Hirdetés
Hirdetés

Rácz Jenő éttermének másodjára tesz keresztbe a járvány, de optimistán tekint a jövőbe

SZERZŐ: diningguide
2020. november 12.
"Ezt csak úgy lehet végigcsinálni, ha optimisták maradunk" — vallja Rácz Jenő, aki másodjára kénytelen elhalasztani teljesen startra kész éttermének nyitását. Legalább egy hónapra előre tele lett a foglalási naptárjuk, de végül örömfőzés és sikeres első este helyett a berendelt árukészlet mentése maradt a csapatnak.
Hirdetés

Hónapokon át működtünk együtt Rácz Jenővel, aki hol munkamorálról, hol gasztrokultúrák különbségéről, hol a fine dining fogások felépítéséről mesélt nekünk, de egy rendhagyó felhívásra önéletrajz kiértékeléseket is kaptunk tőle. Cikksorozatunk záróakkordja lett volna, hogy a debütáló Rumour by Rácz Jenő étteremben vacsorázunk egyet. A megnyitót november 10-re időzítették, de a 2020-as évet és az eddig ismert világot fenekestül felfordító koronavírus-járvány közbeszólt, és senki sem ülhette körbe az étterem látványkonyháját. A konyhafőnök mesélt nekünk a jelen helyzet nehézségeiről, sokkhatásról és tettvágyról.

Tavasszal nem tudtatok kinyitni, őszre készültetek, és éppen egy nappal az első éles vacsora előtt érkezetek a sokkoló hírek. Hogy lehet feldolgozni egy ilyen pechsorozatot?

Rácz Jenő: Azt hiszem, hogy még mindig szerencsésebb ez így, mintha kinyitottunk volna, és pár nappal vagy héttel később be kell zárni. Akkor egy működő éttermet állítottunk volna le, így pedig egy gondosan felépített projekt indulását kell ismét elhalasztanunk. Egyik sem túl örömteli, de még mindig szerencsésebbnek gondolom ezt a helyzetet. Muszáj optimistának maradni egy ilyen bizonytalan, nehéz időszakban, nemcsak magam miatt, hanem a csapatom miatt is.

Fotó: Chef Jenő Rácz Facebook

Erős lehetett a hajrá, de a keddi nyitópartyra bizonyára már mindennel elkészültetek...

Kis túlzással megállás nélkül bent voltunk, három héten keresztül. Egy-másfél év munkáját pontosítottuk, tökéletesítettük, részletekbe menően. Nyitottam már éttermet, tudom, hogy mennyire sok múlik az apróságokon. Onnantól kezdve, hogy milyen illatot tud a vendég a helyhez kötni, odáig, hogy milyen minőségben szól a zene, milyen fények között fogyasztják el a vacsorát. Ezek értelemszerűen már mind készen lettek, csak a vendégek hiányoztak a Rumour-ból. És sajnos egy ideig még mindig hiányozni fognak. De megígérhetem, hogy amint visszatérhetünk a megszokott kerékvágásba, azonnal kinyitunk, és végre tényleg beérik a munkánk gyümölcse.

@Rácz Jenő chef Facebook

Bizonyára elindultak már a foglalások, az ajándékba kínált voucherek vásárlása is.

Amint élesítettük a rendszerünket, már azonnal érkeztek is, nem túlzás, ha azt mondom, megdolgoztatta az informatikusainkat az a nap, amikor megnyitottuk a foglalásokat. Ennek az adminisztrációja, a depozitok visszatérítése folyamatban van. Ha ezen az időszakon túljutunk (mi és az egész vendéglátás), akkor szerintem nincs olyan akadály, amit ne tudnánk legyőzni. Évekig éltem Kínában, az ismerőseim beszámolói biztatóak, jelenleg már nem nagyon van megbetegedés az országban, a maszkhordás is lazul, a vendéglátás helyzete is gyógyuló tendenciát mutat.

A lelkiismeretes munka és nyitás előtti izgalmak mellett alapanyagokból is bőven felkészülhettetek.

A nyitás napjára, a sajtónyilvános vacsorára a 11 fogásos Rumour menüt inkább egy rövidebb, kóstoló-jellegű sorra cseréltük, ez nagy szerencse. Ami zöldségeink megmaradtak, azokat igyekeztük savanyítani, konzerválni, hogy ne pocsékoljunk. De ettől függetlenül a rendeléseinket vissza kellett mondanom.

Megfordult a fejetekben a kiszállításos vészforgatókönyv?

Nem. Ez egy friss brand, sokat beszéltünk már róla, de még nem tapasztalhatták meg a vendégek, hogy mi az, amit mi nyújtani tudunk, milyen élmény nálunk egy vacsora. Egyből kiszállítással kezdeni kockázatos lenne, ez nem építene a márkán, imidzsen. Viszont hamarosan elindul a cégcsoport új és izgalmas projektje: közvetlenül a Rumour mellett nyílik egy gurmé delikát üzlet, ahol az olívaolajtól a pástétomokig, csupa magas minőségű ínyenc alapanyagot lehet majd beszerezni. Itt lesz sokféle Rácz Jenő Selection termék is.

Mit csinál a csapat, amíg nem tudtok vendégeket fogadni?

Tökéletesítünk, hogy tényleg 100%-on induljunk el. Elképesztően nehéz időszak ez, nagyon nagy próbatétel, aminek lesznek igazán sötét pillanatai is. De ki kell tartanunk, nekünk és globálisan is, egészségben és épen kell a jövőbe tekintenünk. Teljes megoldást csak a vakcina nyújthat majd, de addig magunknak és mindenkinek azt kívánom, hogy tartsunk ki!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram