“Mindegy, hogy éppen mit csinálok, mindig a legjobbat szeretném kihozni magamból” – interjú Wang Mesterrel

SZERZŐ: Nagy Kamilla
2024. április 25.
Wang Mester sokoldalú szereplője a magyar gasztronómiai életnek. Egy személyben étteremtulajdonos, séf, közösségi média sztár és kulturális nagykövet. A kínai gasztronómia területén szerepe és befolyása megkerülhetetlen, hiszen éttermeiben már a kezdetektől az volt a cél, hogy a szülőhazájának konyhaművészetét minél autentikusabb módon ismertesse meg a magyar közönséggel. Interjúnkban többek között azt is megosztotta velünk, hogy milyen újdonságokat tartogat idén a kínai konyha rajongói számára.

Hogyan értékelnéd a 2023-as évet? Milyen volt a tavalyi év vége, az idei év eleje üzleti szempontból?  

Összességében minden rendben van – de úgy érzem, hogy a jelenlegi tapasztalatok minden étterem számára egyeznek. Vannak vendégek, van bevételünk, de semmi nem tökéletes, mert nem emelhetünk nagy mértékben árakat. Ezzel szemben a fizetések megnőttek és az alapanyagok árai is. Így ami az egyik zsebbe bemegy, azt azonnal tehetem is át a másik zsebembe. 

Hogyan birkóztok meg ezekkel a kihívásokkal? Találtok rá megfelelő megoldást? 

Jelenleg nincs még erre jó megoldásunk, mert a munkatársaknak biztosítani kell a megfelelő fizetéseket. Csak remélni tudjuk, hogy ebben az évben a gazdaság némileg helyre fog állni, vagy véget ér a háború, mert jelenleg úgy tűnik, hogy talán sosem lesz vége.

A szakképzett munkaerővel kapcsolatban milyen tapasztalatod van a jelenlegi helyzetben?  

Nagyon nehéz jelenleg a helyzet. A séfek mind kínaiak, de dolgoznak nálunk a magyarok és olyan munkavállalók is, akik a Fülöp-szigetekről érkeztek. Egyik nap bejönnek és minden rendben van, de történt már olyan, hogy másnapra eltűntek. Előfordult olyan is, hogy reggel felhívtak és közölték, hogy többet már nem tudnak jönni dolgozni. Ezért is gondolom, hogy nagyon nehéz a megfelelő embereket megtalálni és ez vonatkozik azokra a helyekre is, amelyeket a kínai negyedben fogok megnyitni. 

"Szerettem volna betekintést adni a követőimnek a TikTokon és Youtube-on is, hogy milyen valójában a kínai kultúra." – Fotó: Hankó Viktor

Napjainkban a kínai kultúra és a hagyományos kínai konyha iránt érezhetően megnőtt az érdeklődés Magyarországon. Mit gondolsz, ez a jelenség minek köszönhető? 

Úgy gondolom, hogy az embereket vonzzák az autentikus élmények és egyre több dolgot szeretnének megtudni ezzel kapcsolatban. Arra is rájöttek, hogy a kínai ételek nagyon jók, sok lehetőség rejlik bennük és nem elég már számukra egy gyors ebéd a kínai büfében - amik még 20 évvel ezelőtt elterjedtek voltak-  hanem több mindent is meg szeretnének kóstolni. 

Nagy követőbázisra tettél szert a közösségi médiában. Mesélnél nekünk erről a projektről?

Szerettem volna betekintést adni a követőimnek a TikTokon és Youtube-on is arról, hogy milyen valójában a kínai kultúra. Már több éve tervben volt, hogy készítek hasonlót és látva a TikTok népszerűségét, eldöntöttem, hogy belevágok. Az eredmények eddig nagyon jók, négy hónap alatt már majdnem 120.000 követőt szereztem. Több ötletem is van már a tartalmakkal kapcsolatban, amit a jövőben szeretnék még megvalósítani. 

Biang Astoria – Fotó: Hankó Viktor

Mozgalmas időszak áll mögötted így, hogy megnyitottad az 5. éttermedet, a Biang Astoriát. Milyen visszajelzéseket kaptatok eddig a vendégektől? 

Eddig minden rendben, ami látszik a Google értékeléseinken is. Viszonylag új még a hely, de eddig jók voltak a visszajelzések, amiket kaptunk a vendégektől. Izgalmas lesz, mert hamarosan minden Biangban megújulnak majd a menükártyák. Ez az ételek receptúrájának csiszolását és maga a menü arculatát is érinteni fogja. 

"Úgy gondolom, hogy az embereket vonzzák az autentikus élmények és egyre több dolgot szeretnének megtudni…" – Fotó: Hankó Viktor

Vállalkozóként és séfként hogyan tudod megtartani az egyensúlyt a munka és a magánélet között? Mivel tudsz kikapcsolódni, amikor nem dolgozol? 

55 éves vagyok és most lenne lehetőségem arra, hogy új dolgokat próbáljak ki, de még mindig nagyon sokat dolgozom. Előbb vagy utóbb szeretnék majd felvenni valakit - egy vagy két menedzsert - aki segíteni tud nekem, főleg ha több éttermem lesz. De egyelőre elég nehéz olyan embereket találni, akik ezt megfelelően tudják kezelni. Biztos vagyok benne, hogy majd találok valakit vagy egy csapatot, aki segít nekem ebben. 

A Biang Astoria nyitása a 2023 végéről csúszott át az év elejére, emiatt idén sokkal többet kellett dolgoznom. Remélem, hogy év végéig minden jól fog alakulni, ebben az esetben már meg tudom tervezni, hogyan tudok lazítani. Egy barátommal terveztünk egy közös nyaralást, motorral, 10 napon keresztül, de az utolsó pillanatban derült ki, hogy sajnos nem tudok elmenni. Jelenleg csak rövidebb motoros utakat tudok betervezni pihenésként. 

"Mindig igyekeztem a legjobb tudásom szerint csinálni mindent." – Fotó: Hankó Viktor

21 éves korodban költöztél Budapestre. Milyen a szemléletmódot hoztál magaddal Kínából, amely segített abban, hogy sikeressé válhass?  

Mindig igyekeztem a legjobb tudásom szerint csinálni mindent. Amikor mosogattam, arra törekedtem, hogy én legyek a legjobb a mosogatók között. Mindegy, hogy éppen mit csinálok, mindig a legjobbat szeretném kihozni magamból. Miután így teszel, mindenben sikeres lehetsz.

Milyen terveid vannak 2024 második felére? 

Már készül a legújabb éttermem Kőbányán, a kínai negyedben. Ez egy kisebb egység lesz, csupán 35 férőhellyel, mert nem szerettem volna egy óriási éttermet, tele VIP szobákkal. Nagyon jól fog kinézni és olyan ételeket tervezünk megmutatni itt a vendégeknek, amelyeket eddig még nem lehetett kapni sehol Magyarországon. 

Hirdetés
Tovább olvasok
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram