Hirdetés
Hirdetés

Firenze, te csodás: A legromantikusabb borozás egy pici ablakon történik

SZERZŐ: DiningGuide
2020. augusztus 11.
Évszázados üzleti modellt készülnek feltámasztani Toszkánában: háromszáz olyan úgynevezett „borablak”, tulajdonképpeni szervízablak újranyitását tervezik a COVID 19 vírushelyzetre való tekintettel, amit még az 1600-as években járványügyi intézkedésként nyitottak meg a pestisjárvány terjedésének megfékezése érdekében.
Hirdetés

Nem új keletű kifejezés a „közösségi, vagy társadalmi távolságtartás” (angolul social distancing), hiszen a történelem folyamán számos olyan járványügyi intézkedést vezette be világszerte, amelyek a vírusok terjedését hivatottak megfékezni. Ilyenek voltak a karanténok, az elkülönítő kórházak, vagy a vesztegzárhajók, ezek a közösségi távolságtartás korai példáinak tekinthetők. E célból, 1634 után jöttek létre a toszkán borablakok – buchette del vino - is, miután a pestisjárvány megtizedelte Firenze lakosságát.

Érintésmentes borozás

Ekkor a leleményes vendéglősök a városban olyan alkalmatosságokat, szervízablakokat építettek ki, amelyeken keresztül érintésmentesen adhatták át a borokat a vendégeknek. A vendéglátóhelyeknek ez segített átvészelni a járvány időszakát és a vendégek sem maradtak bor nélkül. Ugorjunk most 2015-re: három firenzei azért hozta létre az „Associazione Buchette del Vino-t”, vagyis a „Borablak Társaságot”, hogy ezeket a rég elfeledett történelmi relikviákat, kis ablakocskákat számba vegye, katalogizálja és a jövő nemzedékekének is átörökítse. Öt évvel később, idén márciusban, amikor az új világjárvány lecsapott, ezeknek a borablakoknak ismét szerepet szánnak, sőt, vannak olyanok Firenzében, amelyeket már meg is nyitottak az érdeklődők és a borkedvelők előtt és rendeltetésszerűen használnak.

Nehéz dolguk van a társaság tagjainak, mert nem maradtak fenn írásos dokumentumok arról, hogy ezek az ablakok pontosan hol helyezkedtek el. Az 1966-os áradások során sokuk megsemmisült, a többit befalazták, vagy teljesen eltávolítottak a falakkal együtt a történelem folyamán, de a kutatásuk szerint Firenze óvárosában körülbelül 150 ilyen ablak létezik, és további 100 szervízablakról tudnak Firenzén kívül, Toszkána más vidékein. 

A borablakok listája az eligazodást szolgáló térképekkel együtt megtalálható a társaság weboldalán.

A hagyományos toszkán borablakok kiállták az idő próbáját

„Szeretnénk ezeket az évszázados, hagyományos toszkán szervízablakokat megismertetni az emberekkel. Minden borablakot szeretnénk megmenteni, mert 2020-ra kiderült, hogy ezek a találmányok kiállták az idő próbáját. Nélkülük hiányos lenne a történelemtudásunk, ezek az ablakok az élő példái az emberi leleménynek” – nyilatkozta a borablakokat felügyelő társaság alapítója, Matteo Faglia az Insider-nek. Kiderült, hogy egy ablak a 2020-as járvány előtt is nyitva állt, azóta pedig négy ilyen kis szervízablaknál rendelhető nem csak bor, de ételek és más italok is, írta meg a Food & Wine magazin. Egy firenzei fagylaltozó és két másik vendéglátóhely is csatlakozott az „ablaknyitáshoz”, vendégeiket ma már ezeken a kis szervízablakokon keresztül szolgálják ki, amiket a vendéglősök, fizetés után, ugyanúgy, mint eleik, könnyedén fertőtleníthetnek. 

 

Forrásunk volt: https://www.foodandwine.com/news/plague-wine-windows-italy

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram