Hirdetés
Hirdetés

Délolasz ízek és alapanyagok, összetartó csapat, ez a Porto Vino kovásza

SZERZŐ: Szász Eszter
2022. november 29.
Székesfehérvár belvárosában, a sétálóutcán igazi olasz ízeket kóstolhatunk, ha betérünk a Porto Vino Étterembe.
Hirdetés

Ez a támogatott szerkesztőségi tartalom a Porto Vino közreműködésével jött létre.

A séf, Molnár Tamás 15 éve kizárólag itáliai, azon belül is a déli régióra jellemző ételeket készít, autentikus alapanyagokat és receptúrákat használva. Tamás szeretete az olasz konyha iránt 8 évig egy olasz séf mentorálása mellett teljesedett ki, amit tanult, most a Porto Vinóban kamatoztatja. Az étterem a délolasz ételekben az egyszerű házi ízeket ötvözi a modern technikával.  A kínálatban a mediterrán konyhával ismerkedő ember számára lehetnek újdonságok, de az biztos, hogy a pizza letaszíthatatlan az étlapról. A séf nápolyi pizzát készít, amelynek a tésztája a kovásztól lesz még különlegesebb.

„Nemrég lecseréltük az élesztőt és kovászra váltottunk, teljesen más így a pizza textúrája, már a kelesztés közben érződik a különbség. Nagyon szeretünk kovásszal dolgozni, már az illata is elvarázsol” – meséli Molnár Tamás. 

A pizzán kívül helyben, házilag készült tésztákból lehet választani az étlapról, ebben is szeretnének kitűnni a többi olasz vonalat képviselő étteremtől. Az alapanyagok közül szinte semmit sem vesznek készen, amit pedig igen, azok a hozzávalók Olaszországból érkeznek. Külön kérésre degusztációs menüt is készítenek, de előzetes egyeztetéssel különleges alapanyagokból készült fogásokat is lehet rendelni. A séf és a csapat folyamatosan újítgat, teszteli a különféle fogásokat. A jó ételek mellé jó borok is dukálnak, ezek egy része is olasz beszállítótól érkezik, de magyar borokból is nagy a választék. A legnépszerűbbek a különféle habzóborok. 

Az energiaválságban is ragaszkodnak a minőséghez

Bármilyen nehéz időszaknak is néz elébe a szakma, a magas minőségből sosem szabad lejjebb adni, ezt a filozófiát képviseli a székesfehérvári étterem is. Jó minőséget pedig csak jó alapanyagokból lehet előállítani. 

„Van, amikor a profitot is be kell áldozni, de a színvonalat tartani kell” – magyarázza Kelemen Barna, a Porto Vino tulajdonosa, hozzátéve, hogy sajnos az elektromos berendezések használatán nem lehet spórolni, így a pizzakemencén sem. A vendégkör, amely nagyrészt Magyarországon, a helyi multinacionális cégeknél dolgozó külföldiekből áll, hajlandó többet fizetni azért, hogy magas minőségű ételeket ehessen. Szerencsére így van ezzel a magyar vendég is. 

„Sok mindenen gondolkodunk, de azon nem, hogy az alapanyagot hogyan cseréljük le olcsóbbra, mert az zsákutca lenne. Ezért is törekszünk arra, hogy helyben mindent el tudjunk készíteni, másrészt egyszerre nagyobb mennyiséget vásárolunk, hogy ne legyünk kitéve az árfolyamveszteségnek és a növekvő szállítási költségeknek. Az energiafogyasztó berendezések közül mindent végignéztünk, hogy mit lehetne lekapcsolni vagy rövidebb ideig használni, de nagyon kevés a mozgásterünk, amivel ténylegesen tudunk spórolni” – magyarázza Kelemen Barna.

Egész héten nyitva 

Az étterem a hétfőtől vasárnapig tartó nyitvatartással azt szeretné elérni, hogy minél több vendég térjen be. Eddig nagyon bevált a 11-től 23 óráig tartó szerviz, hiszen nem csak a városból és a környékről, hanem Budapestről is érkeznek vendégek a Porto Vinóba. Az étlap évente kétszer, nyáron és télen változik, de a táblás ajánlat havonta frissül, szezonálisan és akár különleges alapanyagokkal is. Télen a különféle töltött tészták a legnépszerűbbek. Molnár Tamás hisz abban, hogy a magas minőségű olasz konyhát meg lehet szerettetni nagyobb közönséggel is, hiszen mindenki megtalálja benne, amit keres. A másik kulcs a jó alapanyag, ami miatt a visszatérő vendégek száma is magas. Emellett az étterem törekszik a megfelelő ár-érték arányra, az étlapon megtalálhatóak alacsonyabb és magasabb árkategóriájú fogások is. 

A személyzet is kulcsfontosságú

A Covid-világjárvány óta különösen fölértékelődött az állandó és megbízható személyzet szerepe, mert így lehet „túlélni” a mélypontokat. A Porto Vino büszke rá, hogy kis átszervezésekkel ugyan, de a személyzet magja nem változott, ebben is egyedülálló Fejér megye székhelyén. „A cél mindig az, hogy a vendégek elégedetten és jóllakottan távozzanak” - mondja Kelemen Barna. 

Az étteremben egy igazi, papír alapú vendégkönyvbe is írhatják a tapasztalatokat, amely nagyon népszerű és tartalmaz olyan bejegyzéseket is, amelyek megérintenek minket, és ez a legjobb visszajelzés mindannyiunknak.

Porto Vino

Cím: 8000 Székesfehérvár, Juhász Gyula utca 3.

A Porto Vino weboldala és Facebook oldala

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram