Hirdetés
Hirdetés

Amikor teljes kerületek hálásak egy pékségért — bemutatkozik a Külvárosi Pék

SZERZŐ: DG
2021. április 14.
Csonka Tímea egészségügyi dolgozóból lett pék — vagyis a lényeg nem változott. Ugyanúgy ad és ugyanúgy segít az embereknek, csak éppen vérnyomásmérés helyett kovászos kenyerekben és kakaós csigákban mérhető a jótétemény.
Hirdetés

Cinkotán járunk, a XVI. kerület szélén, Kistarcsa határában. Autóval haladva feltűnik egy kissé tájidegen irodaház, földszintjék pék felirattal — eddig még akár egy szokásos balkán pékség is lehetne, de szerencsére néhány hónapja arra kanyarodtunk, hogy mégis utánajárjunk az üzlethelyiségnek, amit akkor még német illetőségűnek gondoltunk, az alcíme miatt (Schäffer Salzl). Az első vásárláskor csak a kakaós csigát kóstoltuk, később jött a többi édes pékáru és a kenyér.

Sosem csalódtunk: a sütemények leveles tésztájának vajassága, a töltelékek ízvilága profi volt, ahogy a kenyerek állagáról, bélzetéről, összebenyomásáról is ugyanezt lehet elmondani.

Egészen mostanáig nem ismertük a Külvárosi Pék történetét, de úgy véljük, bőven van hírértéke: egyrészt a város ezen tájékán nem terem minden sarkon jobbnál jobb pékség, másrészt tényleg olyan színvonalas és szilárd a minőség, hogy vétek lenne nem beszámolni róla.

Csonka Tímea

Csonka Tímea, a Külvárosi Pék — Schäffer Salzl első embere, tulajdonosa és pékmestere élete hat-hét évvel ezelőtt még kicsit másképp nézett ki. A korán kelés és a fehér ruha ugyan stimmelt, de szakajtók és lisztek helyett fecskendők és receptek között dolgozott. Volt, hogy kórház neurológiáján, vagy éppen háziorvosi asszisztensként. Hivatástudatból és a szakma szeretetéből nem volt hiány, de először csak hobbiként jött mellé az édességek készítése, majd komolyabban kezdett foglalkozni a témával. Bonbonok, sütemények... aztán következő lépéskét jött a kovász és a kenyér. Tanult, figyelt, végigvizsgálta a hazai pékségek élvonalát, majd a határt elhagyva Németországot és Erdélyt is megjárta férjével, a helyi sajátosságokra fókuszálva. Vajon innen a Schäffer-Salzl családnevek a logóban?

Schäffer Ilona és Salzl Magdolna a tulajdonos pár nagyszülei voltak, akiktől a sütés elemi szeretete érkezett, így az ő nevük említésével szeretnének tisztelegni, de érthető, ha a Külvárosi Pék elnevezés könnyebben ragad meg. Lassan két éve nyitott a kis üzlet, melynek műhelyrészét a közelmúltban bővítették. A bolttal teljesen egybeér az üzem. A gépesítés és a szakmai mentoráció Tukács Roland nevéhez köthető.

Kenyereik közül néhányan valós nevet kaptak: Emma teljes kiőrlésű búza kenyér, Willi a gabonaszemes rozskenyér, Magdus a magos tönköly kenyér, de például alakor búzából is sütnek és erdélyi pityókás vekni is sorakozik a polcon. Többnyire három malom lisztjeit használják: a Garat Malomból, a Kukutyin Műhelyből és a Mantlertől érkezik a nyersanyag. A kenyérválaszték mellett bagettet, ciabattát, is készítenek, klasszikus vajas kifliket halmoznak a kosarakba és nagy kedvenc a szezámmagos-lúgos bajor zsemle is, amihez elég csak egy kis vaj és durvaszemű só. Timi egészségügyis múltja miatt is kiemelten odafigyel a felmerülő igényekre, így külön rendelésre sokszor készítenek ételallergiásoknak, cukorbetegeknek is fogyasztható termékeket.

A kakaós csiga azért "minden bűnnel megkent" változat és inkább csokissá lesz, ráadásul baracklekvárral fényezik, a túrós batyu pedig igazán harmonikus tölteléket kap — régen ettünk ennyire jól sikerült darabot!

Természetes, hogy a környékbeliek visszajáró vásárlók, szívesen rendelnek rendelnek is, pláne, ha ünnepek közelednek és extra sütéseket is csinának. Sokan járnak a kerületből, Kistarcsáról, Nagytarcsáról, a XVII. kerületből, de még Gödöllőről hazafelé is, és mindenki nagyon hálás, hogy viszonylag közel lehet beszerezni a kovászos kenyeret és a többi finsomságot. Ha marad a napi készletből, abban is biztosak lehetünk, hogy jó helyre megy, nem pocsékolják el: külvárosi szervezetekhez viszik, ahol nagy szükség van rá.

Mikor Timit a jövőbeli tervekről kérdeztük, csak annyit mondott, ilyen nincs különösebben. Sütni szeretnének, végezni a dolgukat és minél több családhoz eljuttatni a finom és egészséges termékeket. Ez is példázza azt a ritkán látott szerénységet, őszinteséget és elhivatottságot, amivel a kenyérillatú, külvárosi üzletben találkoztunk.

Külvárosi Pék

Cím: 1164 Budapest, Szabadföld út 79.

Külvárosi Pék Facebook-oldal

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram