalista koncepció alapján működik, ahol nagyon sok nemzetközi alapanyag helyet kap, de törekszünk a különleges minőségű magyar alapanyagok felhasználására is, ilyen például a nádudvari bárányborda, amely minősége a skót, új-zélandi vagy francia bárányok minőségével vetekszik.

 

A Dining Guide kérdéseit a BDPST Group leányvállalataként működő BDPST Koncept válaszolta meg, egyeztetve a cégcsoport F&B csapatával és a Michelin-ajánlott egységek vezetőivel.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram