Hirdetés
Hirdetés

Fine dining magyarul, szabolcs-szatmári dialektusban: A Salt étteremben kóstoltunk

SZERZŐ: Herczeg Zoltán
2019. október 1.
Jó ideje nagyon vártuk az étterem megnyitását, múlt héten pedig egy privát vacsora keretein belül láthattuk és kóstolhattuk a Salt és Tóth Szilárd performanszát.
Hirdetés

A budapesti Salt étterem nyitásáról és annak rendhagyó koncepciójáról már jó ideje lehetett ezt-azt hallani a városban. Mi is többször nekifutottunk, de a kérdéseinkre nem kaptunk kimerítő válaszokat, mert a tulajdonosok hosszasan alakították, formálták az étterem működési konstrukcióját.

Az új étterem mára teljesen elkészült, az utolsó hónap próbaüzemmódban, a konyha és az étlap folyamatos tesztelésével telt el. A Salt három ember együttgondolkodását tükrözi, Tóth Szilárd séf, Boldizsár Máté sommelier és Lefkovics György “étteremfejlesztő” közös projektje októbertől fogadja a vendégeit.

Hirdetés

A Tóth Szilárd és Sajben Csaba séfpáros neve már ismerősen cseng a budapesti kortárs magyar konyhát kedvelő vendégek számára. A 2018-as Dining Guide Étteremkalauz, az akkor meg hozzájuk köthető Innio éttermet az ország top 20 étterme köze sorolta, és a 2018-as Év Innovatív Konyhája címet is ők vihették haza.  

Középen Tóth Szilárd

A séfek közösen, mondhatnánk egyfajta szimbiózisban működtetik a Hotel Rum Budapesthez köthető éttermi koncepciókat. A TOPRUM Sky & Bar gasztronómiájáért Sajben Csaba felel, a most nyitó Salt fine dining konyháját pedig Tóth Szilárd viszi. 

A Salt közelgő bemutakozását megelőzően a múlt héten egy privát vacsora keretein belül láthattuk és megtapasztalhattuk a Salt és Tóth Szilárd “performanszát”. 

A Salt a valamikori Urban Tiger helyén nyitja meg kapuit, annyi változással, hogy az új étterem bejáratát átköltöztették az épület HOTEL RUM felőli oldalára, a Királyi Pál utcába.

Üdvözlőfalat: Gomba

Az éttermi enteriőr hozza az étterem gasztronómiai koncepciójához, a természet közeli gondolkodású konyhához jól illeszthető, már-már trendszerű, letisztult, “skandinávos” vonalat. Igényes, szép nyers fafelületek, finom fények, elegáns minimalista olasz design lámpák, pasztellszínek jellemzik az éttermi belsőt. 

A Salt naponta körülbelül 32 vendéget tud fogadni, szerdától szombatig az esti órákban lesz elérhető, igazodva az étterem filozófiájához, miszerint Tóth Szilárd séf konyhája két degusztációs menüvel várja a vendégeit a nyitott éttermi-konyhai térben.

Az étterem degusztációs menüje, már a “tányérok” száma miatt is egyedülállónak mondható a hazai éttermi mezőnyben. Mi a 17 fogásból álló nagyobbik menüt kóstoltuk, amelyhez egyszer az asztaltól, az étterem központjában álló séfpulthoz invitálnak, hogy ott fogyasszunk el egy ételt, de a többi fogás is sok esetben Tóth Szilárd kiszolgálásával érkezik a vendégek elé. 

A Salt étlapkoncepciója a magyar konyhára épül, illetve sok esetben a magyar konyhával jól azonosítható alapanyagokra. Az ételek kidolgozása, megjelenése sem megszokott, inkább skandináv konyháktól megismert, jól kidolgozott minimalista irányhoz lehet hasonlítani, (ezt étteremben nagyon nem szerették hallani, de aki ismeri a nordic irányzatot, az mindenképpen talál stílusjegyekbeni hasonlóságot).

Sajtos tallér, marhavelőemulzió, csukaikra, citromverbéna

De nagyon fontos elmondani, hogy Tóth Szilárd ízei mindenképpen csak “magyarul” beszélnek, Szabolcs-Szatmári dialektikusban, ami azért természetes, mert a séf büszke a származására. Itt nem igaz az a progresszív konyhákat gyakran érintő vád, miszerint az “átdolgozott” ételeikben nem fedezhetőek fel névadó fogás ízei. A sonkák és szalonnák egyenesen Szilárd  szatmári húsfeldolgozójából érkeznek. Különlegesség a polcokon majd a fogásokban is fellelhető számtalan gyógy- és vadnövény, melyet Szilárd és csapata az országot járva gyűjtöget.

Tóth Szilárd gyűjtése: Fermentált növények
Nem azt mondom, hogy a nyolcvan éves vidéki nagyik majd ebben az étteremben kezdenek el recepteket cserélni a séffel, de a menüsor kóstolása közben többször éreztem olyan ízeket, amelyeket csak mi magyarok ismerünk igazán.
Fogas karalábéfőzelékkel fügelevél-olajjal

Az ételekhez kínált italok, dzsúzok és borok is újszerűnek mondhatóak a hazai kínálatban. Két fajta borpárosítással, egy hazai és egy európai összeállítással várják a vendégeiket, és végre van egy étterem, ahol dzsúszokkal is végigkísérhetjük a menüsorunkat. A nagyvilág gourmet éttermeiben, már jó ideje ismert és elfogadott irányzatnak megfelően a borok egy része természetes, organikus vagy biodinamikus pincészetekből került a Salt pincéjébe. Vannak köztük bátrabbak is, a kíváncsibb vendégeknek biztosan mutatnak egy-két érdekességet. Az összeállításukról szinten az Innio-ból jól ismert Boldizsár Máté étteremvezető gondoskodott, aki a Salt vendégtérben folyó munkákat is szervezi, valamint Ogl Mária sommelier is, aki anno szintén az Innio-csapat tagja volt, de a Salt nyitásának hírére hazatért a két Michelin-csillagos Koks étteremből.

Készül az étterem saját kenyere

Ebben az étteremtulajdonos Lefkovics György keze is benne lehet, hiszen nemrégen mesélt nekünk a természetes borokhoz való vonzódásáról, amelyek kereskedelmében és forgalmazásában is érdekelt. Lefkovics György mellett tulajdonosi szerepkörben bemutatkozik Máté és Szilárd is.

A Salt kenyere szintén egyedülálló. Az biztosan kijelenthető, hogy

Tóth Szilárd ma a hazai éttermi kínálat legjobb kenyerét készíti. A séf már-már misztikusan kötődik a kenyérhez,

olyannyira, hogy az egyik étel központi elemévé is emelte.

Azt biztosan elmondhatjuk, hogy a Salt megjelenésével Budapest egy kiemelkedő színvonalú, innovatív gondolkodású étteremmel gazdagodott. A Saltban egy vacsora körülbelül 2 órás programot jelent, ami garantáltan sok új élményt és – természetesen – egy nagyon jó vacsorát jelent a nyitott gondolkodású, érdeklődő vendégek számára. 

Salt Étterem

Cím: Budapest V. kerület, Királyi Pál utca 4.
Az étterem weboldala
Az étterem Facebook-oldala

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram