Hirdetés
Hirdetés

Mi pontosan a narancsbor?

2024. április 26.
Bár mostanában robbant be a köztudatba, a narancsbor közel sem új keletű ital. Egészen időszámításunk előtti 5000-ig visszavezethető az eredete, az akkori Kaukázus, ma Grúzia területén ugyanis földalatti edényekben, amforákban fermentálták és érlelték a bort. A narancsborral egyre több étterem itallapján találkozhatunk. De hogyan is készül és mi is pontosan ez a különleges ital, amit egyre nagyobb trend fogyasztani?
Hirdetés

Fontos tisztázni, hogy az elnevezés némileg félrevezető, ugyanis a narancsbor nem narancsból készül, mint az édes, sevillai ital. Grúziában ma egyébként a kicsit szerencsésebb ‘borostyán bor’ nevet viseli. Magyar és angol elnevezését jellegzetes színéről kapta, amit a szőlő héj és mag hosszan tartó áztatásával érnek el. 

A narancsbor készítése során a fehér szőlőt préselik, majd héjastul-magvastul fermentálják. A rendkívül természetes folyamat során semmilyen hozzáadott anyag nem kerül a borhoz, aminek köszönhetően a végeredmény egy mézszínű, nagyon egyedi ízű ital lesz. 

A természetes eljárás előnyei

A természetes, tartósítómentes eljárásnak hála a narancsbor képes teljes képet adni egy-egy szőlőbirtok identitásáról, egyedi jegyeiről. Ez a fajta megközelítés a biológia sokfélesége és a természet előtt tiszteleg, valamint prezentálja, hogy minimális emberi beavatkozással milyen összetett dolgokra képes a természet. A narancsbor nem tartalmaz vegyszereket, gyomirtót, gombaölő szereket, a szőlő biodinamikus közegben készül. 

Európában Szlovénia, illetve Észak-Kelet Olaszország Friuli-VEnezia Giulia régiójában kifejezetten népszerű az eljárás.

Karakterjegyek

A narancsbor íze és illata erősen függ természetesen a szőlőfajtától, de legjellegzetesebb illatjegyei a mandula, a sárgabarack és az édes fűszerek. 

Merész ételpárosítások

A narancsbor különleges ízéhez merész és innovatív ételeket érdemes párosítani. Quintino Dellarosa borimportőr és szakértő olyan ételekhez ajánlja, mint a kimchi, a miso vagy az indonéz tempeh. Bárányhoz, hús-és hal ételekhez is illik.

Forrás: guide.michelin.com

Fotók: Saq | Cloudinary

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram