Hirdetés
Hirdetés

„Az első benyomás igenis számít” – Rácz Jenő a beérkezett önéletrajzokra reagál

SZERZŐ: DiningGuide
2020. október 28.
Október 18-ai felhívásunkra ti elküldtétek, a séf pedig átnézte a beérkezett önéletrajzokat. Rácz Jenő tanácsai következnek.
Hirdetés


Köszönjük a beérkező önéletrajzokat!


Rácz Jenő az elmúlt hónapokban toborzott munkaerőt hamarosan megnyitó éttermébe. A sok száz önéletrajz feldolgozása nem járt tanulságok nélkül a séf számára. A leginkább szembetűnő és leggyakoribb hibákat egy korábbi írásban már összegyűjtötte, majd felajánlotta: segít az álláskeresőknek, hogy a lehető legütősebb bemutatkozásokkal tudják megpályázni leendő pozícióikat. Az önéletrajzukat beküldő olvasók CV-it átnézte, és rámutatott azokra a hibákra, amelyek nem egyediek, valamint mindegyiknél javaslatot tett arra, hogyan lehet profibb benyomást gyakorolni a munkaadókra.

A séf gyakorlott a témában, hiszen a húszas éveiben folyamatosan utazott, jobbnál jobb éttermekben dolgozott, és folyamatosan képezte magát. Egy jól megírt CV nélkül nyilvánvalóan nem kerülhetett volna be a Nomába, Joël Robuchon szingapúri éttermébe, majd a sanghaji Taian Table séfposztjára, hiszen külföldön, teljesen ismeretlenül semmi mást nem tud felmutatni egy munkavállaló, mint az önéletrajzát.

A Michelin-baba és Rácz Jenő Sanghajban a Michelin Gálán / Fotó: raczjenochef.hu

Nem sokkal könnyebb persze a helyzet idehaza sem, különösen ebben az évben. Egy-egy jobb állásra a tapasztalatok szerint több száz önéletrajz is beérkezhet. A séf is beszámolt róla a Rumour by Rácz Jenő étterem nyitása kapcsán, hogy ilyen mennyiségű jelentkezés esetén gyakran másodpercek alatt dől el, hogy a munkáltató jobban belemélyed-e egy önéletrajz átolvasásába.

Ha ugyanis égbekiáltóan átgondolatlan, rendetlen módon van megírva egy CV, netán hemzseg a helyesírási hibáktól, már jöhet is a következő... hiszen melyik tulajdonos szeretne olyan munkatársat, akinek már a bemutatkozása is hanyagságot sugall?

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Rácz Jenő felhívására hozzánk beérkezett önéletrajzok sokkal pozitívabb képet mutattak annál, amit a séf a saját tapasztalatai mutattak. Ígéretének megfelelően most pedig következzenek a tanácsai a beküldött CV-k kapcsán:

1. Beszélt nyelvek

Visszatérő hiba az önéletrajzokban, hogy a beszélt nyelvek közé beírjátok a magyart is. Egy magyar ember részéről ez természetesen egy felesleges információ itt, Magyarországon. Nem szükséges beleírni csak azért, hogy ezzel tuningoljátok a CV-t.

Hirdetés

Tanács: Ha a CV-d magyar nyelvű és te magyar állampolgár vagy, ne írd be a nyelvtudások közé a magyart. Ha külföldre küldesz önéletrajzot, a "beszélt nyelvekhez" odaírhatod, illetve ha külföldiként jelentkezik valaki munkára Magyarországon, szintén szempont lehet a magyar nyelv ismerete. Egyébként nem.

2. Házszám, lépcsőház, emelet, ajtó...

Ebben a szakaszban még felesleges a lakcím pontos megadása. Azért is tanácsolom ezt, mert jobb az óvatosság, és ismeretlenül nem kiadni minden adatunkat a születési adatainkkal, e-mail címünkkel, telefonszámunkkal, lakcímünkkel együtt...

Ez a ti védelmetekre is szolgál.

Pontos levelezési címre pedig ebben a fázisban még nincsen szüksége a másik félnek.

Tanács: Egyszerűsíts! A jelentkezés beadásakor bőven elég beírni a települést, nagyobb települések esetében pedig a kerületet, városrészt, hiszen a munkába járás szempontjából ez fontos lehet.

3. Miért fontos az e-mail cím?

Ma már nincs állásjelentkezés e-mail cím nélkül, minden elektronikus úton zajlik. A magunkról alkotott képhez márpedig kétségtelenül hozzáad az is, hogy milyen e-mail címről levelezünk. A cuki vagy vicces beceneveknek családon belül van helyük, de egy munkahelyen nem biztos, hogy jól fogja kivenni magát. Nem fogod vele komoly, felnőtt munkavállaló benyomását kelteni.

Tanács: a legcélravezetőbb egy külön, „hivatalos” e-mail címet csinálni kifejezetten álláskeresésre (pll allas.kovacs.mate@ vagy chef.szabo.anna@), a privát címünk pedig maradhat privát.

4. Időzavarok: időrendi sorrend és dátumok

A korábban írt cikkben már felhívtam rá a figyelmet, hogy érdemes megfordítani az események időrendjét, hiszen a munkaadót elsősorban az fogja érdekelni, hogy hol tart a tudásod ma, nem pedig a kezdeti szárnypróbálgatások. A beérkezett önéletrajzok nagy része követte is ezt, de volt, aki keverte a különböző területeken. Az iskolákat időben csökkenő, az eddigi munkahelyeket időben növekvő sorrendben írta le.

A dátumok szintén lényegesek a munkaadó számára. Félrevezető is lehet, ha csak évek szerepelnek benne, hiszen

a 2019-2020-ig tartó munkaviszony jelenthet két évet és két hetet is. Pontosítsatok!

Nem szükséges napra pontosan, de a hónapok megadása már informatívabb.

Tanács: Ez gyakran csak apró figyelmetlenségek, emiatt érdemes egymás után többször átfésülni az elkészült CV-t, hogy ne maradjon benne következetlenség, illetve segítsd az értelmezést a közelebbi dátumok megadásával!

5. Hobbik és egyéb tevékenységek egy munkahely szempontjából

Sokan olyan dolgokat írnak ehhez a részhez, ami nem feltétlenül a munkáltatóra tartozik. Ha junior sous-chefnek jelentkezel, nem érdemes feltüntedned a gamer múltadat vagy, hogy szeretsz pókerezni.

Ha cukrászgyakornoknak jelentkezel, nem szükséges jelezni, hogy szabad idődben rúdtáncolsz.

A másik, amit hibának tartok, a nagyon közhelyes hobbik megjelölése. „Hobbim az olvasás, szeretek utazni.” Ezeket akár ki is hagyhatod, mert nem fog emelni az értékeden a munkaerőpiacon.

Tanács: az egyik beküldött önéletrajzban a jelentkező kitartónak és nagy stressztűrő képességűnek írja le magát. Kiderül belőle továbbá az is, hogy 15 éven át küzdősportolt. Ez egy olyan pluszt ad a jellemrajzához, aminek van helye egy CV-ben. Ha valakinek nincs ilyen kiemelésre méltó szabadidős tevékenység az életében, ki is lehet hagyni ezt a részt. Nem ezen fog múlni a jelentkezés sikere.

6. Illem, küllem, nyelvhelyesség

Megszólítás a kísérő levelekben.

A „Helló Séf!”, a „Szia Jenő!” köszöntés nem csak nálam, hanem bárhol a világban nem a jó modorról tanúskodik.

A jobb éttermekben márpedig elvárás az udvarias fellépés, ami a teljes személyzetre vonatkozik.

Szerkesztés. Gyakran látom, és a most beérkezett önéletrajzok között is előfordult, hogy néhány sor miatt nyitott új oldalt a jelentkező. Ez összességében rendezetlen benyomást kelt, hiszen a második oldal szinte teljesen üres, csak legfelelül szerepel néhány sor. Ilyen esetben egy kis ügyességgel egy oldalra kell rendezni a CV-t.

Szövegezés. A gépelési és helyesírási hibák, a rosszul megfogalmazott mondatok szintén nem a precizitásról vallanak.

Tanács: Ezek bármelyikéhez nyugodtan kérj segítséget, ha bizonytalan vagy! Akár a Word vagy más programok használatához, hogy szép legyen a végeredmény, akár a tartalom átolvasásához és a kísérő levél megírásához. A lényeg az összkép, a segítségkérés pedig nem szégyen.

Még egyszer a portréfotóról: egy megtérülő beruházás

Az előző cikkben már szó volt róla, de legyen szó még egyszer. Sokan a

régi érettségi tablóképüket, bulifotót, csücsörítős vagy nyaralós szelfit tesznek be képként.

Ez a legkevésbé sem veszi ki magát jól egy munkahelyen.

Tanács: Nem egy hatalmas beruházás, és vissza fogja hozni az árát, ha elmész egy fotószalonba, és jó fényviszonyokban, szépen felöltözve csináltatsz magadról egy profival néhány portréképet. Ez lesz a legelső benyomás, amivel a leendő munkáltatód találkozni fog. Tegyél jó benyomást!

Korábbi írásunk:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram