Hirdetés
Hirdetés

Pazarul bánt a francia éttermekkel a tegnap megjelent Michelin-kalauz

2021. január 19.
Kisebb gellerrel landolt a magyar sajtóban a legújabb 3 Michelin-csillagos francia étterem híre: Gwendal Poullennec nem az AM étterem séfje, mint ahogyan azt számtalan helyen leközölték, hanem a Michelin Guide nemzetközi igazgatója. Az AM monogramot Alexandre Mazzia jegyzi, aki valóban a hely séfje, az étterem megálmodója. A francia Michelin-kalauz tegnap jelent meg, a tervezett gála idén elmaradt.
Hirdetés

A dél-franciaországi Cognac-ban került volna sor a pazar gálával kísért könyvbemutatóra, de a távolságtartási előírások és a szektor gazdasági helyzetére való tekintettel módosítottak ezen. Egy szűkkörű eseményt szerveztek helyette Párizsban, az Eiffel-torony második emeletén működő egy Michelin-csillagos Jules Verne étteremben, amit online közvetítettek is (mi pedig egy kicsit gyönyörködhettünk az étterem ablakain át látszó panorámában).

Gwendal Poullennec ismét elmondta azokat az irányelveket, amelyeket tavaly kitűzött a kalauz, és mi is több alkalommal írtunk róla, idézve a nemzetközi igazgató szavait. Poullennec 2020-ban több alkalommal állt a nyilvánosság elé, hogy kifejezze együttérzését a szektor dolgozói félé, valamint kíméletes elbírálást ígért. Míg az utóbbi években több nagy nevű háromcsillagos éttermet kétcsillagosra fokoztak le, a Covid-krízis miatt tavaly megígérték, hogy a soha nem látott helyzetre tekintettel nem lesz csillagfosztás.

Hirdetés

Egy kis kitérő a tegnapi párizsi esemény kapcsán

Magyar szemszögből ugyannakor megjegyeznénk, hogy bár csillagot hazai étteremtől sem koboztak el, nálunk azonban elmaradt a pozitív értékelés, sőt jó pár Michelin Plate-minősítéstől megfosztották a magyar éttermeket. Úgy látszik, hogy a járványhelyzet nálunk nem indokolta a kíméletesebb elbírálást. Habár a 2020-as értékelések a 2019-es teljesítményeket tükrözik, a vendéglátás már ekkor, 2020 nyarán, a Main Cities of Europe megjelenésekor is komoly bajban volt.

A tavalyelőtti év a magyar gasztronómia egyik sikerévének volt betudható, több nemzetközi értelemben is rendkívül színvonalas étteremnyitással (SALT, Laurel) és más csillagvárományossal, mint például az Arany Kaviár vagy a Textúra. Míg Szlovéniában tavaly megszületett az első két Michelin-csillagos étterem (Hiša Franko), és további öt hely kapott egy-egy csillagot, Horvátországban újabb két Michelin-csillag érkezett, a mi értékünk csak csökkent a legendás piros étteremkalauz megítélésében.

Magyarországon egyedül a Laurel Budapest kapott tavaly Michelin Plate ajánlást, ellenben két éttermünk elveszítette a Bib Gourmand-minősítést, és négy budapesti hellyel lett kevesebb a kés-villa-tányérral jelölt Michelin-ajánlások sora. Hogyan lettünk sereghajtók a Michelin Guide szerint Közép-Európában? című tavaly nyáron megjelent írásunkban foglalkoztunk a témával.

Videó az online közvetítésről:

30 x ***

A francia (és az olasz) terepen kevésbé mutatkoztak szigorúnak az ítészek. A 2021-es guide tartalmát már érintette a Covid, hiszen a bezárások miatt gyorsított ütemben kellett tesztelniük. Néhány csillagot így is el kellett venniük, ezt indokolta, ha bezárt az adott hely, vagy ha annyira más irányra állt át az étterem, ami nem összeegyeztethető a Michelin-csillagos státusszal.

Hirdetés

A leghangzatosabb sajtóhír most a harmincadik 3 Michelin-csillagos étterem Franciaorszgában, de ezenkívül 54 új egycsillagos éttermet hirdettek ki, és ketten léptek a kétcsillagos kategóriába: a párizsi Marsan Helene Darroze-zal az élen, valamint az elzászi La Merise Cedric Deckert és felesége vezetésével.

A három csillagos értékelésre emelt marseille-i AM par Alexandre Mazzia a kreatív konyha kategóriát kapta a Michelintől.

Alexandre Mazzia / Forrás: Michelin Guide

A tengerparti kikötőváros elegáns negyedében fellelhető AM úgynevezett szerzői konyhát képvisel, az étterem is a séf nevét viseli, a személyére épített gasztronómiai stílus jellemzi. A helyszín adja magát: Alexandre Mazzia gazdagon bánik a tengeri halakkal és a tenger gyümölcseivel, emellett zöldséghangsúlyosak a fogásai. Az ételeken tapasztalható erős afrikai behatásoknak is van személyes vonatkozása, az étteremtulajdonos séf ugyanis egészen 14 éves koráig Afrikában, azon belül is Kongóban élt.

A legmagasabb kasztba taksált étteremben egy étkezés 115 eurónál indul és 265 eurónál áll meg, per fő. Akik szeretnének az élményben részesülni, most bizonyára az eddigieknél is hosszasabb várólistára számíthatnak a „kontinens újranyitásáig".

Az AM par Alexandre Mazzia étterem honlapja itt elérhető.

Forrásaink: 1, 2

A legfrissebb olasz Michelin-csillagok így alakultak:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram