Hirdetés
Hirdetés

Mutatjuk a favoritot Kistarcsáról: már az agglomerációban sem kell lemondani a remek nápolyi pizzáról!

SZERZŐ: diningguide
2021. július 15.
Soha nem volt ennyi igazán jó pizzéria Budapesten, és időről időre jönnek a szuper hírek vidékről és az agglomerációból is. Hiába vízfejű az ország, most akkorát megy a pizza, mint amekkora hype volt egykor a burger körül, viszont egyáltalán nem bánjuk ezt a divathullámot. Egy nápolyi/római pizza az év 365 napján jóleső fogás. Mostantól Kistarcsáról sem kell HÉV-re ülni, kocsiba szállni, mert a Bazsalikom Nápolyi Pizzériában kiváló darabok sülnek!
Hirdetés

A pandémia kellős közepén írtunk a Külvárosi Pékről, Csonka Tímea kakaós csigái és kenyerei gyakran hívogatnak Kistarcsára. Éppen egy ilyen látogatás során haladtunk el egy újnak tűnő hely előtt, amiből csupán egy cégért láttunk, rajta egy bazsalikommal. Az agglomerációban nem olyan tempóban nyitnak az új gasztropontok, mint egy nagyvárosban, pedig az igény abszolút lenne rá. Attól, hogy valaki felhagyott az életformával, vagy éppen sosem élte a betondzsungelek mindennapjait, ugyanúgy szeretne jót enni, egyórás utazás nélkül. Erről sok külvárosi, külkerületi lakos tudna mesélni, ráadásul a lefedettség még a házhoz szállítástól sem lesz jobb, ugyanis kevés hely vállalja be a hosszas szállítást. Vagy logisztikai szempontok miatt nem, vagy nem hajlandóak kompromisszumot kötni, hogy romoljon a kiszállított ételek minősége.

A terasz és a pizzéria

Éppen ezért is nagyon fontosak a minőségi vendéglátóhelyek, a városhatárokon túl, legyen szó egy igényes gasztrobárról, bisztróról, vendéglőről, vagy éppen pizzériáról. Cikkünk éppen az utóbbiról szól, hiszen nyár elején megnyitott Kistarcsán, a Szabadság úton a Bazsalikom Nápolyi Pizzéria.

Margherita DOP és Diavola

Tipikusan szerelemprojekt: életre hívóit nápolyi utazásuk során kapta el a gépszíj és a meglehetősen romantikus gondolat: ők is szeretnének az Olaszországban megismert, könnyed pizzákkal foglalkozni. A terv fantázia maradhatott volna, de annál sokkal eltökéltebbek voltak, ráadásul ugye egy olyan lokációra lőttek, ami eleve sikerre ítéltetett — már, ha tényleg kifogástalan minőségről beszélünk. A pandémia persze nem volt kegyes, a nyitást jócskán csúsztatni kellett, ám úgy fest, megérte várni, mert nem egy félkész "soft opening" nyitásba csöppennek a vendégek, hanem minden a helyén van. Az AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana) minősítésű Manna Forni kézzel készített kemencétől az utolsó faliképig.

A pizzakemence / Fotó: a jobboldali a pizzéria sajátja

A központi elhelyezkedés jól jön, hiszen a főútről kell lekanyarodni eléjük, az igényesen kialakított terasz is szuper, különösen ebben a melegben, és azt is figyelembe véve, hogy odabent nem lehet sokan leülni. Semmi baj, ez egyébként is egy gyors műfaj: rendelés után összekészítik a pizzát, ami éppen 60 másodperc alatt éri el a legkívánatosabb állapotát. Hosszan, 24 órán át kelesztik a tésztát, és 450 fokra fűtik fel a gyönyörű, mozaikokkal borított kemencét, amiről azt ígérték, hogy nem hagyják kihűlni. Ez amolyan nápolyi hagyomány: a legrégebbi, tradicionális helyek kemencéje mindig langyos marad.

Napoletana és Fratello

A kínálatot tekintve két kezdő tétellel készülnek a pizzák elé: vegyes antipasti tállal és burratával, de hiába jártunk már többször náluk, sosem rendeltünk még belőlük, hiszen abszolút a főszereplőkre fókuszáltunk. A klasszikus, alap nápolyi- és egyéb olasz régiós változatok mellé a trendeknek megfelelően a gourmet pizzák is felsorakoznak, melyek saját kreációk és nagyon is egyediek. Letérnek a szarvasgombakrém-dió-kaprigyümölcs vonalról, megjelenik például egy pizzán (Fratello) a Pecorino Romano, a fügelekvár, a füstölt gomolya, az olasz csípős szalámi, a lilahagyma és az olívaolaj, vagy éppen tejszínes-klasszikus pesztós alapra kerül a fior di latte, a pecorino, a datolya paradicsom, bazsalikom chips, mortadella, pisztácia (Il Basilico). Előbbit már teszteltük, és a fügelekvár igazán jó ötlet, nem viszi el túlzottan az édesség felé az ízeket.

Pizza Napoletana

Már egy szimplább Marinara is élményszerű, a Margheritát DOP és mezítlábasabb változatban is készítik. Érdekesség, hogy saját szájízre, amolyan védjegyként bizony a legalapabbakra is kerül Pecorino Romano hintés. Ezt akkor észleli az ember, amikor megérkezik a sajátos fűszeresség. A tészta levegős, ultra könnyed, egy egész pizza elfogyasztásától sem nehezedünk el, sőt, beleférhet a desszert is.

Minden feltételnek megfelel, amit a világörökség részeként megkövetelnek a nápolyi pizzától. Szépen pöttyözött, de nem akarja kizárólag a szenes kis pontokra-buborékokra terelni a figyelmet. A feltét-tészta arány is kellemes. Tényleg nincs szemfényvesztés, még a gourmet pizzák esetében sem. Ezt csak azért említjük fontos szempontként, mert az egyre több nápolyi stílusú pizzával foglalkozó helyek közül bőven akad olyan, aki a pöttyökben, vagy éppen a nagyon bő feltétben méri a sikert és a valódiságot. Pedig ebben a szép egyensúly a mérvadó.

Margherita DOP

Ez mind megvan Kistarcsán, a Bazsalikom Nápolyi Pizzériában sütött dél-olasz specialitásokban. Örül a környék, örül Kelet-Pest, Csömör, Mogyoród, Cinkota, Kerepes is. Nincs kompromisszum, mehet a valódi nápolyi pizzázás!

Bazsalikom Nápolyi Pizzéria

Cím:

Nyitvatartás: Keddtől-szombatig 11:30-21:00 vasárnap, hétfő: ZÁRVA!

Bazsalikom Nápolyi Pizzéria Facebook-oldal

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram