Hirdetés
Hirdetés

Ha van a számlán szervizdíj, biztos, hogy a pincér fizetést kap belőle

SZERZŐ: Szász Eszter
2023. augusztus 11.
Az elnevezése nem szerencsés, de hiányában az egyik legfontosabb juttatástól eshetnek el a vendéglátóiparban dolgozók.
Hirdetés

Beleszámít többek között az alkalmazottak betegsége esetén a táppénzbe is – ha így nézzük a számlán szervizdíjként feltüntetett összeg nem más, mint a munkáltató gondoskodása a munkatársak felé. 

Kőrössy Zoltán és Nagy Gábor

Mi a szervizdíj?

A szervizdíjat 2005-ben vezették be a vendéglátóipari bérek fehérítése érdekében, hiszen vendéglátás a legalacsonyabb nettó átlag jövedelmű iparágak egyike - magyarázza Kőrössy Zoltán, az Eventrend Group egyik alapító tulajdonosa. Hozzátette: először a magasabb kategóriájú turisztikai helyek alkalmazták, de cégcsoportunk azt szeretné, ha szélesebb körben is megértenék, hogy a szervizdíj elsősorban a munkáltatói gondoskodást jelenti. 

Az Eventrend másik alapító tulajdonosa, Nagy Gábor szerint úgy a legegyszerűbb összefoglalni, hogy a szervizdíj megfizetése egy rögzített tétel, amely az éttermi szolgáltatások árának részét képezi, azon vendéglátó egységekben, ahol ezt alkalmazzák. Ezt a vendégként mindenképpen meg kell fizetnünk, ha betérünk egy étterembe. Ez a cég bevétele, de nevesítették, hogy az ebből befolyó összeget mire kell fordítani. Ez a nevesítés, „szervízdíj”, hivatalosan „felszolgálási díj” okozza a félreértést, amiért sokan azt hiszik, hogy ez egy kötelező borravaló, de nem az! A szervízdíj az eladási ár részét képezi, de az utolsó fillérig csak bérre fordítható és minden hónapban ki is kell fizetni az ebből befolyt összeget a normál dolgozói bejelentett béreken felül.

Nagy Gábor és Kőrössy Zoltán

Kőrössy Zoltán hozzáteszi: amiben különbözik a többi bérformától és amiért tulajdonképpen külön kell nyilvántartani és kezelni az az, hogy kedvezőbben adózik. Az áfa levonása után, a 18,5 százalékos TB járulékot kell csak megfizetni, amit a cégek minden hónap 12-ig meg is tesznek. Azért tud kedvezményesebben adózni, mert ez egy vendéglátásra kialakított kedvezményes bérforma, melyet az utolsó fillérig ki kell osztani a dolgozók között a fizetéskor. Nagyon szigorú adatszolgáltatás vonatkozik az elszámolásra, éppen ezért nem ebből épül a főnök palotája, ahogy ez a fejekben esetleg megfordul, egyszerűen azért nem, mert a kőkemény ellenőrzés miatt képtelenség „lenyúlni” a dolgozók elől ezt a pénzt. Feltételezzük egyébként, hogy ha nem szervizdíj lenne a neve, senki sem akadna fenn ezen az egész jelenségen. 

Fontos azt is kiemelni, hogy a szervízdíjat és annak mértékét kötelező szerepeltetni az étlapon. Csak az fizettethet ilyet ki vendégeivel, aki ezt az étlapon, itallapon is feltünteti.

Gundel Étterem / Fotó: Pintér Árpád

 Ki kapja a szervizdíjat?

A szervizdíj tehát nem egyfajta kötelező borravaló, nem helyettesíti és nem is váltja ki azt. A cég bevétele, amit utána arányosan elosztva - az étterem akár összes dolgozójának (szakács, mosogató, kézilány, hostess, értékesítő…) jövedelmét egészíti ki -, külön tételként van feltüntetve a bérjegyzéken.

Sajnos az elnevezés is félreértése adhat okot, hiszen a vendég nem az elégedettségét fejezi ki vele, hanem kifizeti a rendelt ételek és italok kiszolgálási díját.

A szervizdíj pedig beleszámít a dolgozó nyugdíjalapjába, a gyes-be, a gyed-be, valamint betegség vagy munkahelyi baleset esetén a táppénzbe is. Ma már a bankok is elfogadják a jövedelemigazolásként.

A juttatás nélkül a dolgozó bármilyen megváltozott munkakörülmény, betegség vagy nyugdíjkorhatár előtti években akár megalázó helyzetbe is kerülhetett hiszen, ha nem volt megfelelő mennyiségű adózott jövedelme, akkor sok juttatástól esik el. A munkavállalónak joga van pontosan tudni, hogy az állásinterjún megállapodott bért milyen konstrukcióban kapja meg. Abban az esetben, ha a fizetése egy része a bejelentett alapbér, a fennmaradó összeget pedig szervizdíjban kapja meg, akkor egészen biztos lehet abban, hogy a megállapodott bért teljesen legálisan, számlára utalva, jogszabályi keretek között fizetik ki. 

A hazai vendéglátó- és rendezvényszervezői piac meghatározó szereplőjének számító magyar cégcsoport két alapító tulajdonosa üzeni a munkavállalóknak, hogy gondoljanak a jövőjükre is! Ha több álláslehetőség közül kell választani, akkor fontolják meg, hogy a szervizdíjjal bővített mellett döntsenek, mert ez egy sokkal versenyképesebb és tisztább ajánlat. Ilyenkor érdemes akár kompromisszumot is kötni a bérmegállapodáskor a biztonságért cserébe.

Centrál Kávéház / Fotó: Raconteur Agency

Miért adjunk még borravalót is?

A kérdés még jogos is lehetne, de a borravaló több ok miatt esik más besorolásba, mint a szervizdíj. A borravaló kizárólag a felszolgálónak szól, annak, hogy mennyire voltunk elégedettek vele. Számszerűsítve a teljes szervízdíjas összeg 10 százalékát illendő odaadni neki, de természetesen a mi döntésünk, mennyivel honoráljuk a munkáját. Ahhoz, hogy ez tényleg a felszolgálóé maradjon, érdemes készpénzben odaadni, amivel teljes mértékben ő maga rendelkezhet. Sok helyen a borravaló közös kasszába megy, és az így összegyűlt pénzt a felszolgálók bizonyos kritériumok alapján osztják szét egymás között. Ha hitelkártyával fizetjük ki a borravalót, akkor már újra munkabérré válik, de ilyenkor csak akkor kaphatja meg a dolgozó, ha a munkabért terhelő adókat már levonták belőle. 

Ha elégedettek voltunk, mindenképpen adjunk borravalót, ezzel is segítjük a vendéglátásban dolgozókat. 

A borravaló nem azonos a szervízdíjjal

Összefoglalva tehát a következőket mondhatjuk: a szervízdíj az étterem árképzésének része, az étterem bevétele, melyet teljes egészében és kizárólag a munkatársak kedvező adózású bérezésére fordíthat az adott étterem. 

A borravaló pedig az elégedettségünk kifejezésnek egy módja, amelyről vendégként magunk döntünk és amely összeg közvetlenül a felszolgálókhoz kerül, ez nem része az étterem bevételének.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram