Kismező, nagy meglepetés – Ebéd a Nagymező utca új éttermében

2022. augusztus 31.
Kistányéron húznak nagy ívet: Kismező a Nagymező utcában.

A sokáig kissé parlagon heverő „Pesti Brodway-t” egyre több jó okunk van célba venni akkor is, ha nem csak kávézni és iszogatni szeretnénk. A színházak közelében működő helyek közül már korábban kitűnt a párizsi brasserie-ket idéző Két Szerecsen, és a város egyik legjobb pizzaszeletbárja, a Pizzica is itt működik. Az N28 Wine & Kitchen is színvonalas nemzetközi konyhát visz, akárcsak a Két Szerecsen-esek által nyitott Fleischer Restobar. Az Andrássy út másik oldalán, az egykori Pesti Disznó üzlethelyiségét alakították át és most Kismező néven működik tovább. 

Nem a legszerencsésebb időpontban nyitott az étterem – gondoltuk mi, de az egyik tulajdonossal szóba elegyedve megtudtuk, hogy volt szándékosság benne. Nyaranta a bőrükön érzik a környékbeli vendéglátók, hogy a belpesti flaszter nem a legideálisabb a kánikulai napokra, jelentősen megcsappan ilyenkor a vendégszám. Egyfajta igen jól sikerült soft opening volt tehát az első néhány hónap, ottjártunkkor ebédidőben kellemesen teltházas terasszal.

Tágas terasszal és nagyon menő kialakítású beltérrel várnak: jó ízlés van, stílus van, jól láthatóan pénzt is tettek bele.

Kismező/Fotó: Facebook

Kis tányéron a boldogság

A Kismezővel újabb small plate hellyel gazdagodott a város (és csak azért használjuk az angol kifejezést, mert a kistányér egy kicsit félreviszi a jelentést: nem gyerekétel és nem is desszert érkezik a kisebb tányérokon, tálakon). Míg sokáig tapasbárokba jártunk, ha egy-egy nagy adag étel helyett többfélét szerettünk volna kóstolni, az áttörést a közel-keleti konyhák divatba jötte hozta. Világszerte nagyon menők az úgynevezett food sharing koncepciójú éttermek: az asztal közepére kitett ételek a közösségi élményt erősítik,

nem tabu egymás ételét is megkóstolni, és nem lecövekelni egyetlen emberes adagú fogásnál.

A tapasozók és a számos libanoni éttermen kívül a bulinegyedbeli Dobrumba lett small plate-ekkel a város kedvence, de a már említett Fleischer Restobar vagy a pesthidegkúti, argentin konyhát vivő Barrio szintén ezen a pályán játszik.

Kaptunk hideget, meleget, csónakpizzát és édeset is

Az étlap felépítése átlátható és egyszerű: hideg kistányérosok, meleg kistányérosok, újhullámos nápolyi pizzalap és néhány desszert. Ezt egészíti ki az aktuális táblás ajánlat. Épp elég a választék ahhoz, hogy minden kívánalmat kielégítsen az eszegetéstől a jól lakásig. Na és a lényeg:

a Kismező nem csak egy újabb hely újabb megúszós konyhai teljesítménnyel Pesten.

A konyha élén Fekete Norbert séfet találjuk, aki korábban a Corvin-negyedbeli megboldogult Portum Étteremben, valamint az Olimpiában főzött.

 

Minden egyszerűbb fogáson érezhető a gondolat és a gondosság: költenek a kiemelkedő alapanyagokra az olívabogyótól az izmos tanyasi csirkéig. Az étlapon újhullámosnak nevezett nápolyi pizzák a canotto mezőnyben indulnak. Ezt a pizzatípust Magyarországon elsőként Sajben Csaba séf kezdte el készíteni Budafokon, de immár a VI. kerületben is kóstolhatjuk. Könnyű felismerni a stílust, az olasz canotto (gumicsónak) szó pedig árulkodik. A szokásosnál jóval szélesebb karimája van, a feltétek középre csoportosulnak, a tésztája pedig erőteljesen hidratált. Feltétekben a nápolyi pizzák gourmet vonala érvényesül olyan olasz kolbászfélékkel például, mint a calabriai 'nduja, ami egy élénken fűszerezett, kenhető sertéskolbász, vagy a sütésre szánt salsiccia. Alap persze a San Marzano-paradicsom és a fior di latte, a sütést, a tészta hólyagosságát megmutatják a képek. A nápolyi pizzák tésztájáért rajongóknak erősen javallott a kipróbálása.

A Kismezőben jók vagyunk egy kávéra, pohár borra vagy gintonicra is, de igazán kár a poharaknál megállni. Egy könnyed salátázástól egy mély ízű, lassan sült marhapofáig szép ívet húz az étlap.

Az ételekből ragyognak az ötletek, a jó ízlés, sőt egy kis bizonyítani vágyás is. Még sok ilyen vállalású helyet kívánunk, és nem csak a Nagymező utcának.

Kismező

Budapest VI. kerület, Nagymező u. 19.

Az étterem weboldala és Facebook-oldala

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram