Hirdetés
Hirdetés

Wine Spectator Award of Excellence díjat kapott a Kollázs Brasserie & Bar – Becker Gábor Head Sommelier gondolatai az elismerésről

SZERZŐ: Király Márton
2023. július 24.
A Wine Spectator, a fine wine világának egyik legpatinásabb, mértékadó szaklapja.
Hirdetés

Az újság a hetvenes évek óta van jelen, és hasábjain a világ számos borvidékét, borászatát mutatta be a közönségnek, megszámlálhatatlanul sok palack kritikáját, leírását, legendás borászok élettörténetét jelentette meg.

Az amerikai bormagazin nevéhez többféle díj is fűződik. A Wine Spectator Top 100-as listáján szerepelni minden borász álma, de a magazin nem csak palackokat pontoz. Külön rendszerük van a borbárok, színvonalas borlapot felvonultató éttermek, szállodák értékelésére.

A Wine Spectator Award of Excellence díjak kiosztását a borvilág résztvevői minden évben legalább akkora figyelemmel kísérik, ahogyan a gasztronómia rajongói a Michelin-kalauzok bemutatóit. A díjrendszernek három fokozata létezik. Egy pohár jelöli az Award of Excellence minősítést, kettő jár a Best of Award of Excellence címért, három pohár pedig a legmagasabb szintet, a Grand Award-díjat jelöli.

Az idén júliusban kihirdetett díjazottak között több magyar éttermet is találhatunk. A listán most először, Award of Excellence minősítéssel szerepel a budapesti Four Seasons Hotel Gresham Palace étterme, a Kollázs Brasserie & Bar. A sikerhez vezető útról, az elismerés hozta változásokról, a további célokról most Becker Gábor Head Sommelier-vel beszélgettünk. Becker Gábor, aki szálloda borkoncepciójáért felel, idén elnyerte a Dining Guide Év Sommelier-je díjat is.

Új szereplőként, negyedik étteremként került fel a Kollázs a magyarországi díjazottak listájára. Miben látja a siker kulcsát? Milyen folyamatok vezettek az elismerésig?

Becker Gábor: Azt gondolom, hogy a siker kulcsa a stílusban rejlik. Koncepció és tudatosan felépített borlap kell minden étteremben. Az évek során több tétellel is színesítettem a kínálatot, de a legfontosabb, hogy kövessük az étterem elgondolását, így kialakítva egy harmonikus és teljes képet a vendég számára az étteremről és a borlapról is. Emellett folyamatosan naprakésznek kell lenni, figyelni a bor világának eseményeit, a vendégigények változásait, és ezekre reagálni is, hogy továbbra is a lehető legmagasabb színvonalon felelhessünk meg a fogyasztói igényeknek.

Milyen változásokat hoz ez az elismerés az étterem, a szálloda mindennapi munkájában?

A díj után már több tengerentúli vendég jelent meg azzal, hogy hallották és tudják, hogy egypoharas díjat kaptunk a borlapra, ami nagy öröm számunkra. Ez egy nagyon jó visszaigazolása annak, hogy jó úton járunk.

A Wine Spectator saját meghatározása szerint olyan egységeknek ítéli oda ezt az elismerést, ahol a világ legizgalmasabb borlapjait találhatják a vendégek. Milyen szempontok alapján épül fel a díjnyertes kínálat?

Ahogy már korábban is említettem, a borkínálat követi az étterem koncepcióját. Ez francia és magyaros brasserie-stílus, így nagyobb hangsúlyt kapnak a magyar és francia borok a borlapon, egyedi és különleges tételekkel.

Hotelben működő étteremként a Kollázs borlapjának összeállításakor milyen specifikus kihívásoknak kellett megfelelni?

A legfontosabb a minőség és színvonal. Úgy állítom össze a kínálatot, hogy a hozzánk betérő vendégek, szállóvendégek számára mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelő bort, ajánlással vagy akár ajánlás nélkül is. Mindig szem előtt tartom, hogy a választék az alapoktól a felső kategóriás tételekig mindent tartalmazzon, illetve a világ bármelyik pontjáról besétáló vendég is érezze és lássa a színvonalat, a minőséget a borkínálaton és megtalálja a magának való és tetsző italt. Minden palack bornak van gazdája és ideje, megvan, hogy mikor és kinek kell azt kinyitni.

Cél-e a többpoharas minősítés, a Best of Awards, Grand Award elérése? Ha igen, milyen lépések szükségesek ehhez?

Természetesen, ahogy eddig is ezután is cél a fejlődés; tovább fogom színesíteni a kínálatot még egyedibb és érdekes tételekkel a világ minden tájáról, de a fókusz továbbra is a francia és magyar vonalon marad.

Személyesen mit jelent Becker Gábor számára a díj?

Emlékszem, amikor 2010-ben az első magyar Michelin-csillaggal felkerültünk a világ gasztrotérképére a Costes étteremmel, végtelenül boldog voltam és hálás a sorsnak, hogy a siker részese lehettem. Az Év Sommelier-je díja után megkaptam az egypoharas minősítést a Wine Spectator-től, amivel most felkerültünk a világ borlaptérképére. Ismét nagyon boldog és hálás vagyok.

Fotó: Schumy Csaba

A Múzsa megújulása, tokaji Aszúra hangolt különterem, tematikus kóstolók jelzik a Four Seasons Hotel Gresham Palace italkoncepciójának folyamatos fejlődését, kibontakozását. Milyen bővítések, különlegességek várhatók ebben a fejlődésben?

Folyamatosan dolgozunk új és izgalmas dolgokon, de mindent nem árulhatok el.
Lesznek még meglepetések, hamarosan, ezt garantálhatom!

(A Kollázs Brasserie & Bar mellett a Wine Spectator listájára Magyarországról még az Arany Kaviár, az Avalon Ristorante, és a Felix Kitchen and Bar került fel, Best of Award of Excellence díjjal.)

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram