Hirdetés
Hirdetés

A miskolci színházra hangolva: Desszertem

2018. január 18.
A Végállomás, a Dűlő és a Pizza, Kávé, Világbéke három igen jó dolog, ami Miskolccal történt az elmúlt években. És akkor jött a hab a tortára!
Hirdetés

Pontosabban már júliusban jött. A lillafüredi kisvasútállomás mellett fellelhető Végállomás Bistorant a tavalyi Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauzban 75 ponttal országosan a 86. helyen végzett. Az első 100-ban való szerepléssel igencsak ajánlott étteremnek számít Miskolcon és környékén.
A Végállomás tulajdonosait a múlt évben magával ragadta Miskolc belvárosának nagy ütemben megkezdett rehabilitációja. Úgy érezték, ott a helyük nekik is a főutcán, mégpedig nem egy újabb étteremmel.
Tény, ami tény, Kelet-Magyarországon a cukrászdák kínálata kevésbé tartott lépést az éttermek emelkedő színvonalával. Épp emiatt bátor lépés volt egy francia (és modern magyar) stílusú desszertműhely létrehozása. A Miskolci Nemzeti Színház mellett egy csöpp üzlethelyiségbe álmodták a sülő tészták illatát, Opera-szeletet, mille feuille-t és tarte-ot.

"Nagy szavak, de szeretnénk tanítani a vendégeket"

– fogalmaz Vargáné Bodnár Henriett, az egyik tulajdonos. S hogy ezt mennyire komolyan gondolják, jól mutatja, hogy Borsos Zsuzsanna cukrászt csábították el Budapestről. Az ő vezetésével rakták le a Desszertem alapjait, és tesznek kísérletet egy modern cukrászdai irányzatot meghonosítani a környéken. Borsos Zsuzsanna neve a Csalogány 26 étterem révén lehet ismerős, ahol mintegy három éven át dolgozott pastry-chefként. (A híres-neves Le Cordon Bleu iskolában évfolyamelsőként végzett cukrásszal hamarosan egy teljes interjút közlünk!)

Sárgabarackos kávé mousse desszert


A Desszertem gyakran merész cukrászalkotásait éppen úgy fogadták a miskolciak, akár a Pizza, Kávé, Világbéke gourmet pizzáit. Nyitottsággal, érdeklődéssel, hamar kialakult vendégkörrel.
Zsuzsanna örömmel mesélte, hogy olyan merész ízkombinációkat is bátran választanak a vendégek, mint a csicsókás mille-feuile vagy a homoktövises-paszternákos kávémousse, de a tonkabab is megfért a mákos-narancsos bejgliben. Ahogyan az is bizakodásra ad okot, hogy a legdrágábbnak számító 900 forintos desszert épp olyan keresett, mint az 500 forint alatti alaptételek.

Lokációja révén a Desszertem a színházba járókat is szeretné megszólítani, az pedig már tényleg rózsaszínre festi az összképet, hogy a beszámolók szerint egyre többen járnak színházba Miskolcon, telt házzal mennek az előadások. Színház előtt és után sikkes lett beugrani a Desszertembe, ahol nem csak a fent említett extrémebb ízek, hanem képviselőfánk, Esterházy-torta vagy éppen egy jó Rákóczi-túrós is várhatja az édességre vágyókat. Azért fogalmazunk feltételesen, mert négy-hat hetente változik a kínálat, amelyben a hazai klasszikusok épp úgy egymást váltják, mint a kísérletezőbb darabok.

"A vendégeink megkönnyítik a helyzetünket"

– meséli a tulajdonosnő. – A végállomással már hozzaszoktunk az úttörő szerephez, de míg a bistoranttal ez évek kemény munkájába telt, addig ugyanez az áttörés jóval gyorsabban, fél éven belül megérkezett a cukrászdával."
Jó ilyenről hallani, nem igaz?
"Van egy kis likőrszekrényünk, mert úgy gondoltuk, hogy a színházba járókat szeretnénk izgalmas, minőségi italokkal kínálni. Különleges likőröket, champagne-okat, pezsgőket tartunk, sőt ezek olykor szerepelnek is a süteményekben. Néhány ízletes korty a gin alapú rebarbarás, málnás likőrből vagy a viszkialapú alapú földi feketeszeder-likőrből igazán stílusos választás egy színházba menő estén."

Feketeribizlis-pisztáciás szelet


A Desszertem árai:
-
Klasszikus piték (most éppen szedres-szilvás van a kínálatban) – 400 forinttól indul
- A süteményszeletek átlagára – 600-650 forint
- "Desszertharmónia": összekóstolt likőr és desszert párok, jelenleg narancsos opera-szelet és Clément-likőr – 900 forint
Desszertem weboldal és Facebook-oldal.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram