Hirdetés
Hirdetés

Öt kedvenc fogás Budapest új tapasbárjából, a Tapas Fino-ból

SZERZŐ: Knap Gábor
2023. július 31.
Egyszerre elegáns, miközben otthonosan laza.
Hirdetés

Szép számban találhatók az étlapon hagyományos baszk fogások úgy, hogy eközben budapesti helyként marad önazonos a Belgrád rakparton működő Tapas Fino. Sipos Andrással, a Continental Group corporate séfjével kóstoltuk az étterem legnépszerűbb fogásait.

Sipos András executive séf

A budapesti Duna-part számos pontja kínál pazar kilátást, az esti időpontokban pedig már csak földrajzi okokból is a pesti oldalé látványosabb: amikor a Budai hegyek mögé bukik a nap, utánozhatatlan megvilágítást kap a folyó és a partmenti épületek. A Belgrád rakpart hidakra, a Gellért-hegyre és a Szabadság-szoborra nyíló kilátásánál pedig nem is kívánhatnánk jobbat egy télen óriási ablakokkal, nyáron pedig kellemes terasszal rendelkező bár hátteréül.

Mégsem az Erzsébet híd sziluettje, vagy a dunai hajóforgalom tanulmányozásáért érkeztünk a Tapas Finoba, hanem azért, hogy Sipos Andrással beszélgessünk a Hotel Vision épületében működő bárról.

Tapas Fino / Fotó: Tapas Fino

Baszk klasszikusok, pesti stílus

A tradicionális és kreatív tapas kínálat mellett igényesen válogatott spanyol borokat, párlatokat és cavákat kínáló bár hosszas soft opening időszak után, immár teljes pompájában várja a vendégeket. Azt elmúlt hónapokban nem csak a kínálat, hanem a hely is letisztult: egy nagyon elegáns enteriőr kellett befogadjon egy laza vacsorázó helyet. Az eredmény Patakfalvi Réka interior stylist segítségével született meg. A Tapas Fino látványkonyhája, a hatalmas fekete üvegfelületek, az egyedi tervezésű világítótestek és az óriási kirakatok uralta tér kifinomult vendéglátóhely, amely viszont egyáltalán nem feszengős étterem, hanem laza, rövidnadrágos, állatbarát, teraszon cavázós bár.

Tapas Fino / Fotó: Tapas Fino

A letisztult, de izgalmas, időnként meglepő ételsor összeállításakor Sipos András séfnek szüksége volt az többek között az Olimpia Vendéglőben a NU Bisztróban, a SUSU Budapestben, a Beefbar-ban és a Mandragóra Étteremben szerzett tapasztalataira is, a fogások kivitelezésében pedig biztos kézzel segít Pipacs Ádám, head-chef.

Az alapanyagok jelentős része spanyolországi beszállítóktól érkezik, heti rendszerességgel futnak be a sonkák, olívabogyók, paprikák, stb. Vannak azonban olyan termékek, amelyeket ahelyett, hogy készen rendelnének az Ibériai-félszigetről, a Tapas Finoban készítenek el. Ilyenek például a különböző szószok, croquetasok amelyek így nem csak mindig frissen kerülnek a tányérokra, hanem Sipos Andrásék a saját stílusukat is megvillanthatják bennük.

Pipacs Ádám head séf és Sipos András executive séf

Öt kihagyhatatlan fogás a Tapas Finoban

Az egyik legegyszerűbb tapast, a Patatas Bravast rögtön két változatban kínálják a Belgrád rakparton. Érdekesség, hogy először a modern változat került az étlapra, de a vendégek vele párhuzamosan szerették volna kérni a hagyományos burgonyát is. Ezért immár lehet belőlük választani, de érdemes inkább mindkettőből rendelni, hiszen a közöttük lévő kontraszt és persze a modern változat mellé kínált házi aioli, fokhagyma-, bazsalikom- és kápiakrém is igazán remek élményt tartogat! A mi tippünk egyébként a grillezett polippal készült verzió.

Patatas Bravas /Fotó: Tapas Fino

Egy hosszabb borozós vagy cavázós este nem telhet el anélkül, hogy ugyancsak asztalra kerüljön a fekete tigrisrák kebab, amely baszk mintára készül, paprika vinegrette-tel. Egyébként ez a Tapas Fino vendégeinek egyik kedvenc fogása, és nálunk is bekerült a favoritok közé.

Rák kebab / Fotó: Tapas Fino

A sült ördögszekérgomba kakukkfüves jus, petrezselyem, tojássárgája krém, hagymalekvár és parmezán körítéssel érkezik. Ez az étel Baszkföldön vargányából készül, azonban az nem lenne kellő minőségben folyamatosan elérhető idehaza, ezért esett a választás az ördögszekérgombára, ebben a változatban az étel – részben épp a gombaváltásnak köszönhetően – egy meglepően könnyed formában kerül a tányérra. 

Ördögszekérgomba / Fotó: Tapas Fino

A Pipacs Ádám, head séf saját receptje szerint készülő Angus bélszín toast ugyancsak olyan fogás, amelyet kár lenne kihagyni. A pirított zsemlén, Spanyolország egyik legfontosabb sajtjával, a Manchegoval, aiolival, snidlinggel kínált, Josperben Grillben sült szeletelt bélszín egyszerűségében kiváló, és ehhez már bátran választható valamelyik testesebb Garnacha vagy Tempranillo a kínálatból.

Bélszín toast / Fotó: Tapas Fino

Ha már szó esett a borokról, a Tapas Fino borlapján természetesen a spanyol tételeken van a hangsúly, de magyar borok is szép számmal szerepelnek rajta – nem titkoltan a külföldi vendégek kedvéért, akik előszeretettel válogatnak belőlük. Ugyancsak figyelemreméltó a spirit választék is, és hosszan sorolható az is, milyen sherryk, a vermouth-ok és likőrök kóstolhatók.

A desszertek közül a churrost mindenképp ki kell emeljük, nem csak a népszerűsége miatt, hanem azért is, mert Sipos Andrásék alighanem megtalálták a churros legkönnyedebb, a lehető leginkább 21. századi verzióját, ami hasonlít az eredetihez, mégsem annyira édes és egyáltalán nem nehéz, még akkor sem, ha bőven beletunkoljuk a hozzá kínált narancsos étcsoki krémbe.

Churros / Fotó: Tapas Fino

A bárban péntek és szombat este élőzene szórakoztatja a vendégeket, augusztus 20-án pedig különleges, ünnepi vacsorát tartanak, amelynek szünetében kivételes perspektívából látható majd a tűzijáték.

A cikk megjelenését a Tapas Fino Budapest támogatta.

Cím: Budapest, V. kerület, Belgrád Rakpart 24.

A Tapas Fino Facebook oldala

Tovább olvasok:

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram