Az egyetlen nap egyébként, amikor szünnapot tartanak, mi pedig itt, a magazinban rendszeresen hitet teszünk amellett, hogy ez így normális és egészséges, különösen egy családi vállalkozás üzemeltetése esetén, ha van legalább egy szünnap, amikor pihennek a kemencék, és persze leginkább a csapattagok.
Gyorsan túltettük magunkat tehát a füstbe ment terven, majd gondoltunk egyet, és a Desszertem felé vettük az irányt. Tavaly szépen befotózott képekkel mutattuk meg, hogy akkoriban még Borsos Zsuzsanna cukrász keze alatt milyen finomságokat kínált a desszertműhely. A cukrász azóta eljött a Desszertemből, és Miskolcról is, úgyhogy egy gyors teszt következett.
Már reggeltől nyitva áll a Desszertem, a pult pedig tele az ősz ízeivel és terményeivel: homoktövis, sütőtök, körte, mák... A színes desszertsor mellett girbe-gurba, ropogós héjú házi gyökérkenyér, kellemes kávézós-cukrászdai hangulat. A berendezés egyszerre melegséget árasztó és modern, nem a nehézkes régi cukrászdák és nem is a túldizájnolt, de kicsit idegen kis desszertezők hangulatát hozza, van egy saját stílusa a helynek.
Végigpillantva az árakon megállapítjuk, hogy nagyjából 20 százalékkal kínálják errefelé olcsóbban a szépen megkomponált desszerteket, mint ahogyan ugyanebben a kategóriában Budapesten tennék, 590 és 750 forint között alakulnak az árak.
A szezon egyik finomságára voltunk kíváncsiak, a Mandulás körtével egy igazán dekadens reggelivel indítva a hetet. A leginkább monodesszertekben utazó helyen ez éppen szeletben érkezik, az 590 forintos árat pedig az első harapás után szinte kedvezőnek mondanánk, ahogy azt a kóstolópartnerem szellemesen megjegyezte, "ebbe a szelet süteménybe vagy ezer forintnyi mandulát tettek".
Az íz- és árérzékeny megjegyzés találó: a sűrű frangipán (frangipane) krémről szól ez a szelet. Ennek alapja az őrölt mandula és a porcukor, az eredmény viszont mégsem marcipán, hanem egy igazán buja, tömény cukrászati krém, amivel valamiért mégsem gyakran találkozni a hazai desszertekben. Viszont ez pont egy olyan alkotóeleme egy süteménynek, amiről
ordítana, ha nem tennék bele a valódi alapanyagot.
Tulajdonképpen ez volt a nagy releváció. Hemzseg az ország a gyengébbnél gyengébb cukrászdáktól, ahol műízekkel, aromákkal idézik meg a desszertek nevében szereplő, a maguk természetes formájában valóban ízletes hozzávalókat. Mindig örülünk, ha nem kell csalódnunk egy hely ígéretében.
Jelentjük, a Desszertem él és virul. Miskolcon járva mindenképpen érdemes meglátogatni.
Desszertem
Miskolc, Széchenyi utca 21-23.
Nyitva: minden nap 9:00-19:00
Weboldal