Volenter István ezidáig az Albatros Party Service executive-chefjeként dolgozott. Mint elmondta, rengeteget köszönhet ezeknek az éveknek, a cateringgel egy új világ nyílt ki előtte, de újra egy személyesebb konyhát szeretne megvalósítani. Erre most Móron nyílik lehetősége, ami régi-új helyszín az életében, hiszen itt nőtt fel, ide járt középiskolába, sőt: tanuló a móri Bormúzeum étteremben volt, ezután pedig nem kevesebb, mint hét évet dolgozott az Öreg Présben a pályája legelején.
A terep tehát több, mint ismerős, az azóta felnőtt séf pedig olyan szakmai tapasztalatokkal a háta mögött érkezik vissza legelső munkahelyére, mint a perbáli Walter Vendéglő vagy a székesfehérvári 67. Utóbbi helyen már kiforrott ízvilággal és stílussal állt a konyha élén, majd a catering-kitérő után ismért visszatér az éttermi világba.
Kockásabroszos asztalok, magyar-sváb klasszikusok
Igazi vidéki magyar vendéglő az Öreg Prés, amelyhez egy kis fogadó is társul. A magyar-német házaspár éttermének üzemeltetését a tervek szerint hamarosan át is veszi Volenter István. "Megújult magyar konyhában" gondolkodik, a sváb jegyek és az egyszerű, vidéki vendéglői stílus megtartásával nyit új fejezetet az étterem életében. A hagyományos sváb konyha előtt is megteszi a tiszteletkörét, az étteremben 25 évvel ezelőtt készített ételek újra megjelennek étlapon Öreg Prés-klasszikusokként.
"Nem szeretnék fine diningot, de megtagadni sem fogom a szakmai múltamat.
A fine dining gondolatisága, az alapanyagok ismerete és tisztelete, valamint a vendégekkel való különleges bánásmód már belém ivódott, de igazán közérthető ételekkel és nem fine dining tányérokkal, igazi vendéglős ételekkel újítjuk meg az étlapot. Az olasz trattoriák hangulatához tudnám hasonlítani azt, amit szeretnénk megvalósítani, egy vendégcentrikus hozzáállással, családias légkörben vitt étteremmel."
Elvontabb fogásokért tehát ne ide jöjjünk, helyette gazdagon tálalt marhahúsleves, gulyásleves (Galloway-marhából), fiatal kakasból készülő hortobágyi palacsinta, kakaspörkölt speclivel, de töltött csirke is lesz az étlapon. Utóbbi egész tanyasi csirkéből készül, kevés zsömlével, jó sok gombával és sok friss zöldfűszerrel a töltelékben, intenzív ízű, sűrű pecsenyelével feladva. A környék boraira, móri ezerjóra, traminire, chardonnay-re és leánykára is megbízhatóan számíthatunk a borlapon – a többi majd kiderül Mór felé utazva.
Volenter István új vállalása mellett továbbra is a magyar Bocuse d'Or-csapat coach-a is; Veres István séffel (Babel), és commis-jával, Molnár Bencével szoros együttműködésben. A versenyt a vírushelyzet miatt szeptemberre halasztották, és nemsokára érkezik a friss információ a francia szervezőktől, hogy meg tud-e valósulni a szeptemberre átütemezett időpontban.
Fejér megyében járva sallangok nélküli, korrekt vendéglőre és vendéglátásra számíthatunk az Öreg Présben.
A nyitóképen Volenter István séf és Tatai Márk étteremvezető szerepel / Fotó: Öreg Prés Étterem
Öreg Prés Étterem
Cím: Mór, Arany János u. 4.
Az étterem weboldala
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.