Hirdetés
Hirdetés

Jó magyar konyha hús nélkül? 6 hazai topétterem, ahol a „rántott sajt opció" helyett nívós vega kínálattal várnak

SZERZŐ: Noszvai Anna
2021. október 22.
Hat kiváló hazai étterem, ahol vegetariánusként sem akadály a magyar konyha szeretete.
Hirdetés

Budapest lassacskán kellően hipszterré válik ahhoz, hogy ne okozzon problémát, ha valaki a vegetariánus étrend (vagy csak alkalmi étkezés) mellett dönt. A mediterrán, közel-keleti konyhák és ázsiai konyhák különösen kedveznek a húshagyóknak, de mi a helyzet akkor, ha magyar ízekre vágyunk?

A zsír-kolbász-szalonna szentháromságában gyökerező lokális gasztrokultúra egyértelműen elhatárolódik a növényfókuszú élvezetektől – feltéve, ha nem egy kis pálinkáról van szó. Ettől függetlenül rengeteg izgalmas alapanyaggal és recepttel rendelkezünk, ami eleve vegetariánus, vagy egészen könnyen azzá tehető. Az alábbi éttermekben bátran ismerkedhetünk a magyar néplélek vega oldalával, és mivel jellemzően a nagyvárosok nyitnak a rendhagyóbb igények felé, kezdjük is a magyar vidék jeles képviselőivel, ahol

nem a rántott gomba-rántott sajt-paradicsomos spagetti tengelyen mozog a vegetariánus kínálat.

Akiktől nem is számítottunk volna rá: Kistücsök, Balatonszemes

A Balaton egyik legszerethetőbb étterme a hagyományokra támaszkodva teljesen újraírta a vendéglátás klasszikus hagyományait. A helyi és szezonális alapanyagokra fókuszálva mindig újul az étlapjuk, de szerencsére a környezet, a hangulat, és a kiszolgálás megbízhatóan ugyanaz marad. Az ikonikus kovászos uborkaleves megalkotói tavaly óta vegán menüsorral is készülnek az odalátogatóknak.

Vega ajánlás: a Régiónk vegán ízei menü mindig szuper választás, de ezen kívül is gyakran találhatunk olyan húsmentes opciókat az étlapon, mint a káposztás cvekedli.

Tovább a Kistücsök weboldalára.

A Kistücsök egyik vegán főétele: sült káposzta kelkáposztaszósszal, kelbimbóval, petrezselymes barnarizzsel / Fotó: Szindbád, az Utazó

Amikor Barna Ádám félrerakja a Békés megyei kolbászt és szalonnát: Bistro42, Esztergom

A 2021-es Dining Guide Év Étterme Gála díjazottjai közé is bekerülő esztergomi étterem Barna Ádám vezetésével komponálja újra a legegyszerűbb ételeket valódi ízbombákká. Lassan egy év telt el a pandémiával nehezített nyitás óta, amit kivárás helyett kreatívan kézbe adható ételekkel hidaltak át. Megérte várni: a meseszép tányérok megpillantása után egy újabb erős érvet sorakoztathatunk fel Esztergom meglátogatása mellett.

Előétel: paradicsomok gyümölcsökkel, zsendicével, mexikói tárkony enyhén ánizsos aromájú virágjával/ Fotó: Bistro42

Vega ajánlás: remek őszi kombináció a barna vajas nudli, sütőtökkel, kéksajttal és zsályával!

Tovább a Bistro42 weboldalára.

Régóta külön figyelemmel a vegákra: Erhardt Étterem és Panzió, Sopron

Sopron kedvenc éttermében gyakran fordulnak meg osztrák és más környékbeli országokból érkező vendégek is, így a monarchiabeli hangulat sem maradhat, amire különleges házi, kovászos kenyereikkel teszik fel a koronát. Húsmentes szempontból már eleve az hatalmas bónusz pont, hogy az étterem honlapjára tévedve rögtön találunk külön zöld levélkés fület.

Vegán rizottó tofuval / Fotó: Erhardt Étterem és Panzió

Vega ajánlás: a lángos házi tejföllel és szarvasgombával rengeteg nyári traumát képes kárpótolni.

Tovább az Erhardt weboldalára.

Az illatos zöldek, gyógynövények, fermentált kincsek birodalma: SALT, Budapest

A friss Michelin-csillagos étterem ízei és technológiai a társtulajdonos-séf, Tóth Szilárd filozófiáját és szatmár megyei származását tükrözik. A különféle vad- és gyógynövények, bogyók használata és tartósítása egyszerre ősi és regionális szemléletet hordoz, mely a haladó szellemű nemzetközi gasztronómiának is a fő irányadója. Bár a konyha szatmári dialektusban beszél, a SALT-ban a legkevésbé sem a szintén kedvelt szalonnához és nemes húsokhoz kötött a teátrális gasztronómiai élmény.

Erdei gombák, gomba jus-vel és büdöskepesztóval / Fotó: SALT

 

A bárányfartő fogás húsmentes változata / Fotó: SALT

Vega ajánlás: A tizenöt fogásból álló kóstolómenü a foglaláskor vegetariánus és vegán változatban is kérhető, és a borok helyett akár választhatunk dzsúsz párosítást is!

Tovább a SALT weboldalára.

A két Michelin Guide által ajánlott: Stand25 Bisztró és Stand, Budapest

Széll Tamás és Szulló Szabina neve végérvényesen összefonódott a magyar ízek kifogástalan minőségű alapanyagokból való elkészítésével, a magyar konyha megújításával. A gulyásleves, a rakott burgonya, a somlói galuska és sok más klasszikus, szinte hétköznapi fogás fine dining kompatibilis megközelítésével a legegyszerűbb ételeket a csillagok birodalmáig emelték. Első kerületi bisztrójuk ebédre és vacsorára is tökéletes választás – nem mellesleg pedig a Michelin Guide Bib Gourmand minősítéssel, azaz kiváló ár-érték aránnyal, a helyieknek is megfizethető konyhával.
A pesti oldalon fellelhető Stand 2019 óta őrzi Michelin-csillagát, komolyan véve a vega ínyencek érdeklődését is, érlelt-savanyított zöldségekkel, faszénen grillezett növényi finomságokkal.

Francia hagymaleves, Stand 25 / Fotó: Fekete Antonio/Designfood

 

Tojásos nokedli erdei gombákkal, Stand25 / Fotó: Fekete Antonio/Designfood

Vega ajánlás: a budai Stand25 Bisztró pirított gombákkal és ecetes salátával tálalt tojásos nokedli új szintre emeli a házias konyha fogalmát. A Standban 8 fogásos degusztációs menüt kínálnak a vegetariánusok számára.

Tovább a Stand25 és a Stand weboldalára.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram