Hetente 2000 adag ételt fognak kiosztani New York Bronx és Brooklyn negyedében, de a jótékonyságra váltott csúcséttermi működés már tavaly tavasszal megkezdődött, ahogyan arról tavaly májusban hírt adtunk: "A Bloomberg írta meg a napokban, hogy egyelőre kérdőjeles a három Michelin-csillagos luxusétterem újranyitása, a New Yorkot különösen súlyosan érintő járvány várható lecsengése után ugyanis nem biztos, hogy talpra tud állni a Madison Avenue világhírű étterme. Mindez nem csupán találgatás, az információk a séf-tulajdonostól, Daniel Hummtól származnak. Március közepén zártak be, és a járvány kitörése óta hajléktalanokat élelmeznek (napi 3000 adag ételt főznek le és osztanak szét!), a kiszállítást pedig meg sem próbálta az elegáns fine dining étterem. Az alkalmazottak nagy részét elbocsátották, akiknek mintegy 30%-a munkavállalói vízummal tartózkodott az országban. Nekik egyszerűen haza kell utazniuk – minden nélkül."
Az Eleven Madison Park food truckja tegnap gurult ki először, hogy a metropolisz olyan negyedeiben helyben juttassa el a több ezer adag meleg ételt a rászorulóknak. A beszerzést és a főzést, a kocsi üzemeltetését és a dolgozók bérezését részben a három Michelin-csillagos étterem elviteles menüiből származó bevételből biztosítják, a pandémia első hulláma óta eltelt idő során ugyanis bevezették a "to-go" opciót az Eleven Madison Parkban is.
Daniel Hummról és az Eleven Madison Parkról
A svájci származású Daniel Humm munkáját már hihetetlenül fiatalon elismerte a nemzetközi szakma. Még csak 24 éves volt, amikor hazájában, egy svájci hotel éttermében séfként csapatával Michelin-csillagot szerzett . 29 esztendősen aztán szerencsét próbált az Egyesült Államokban, ahol a diadalmenete folytatódott. Miután belekóstolt San Francisco és a nyugati part világába, az "Amerikán belüli Amerikába", New York városába tette át székhelyét. 2006 óta találjuk a mára legendássá vált Eleven Madison Park étterem élén séfként és társtulajdonosként, pályafutását pedig kitüntetések sora szegélyezi. Üzlettársa a neves Will Guidara restaurateur, akivel több más éttermet is alapítottak (NoMad néven New Yorkban, Los Angeles-ben, Las Vegas-ban, valamint a NoMad Bart és a Made Nice-t).
Az éttermet a Madison Avenue-n találjuk a város egyik ikonikus épületében, az art deco stílusban épült felhőkarcoló, a Metropolitan Life North Building, más néven az Eleven Madison 30 emeletes toronyházában, amelynek építése 1928-ban vette kezdetét, és csak 1950-ben fejezték be.
Az Eleven Madison Park étteremmel az Amerikában honos James Beard Foundation Award különböző díjait immár öt alkalommal nyerték el. Díjazták az étterem kiemelkedő borkínálatát, 2010-ben Daniel Hummot a közel magyarországnyi lakosságú New York City legjobb séfjének választották, kitüntették a szerviz minőségéért is, valamiért testvérétterme, a Broadway-en található The NoMad is nyert James Beard-díjat a bárban nyújtott szolgáltatásért.
Az Eleven Madison Park 2012 óta tartja három Michelin-csillagát, 2018-ban pedig a világ legjobb éttermeként a World's 50 Best Restaurants listájának élén végzett, Massimo Bottura modenai Osteria Francescana éttermét váltva az első helyen.
Az ételosztásra beüzemelt food truckot addig fogják használni, amíg van rá kapacitásuk, a fogások minősége pedig megegyezik a tavaly adományozott ételekével, amit a pandémia első hulláma idején a sürgősségi betegellátásban dolgozók számára biztosítottak.