A Michelin-csilagos portugál-magyar étterem, a belvárosi Essência tulajdonosai, a civil életben feleség és férj Jenei Éva és Tiago Sabarigo lazán, mégis a legmagasabb minőségben mutatják be a portugál és a magyar konyha jellegzetes fogásait, törekedve a mindkét nemzet hagyományos ételeinek megismertetésére.
Igazából nincs nehéz dolguk, mert a két konyha sokban hasonlít egymásra, persze halakban és tenger gyümölcseiben a mediterrán konyha élvez előnyöket. Az Amêijoas à Bulhão Pato avagy a portugál párolt kagyló a tengerparti országban gyakran készített, egyszerű és hagyományos fogás, amely nagyon sokszor kerül az asztalra. Frissen szedett kagylóból az igazi, de ha itthon is hozzájutunk, mindenképpen készítsük el, mert nem csak tengerparton érdemes kóstolni.

Ennek az előételnek, portugál tapasnak a története Portugália festői tengerparti városából indult. Aveiróban működött egy híres, tenger gyümölcseit kínáló étterem, a „Maré Alta”. Ez az Atlanti-óceánra néző hely messze földön híres volt kivételes tengeri ételeiről. A Maré Alta fogásai egy Sofia nevű tehetséges séf nevéhez fűződnek. Sofia imádta a tengert, annak összes kincsével együtt. A sok étel közül, amelyeket szenvedélyesen és a legnagyobb szakértelemmel készített, az Amêijoas à Bulhão Pato fűzödött a nevéhez, egy olyan étel, amely tökéletesen megragadta az óceán esszenciáját. Ennek a receptjét osztja meg most Tiago Sabarigo.

- 50 g friss vénuszkagyló
- 4 gerezd fokhagyma
- 50 g olívaolaj
- Só és bors
- 85 g friss koriander
- 100 ml fehérbor
- 50 ml víz
- 1 citrom
Elkészítés:
Tegyük a kagylókat folyó hideg víz alá, és tegyük félre. Alaposan mossuk ki a homokot belőle.
Egy serpenyőt kenjünk be olívaolajjal, és dinszteljük meg a felszeletelt fokhagymagerezdeket. Várjuk meg, amíg megpuhulnak. Öntsük hozzá a bort, és hagyjuk párolódni 2-3 percig, amíg a bor kissé elpárolog. Ízesítsük egy csipetnyi sóval.
Adjuk a kagylót a serpenyőbe a durvára vágott korianderrel együtt, fedjük le, és hagyjuk párolódni 1-2 percig. Időnként rázzuk meg a serpenyőt.
Tálaláskor csepegtessünk a kagylókra citromlevet.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.