Hirdetés
Hirdetés

Két hét alatt kiderült, a Piac42 valóban a váratlan találkozások színhelye

SZERZŐ: Knap Gábor
2023. június 15.
Május közepén nyitott meg a Michelin-csillagos 42 Restaurant csapatának új étterme Esztergom közelmúltban átadott piacán.
Hirdetés

A – napszaktól függően – reggelizőként, bisztróként és gasztropubként is funkcionáló Piac42 váratlan találkozások színhelye.

Gondoljunk csak a külföldi gasztropiacokra, amelyeknél nincs jobb hely, ha egy település hangulatát, jellegzetes arcait szeretnénk megismerni! Barna Ádám, a 42 Restaurant és a Piac42 vezető séfje szerint itthon is elkezdett változni a piacok funkciója, és nem csak azért látogatják őket az emberek, kiváltképp a tudatos vásárlók, hogy élelmiszert vegyenek, hanem találkozási pontként is tekintenek ezekre a helyekre. 

Valami hasonló történik Esztergomban is, ahol tavasszal nyílt meg a Simor János utcai piac, amely hamar részévé vált a város vérkeringésének. Kialakulóban van egy piaci közösség és remek érzés a részének lenni – mondja Barna Ádám, aki szívesen vásárol a Piac 42 részére is a helybéli hentestől, zöldségesektől, illetve amikor csak teheti, a tejterméket és a gombát is a szomszédban veszi meg. Meggyőződéssel állítja, hogy ettől lesz hiteles a történet:

“Az unalomig ismételt regionalitás és szezonalitás végre valóban értelmet nyer, a piacnál hitelesebb helyszínt ehhez keresve sem lehetne találni.”

Három funkció, egy helyen

A Piac42 reggeltől – csütörtöktől hétvégéig – késő estig várja a vendégeket, így meg kell állja a helyét reggelizőként, bisztróként és gasztropubként is. Ehhez az kell, hogy minden nap valamelyest át tudjunk alakulni, de úgy tűnik, hogy a nyitva tartás mindössze néhány hete alatt kialakulni látszik a rendszer – magyarázza a séf, hozzátéve, hogy aki rápillant a kínálatra, egyből látni fogja, mely ételeket melyik napszakhoz szánják. 

Számos vendég bukkan fel reggel, majd tér vissza a nap későbbi részében, és ez a séf számára azt jelzi, hogy nem csak a városba érkező turisták, a környéken túrázók vagy a kerékpárosok kezdték el ad hoc jelleggel látogatni az éttermet, hanem a helyiek is kezdik birtokba venni, épp úgy, ahogy azt a kialakítás során a tulajdonosok megálmodták.

Új közönség jelenik meg a 42 körül

A Piac42-vel a kezdetektől az volt a cél, hogy abban az értelemben valóban egy piaci bisztró hangulatát hozza, hogy gondosan elkészített vendéglői és bisztró klasszikusokat kínálnak elérhető áron, de a csúcsgasztronómiában szerzett tapasztalatok felhasználásval magas minőségben. Ezzel kapcsolatban felvetődik a kérdés, érkeznek-e olyan vendégek a Piac42-be, akik korábban nem ismerték a 42 Restaurant kínálatát. 

Barna Ádám ezzel kapcsolatban úgy vélekedik, hogy aki a Michelin-csillagos 42 Restaurant vendége volt, egyszerűen kíváncsi, mit kínál a csapat egy egészen más környezetben, és az is nyitott a minőségre, aki nem feltétlenül degusztációs menüt keres. A mindennapok éttermét próbáljuk megteremteni, és ezen keresztül kétségkívül elérhetőbbé tesszük a 42 konyháját is. Szerintem így lesz igazán az esztergomiaké mindkét étterem.

Dinamikusan változó kínálat 

A Piac42 kínálata dinamikusan változik. Ha meglátunk valamelyik árusnál olyasmit, ami beindítja a fantáziánkat, az gyorsan felkerül az étlapra. Az utóbbi időben a tökfőzelék volt talán a legsikeresebb fogásunk, de nemrég pillanatok alatt elfogyott a napi ajánlatban kínált velős pirítós is, most pedig a bárányhússal készült palócleves bizonyult népszerűnek – sorolja a közönségkedvenc fogásokat a séf.

A tapasztalatok szerint egyébként a reggeli kínálat, az ebédidőben kínált ciabatta és a különböző street food-ihlette fogások éppúgy várakozáson felül teljesítettek, mint a főzelékek. Finomfőzelékből például nem lehet annyit készíteni a Piac42-ben, hogy ne fogyjon el, pedig kevesen emlékeznek rá jó szívvel gyerekkorukból. A titok annyi, hogy Barna Ádámék vajkaralébéval, új répával, friss borsóval, sok zöldfűszerrel és vajjal készítik, hozzá pedig sajtos-tejfölös bundáskenyeret kínálnak. 

Úgy tapasztaljuk, hogy ki vannak éhezve a vendégek az ismerős ízekre, a jól elkészített vendéglői, otthoni klasszikusokra. A piacon minden nap ezeket készítjük.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram