Minimális kézügyesség kell hozzá, tehát aki még sosem próbálkozott vele, annak is menni fog, mert faék egyszerűségű az egész. Zsiradékként a vaj-és zsír keveréke működik nekünk a legjobban: a zsírtól lesz igazán puha és omlós. Minden isler másnap az igazi (vagy harmadnap), ez lezárt dobozban érdemes egy éjszakát pihentetni, mielőtt nekiesnek.
Hozzávalók
a tésztához:
- 600 g finom liszt (ebből lehet 150 g darált vagy apróra vágott dió)
- 200 g vaj
- 100 g zsír
- 150 g porcukor
- 1 csipet só
- 1 tk fahéj
a töltéshez, mázhoz:
- valamilyen savanykásabb lekvár (málna, ribizli előnyben, sárgabarack, meggy, bármi)
- kb. 300 g olvasztott étcsokoládé (megéri magasabb kakaótartalmút választani, óriási különbség lesz végül)
A lisztet a fűszerekkel és a hideg zsiradékokkal gyors mozdulatokkal összemorzsolom. Hozzáadom a porcukrot, összegyúrom, lefóliázva egy órát pihentetem.
Lisztezett felületen óvatosan fél centi vastagra nyújtom, kiszurkálom, papírral bélelt tepsre teszem a korongokat. 180-ra melegített sütőben 8-9 perc alatt megsütöm.
A tepsin hagyom kihűlni, mert forrón könnyen deformálódik.
Ha kihűlt, megtöltöm a lekvárral.
Összeragasztok két korongot.
És olvasztott csokoládéba mártom.
Dermesztés után dobozba pakolom, és megpróbálok másnap reggelig várni. És erre kérem a környezetében lévőket is, mert mindenki jobb lesz. Komolyan.