Az ételsort a Bib Gourmand-minősítésű balatonszőlősi étterem két séfje, Gerstmayer Benjámin és Kovács Edit prezentálja, Tiago Sabarigo vendégséffel együtt.
Forrai Miklós tulajdonosban még a tavaly novemberi Michelin Guide Magyarország díjátadóján fogalmazódott meg a gondolat, hogy szívesen szervezne közös programot Tiago Sabarigóval, akivel jó barátságot ápolnak. Jövő héten a vendégek megkóstolhatják, milyenek a portugál-magyar ízek a Balatonon.
„Nagyon tetszik Tiago munkája, profi és maximalista szakembernek tartom. Többször vacsoráztam már nála, izgalmas, amit feleségével, Évával csinálnak, a portugál–magyar összesimulás ételekben és borokban egyaránt” – mondja Forrai Miklós a közös vacsora létrejöttéről.
A menü ötlete a Casa Christa csapatának és Tiago Sabarigonak köszönhető, majd a javaslatokkal együtt összeállt a 7 fogásos degusztációs ételsor.
A menü felét Gerstmayer Benjámin és Kovács Edit, a másik felét Tiago Sabarigo készíti, egymásra hangolódva. Annak ellenére, hogy két nemzet konyhájából adnak ízelítőt, nem lesznek benne nagy kilengések, amplitúdók. A séfek olyan ételeket készítenek, amelyekben komfortosan érzik magukat.
„Ez nem verseny, ez egy baráti gesztus, amelyet most egy ételsorban mutatunk meg, amelyben mindkét étterem stílusa megjelenik” – mondta Forrai Miklós.
A menüben halakat, polipot mindenképpen kóstolhatnak a vendégek, ezt a vonalat Tiago mutatja be. A magyar oldalról pedig a kacsa mutatkozik be, ami azért is érdekes választás, mert a Casa Christa étlapján nem is szerepel.
A menühöz a borsort még finomhangolják. Az már eldőlt, hogy 3 portugál és 3 magyar borral biztosan készülnek. Forrai Miklós szívügye a tökéletes borsor, nem csak most, hanem az éttermek menüjében egyaránt.
Izgalmas késő tavaszi programnak ígérkezik ez a közös főzés a Balatonon, amely egyre inkább fontos helyszín azok számára, akik a magas minőségű gasztronómiát szeretnék népszerűsíteni.
„Izgalmas és szerethető élményt kell nyújtani” – mondja Forrai Miklós. – „Ha egy vendégnek vannak kedvenc helyei, vagy szereti egy-egy séf stílusát, szívesen megnézi, mit alkot egy új helyzetben, új környezetben, megkóstol egy általa készített új menüsort, és megfigyeli, hogy abból mit tud kihozni. Ezek a helyzetek a séfeknek is jó tapasztalatokkal szolgálnak, új benyomások érik őket.”
A vacsorára asztalt foglalni az alábbi elérhetőségeken lehet:
Tovább olvasok:
Mangalica, kacsamáj, koriander: a magyar és a portugál konyha összesimul Tiago & Éva éttermében
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.