A pavlova egy kívül ropogós meringue-ből, magyarosan habcsókból, belül tejszínes krémből, valamint tetszés szerint választott gyümölcsökből álló sütemény. Minden idők egyik leghíresebb orosz balett-táncosnője, Anna Pavlova után kapta a nevét, aki 1926-ban többek között Ausztráliában és Új-Zélandon is turnézott. Kis ínyenc infó a desszert kapcsán, hogy a habkönnyű desszertet Ausztrália és Új-Zéland is a magáénak vallja.
Meddő vita
A vita súlyosságát több kontinensnyi távolságból bizonyára nehezen tudjuk érzékelni. Ráadásul a két ország jó ideje sportot űz abból, hogy akár csip-csup dolgokért is késhegyre menő vitába bonyolódjanak egymással, legyen szó az Új-Zélandon született, de Ausztráliában élő Russel Crowe-ról, popzenei előadókról, valamint különféle ételekről. Az egyik leghosszabb ideje tartó harc a pavlováért folyik. Bár mindkét nemzet meg van róla győződve, hogy a pavlova a saját leleményük, nagy valószínűséggel mindketten tévednek.
Az inspiráló tütü
A történet új-zélandi verziója szerint egy wellingtoni hotel séfje alkotta meg a desszertet, amihez az inspirációt a táncosnő fehér tütüje, vagyis balettszoknyája nyújtotta. Az ausztrálok szerint viszont a desszert ötlete a nyugat-ausztráliai Perth városából származik. A legenda szerint egy vendég az édességet megkóstolva megállapította, hogy olyan könnyed, akárcsak korának világhíres orosz balerinája.
Anna Pavlova akkora szupersztárnak számított, hogy amerre járt, a séfeket is megihlette: Franciaországban egy békacombot (!) neveztek el róla, az Egyesült Államokban pedig fagylaltot.
Cikk-cakkban Ausztráliáig
A nemzetközi desszertkonfliktust enyhítendő egy ausztrál-új-zélandi kutatópáros eredt a pavlova eredete után. Kétévnyi receptkönyv-böngészést követően sikerült megállapítaniuk, hogy legalább 150 kísértetiesen hasonló recept létezett már 1926 előtt is, tehát mielőtt a balerina a déli kontinens felé vette volna az útját. A sütemény útja cikk-cakkos, nagy valószínűséggel német nyelvterületről jutott el az USA-ba, majd onnan Ausztráliába és Új-Zélandra. A spanyol széltorta elnevezésű sütemény – ami ugyanúgy meringue-ből, tejszínből, valamint különféle gyümölcsökből áll – már az 1700-as években is népszerű volt a Habsburg Birodalomban.
A desszert egyik nagy előnye, hogy a megmaradt tojásfehérjét is felhasználhatjuk hozzá. A pavlovát bármilyen idénygyümölccsel készíthetjük, friss bogyós gyümölcsökkel, mangóval és citrusfélékkel működik igazán. Három fantasztikus pavlovát ajánlunk itthonról!
Jamie's Italian
Ikonikus, tökélyre fejlesztett desszertjük, a Zsidai-éttermek bármelyikében el tudjuk képzelni a felbukkanását. A Jamie's Italianban a Málna & törökméz pavlova nyújtja most a roppanós-lágy élményt. Málnával, citrusos krémmel, morzsolt törökmézzel és mentával teljes.
Costes Downtown
Az ebédmenü részeként kóstoltuk nemrég, ők nemes egyszerűséggel csak pavlova, maracuja, mangó névvel illetik, és a magyar éttermi közönségen kívül minden orosz balett rajongónak, ausztrálnak és új-zélandinak is jó szívvel ajánljuk.
St. Andrea Wine & Gourmet Bar
Barna Ádám a pavlova egyik hazai beavatottja. Klasszikusa bogyósokkal készült, de rózsa-málna; olívaolaj-citrusok és gianduja, kávé, naspolya is kísérte. Időről időre felbukkan a séf desszertjei között.