Hirdetés
Hirdetés

Leleményes magyar vendéglátók, akiknek a pohár félig teli van – Szabálykövető hekkerek

SZERZŐ: Pákozdi Nóra
2020. november 23.
Karácsonyi vásárok nem lesznek, gyülekezni nem lehet, teraszon leülni sem... de a találékony vendéglátósok nem csüggednek, amíg szabályosan és biztonságosan meg lehet oldani, addig megoldják. Hüttékkel, pizzaszettekkel, otthonokban főző séfekkel etetnek. Meg persze hihetlen kreativitással.
Hirdetés

Írtunk már számos külföldi példáról: évszázados járványügyi üzleti modellt feltámasztó toszkán szervizablakos borozásról, londoni pub utcán értékesített, de helyi telefonvonallal rendelős szabálykövető borkimérésről is. Az evidecia, hogy a magyar sírva vígad és leleményessége párját ritkítja, tehát bőven olvasni a neten számos extrém, de végül élesben be nem vetett, járványügyi intézkedéseket kijátszó ötletről. Hallottunk mi már olyan felvetésről, hogy a disznóvágásból lényegében lehetne 50 fős temetés is... csak hogy egy morbidabbat említsünk, de persze akadnak ésszerű, ügyes, hatékony, eszes praktikák is, melyekkel némileg áthidalható a bezárások időszaka.

A klasszikus házhozszállításon túlmutató, szabálykövető hekkekről beszélünk.

Hütte érzés, kicsit másképp: Vendéglő a Kisbíróhoz, ÉS Bisztró, Déryné

A pesti és a budai oldalra is jut forralt borból és hütte-szerű élményből. Bíró Lajos röviddel az ismételt étterembezárások előtt hívta össze először a gőzgombócok és a sízések utáni koccintások kedvelőit, ám sajnos ez a koncepció nem tudott kiteljesedni a Kisbíró teraszán. Erről függetlenül hétvégente ugyanitt elindulnak a főzések. Úgy fogalmaznak a Facebook oldalukon: "A nihil minket nem érdekel!" — ennek szellemében elviteles rozéfröccsöt és gin-tonicot is kevernek...azoknak, akik vállalják a virányosi poharazós hegymenetet.

Fotó: Vendéglő a Kisbíróhoz Facebook (a képek nyári illusztrációk)

Ugyan a megszokott formáját nem hozhatja, de az ÉS Bisztró teraszán szerdától vasárnapig, déltől este 7-ig most is van forralt bor, forró csoki és néhány sétálós street food fogás. Például leves, burger és adventi sütemények. Vásár nincs a Vörösmarty téren, a díszkivilágítás azonban ugyanolyan, mint eddig bármikor — erre gondoltak a Kempinski Hotel bisztrójában is.

Fotó: Déryné Facebook

A Déryné házhozszállítása mellett pop-up hüttével készül, ahonnan forró italokat és helyben készített fogásokat is fel lehet markolni. Ők a mac'n'cheese-re esküsznek, és forró, gyömbéres gint, forralt bort is mérnek. Nem is Kovács Kristóf lenne, ha nem talált volna ki valami haladó szellemiségű hekket.

Házhoz megy a konyhai csapat: Costes Downtown, Essência étterem, Trattoria Pomo D'Oro

Ha hegy nem megy Mohamedhez... tartja a mondás. Három olyan étteremről is tudunk, akik úgy döntöttek, hogy legénységgel, eszközökkel együtt akár maguk is házhoz mennek. Gerendai Károly a Costes Downtown kapcsán még októberben mesélt nekünk a házi Michelin-csillagos élményről, a szolgáltatást pedig azóta is házhoz lehet rendelni. Komplett csapatot, 4-5-6 fogásos menüt, bor-és sörpárosítással, vagy anélkül.

Teríték, a Costes Downtown asztalán Fotó: Costes Downtown

Tiago Sabarigo és az Essência is beköltözhet az otthonokba egy estére, privát főzés formájában. Maximum 8 főre készítik el a portugál-magyar menüsort. A részletekről az éttermet kell keresni, segítenek majd a szervezésben és persze a teljeskörű lebonyolításban.

Fotó: Essencia Restaurant

A Pomo d'Oro is beszállt a privát séf szolgáltatásba, de emellett online főzőkurzusok után is lehet érdeklődni náluk. Az Olaszul enni jó élmény most internetkapcsolat és egy képernyő segítségével teljesen kontaktmentesen is megtartható.

Bármikor felhasználható pizzakészlettel megy a csalódások elébe a Blitz Pizza

Sosem állították, hogy nápolyi típusú pizzát készítenek, inkább amolya freestyle csemegéket, friss alapanyagokkal, fiatalos lendülettel. Már a tavaszi étteremzárások alkalmával eindították otthoni DIY pizzás szolgáltatásukat és ez most is folytatódik — hitelesebben aligha lehetne, mivel a Blitz eleve az otthoni pizzasütésekből nőtte ki magát. Kísérletezni nem kell, paradicsomos, sajtos és vegyes alapú pizzacsomagok közül lehet válogatni. Tészta, szószok és feltétek is érkeznek, de akár le is lehet fagyasztani a tésztát, ha későbbre szánnánk. Különösen azoknak ajánlott, akik azon melegében ennék a pizzát és nem kísérleteznek a "sérülékeny" éménnyel és házhozszállítással.

Fotó: Blitz Pizza

ZOOM koktélok és online bármixer tanfolyam: Boutiq' Bar

Hol máshol, mint Nagy Zoliéknál, a Boutiq' Barban: online koktélesteket tartanak. Facebook bejegyzésükben azt írják, bármennyien lehetnek a kalandvágyó koktélkedvelők. C.Y.B.E.R.P.U.N.K CocktailTime névre keresztelték a projektet és összesen 6 tematikában kevernek majd. Gin és tonik, de akár a Negroni is megjelenhet a képernyőn.

Nagy Zoltán / Fotó: Boutiq'Bar

Éjjel-nappali guruló ABC-forradalom

A legnagyobb kiszállítós applikációkra és honlapokra kattintva feltűnő, hogy elszaporodtak az éjjel-nappali élelmiszerüzletek, csemegeboltok is. Amíg a járványhelyzet előtt leginkább a házibulizók élték a hasonló szolgáltatást, addig esti kijárási tilalom és a sávos vásárlás idején egyre többen rendelnek házhoz a főzéshez elfelejtett alapanyagokat, "életmentő" csokoládékat.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram