A 2023. január 22-23-án megrendezett Bocuse d'Or világbajnokságon 24 ország, Ausztrália, Belgium, Chile, Dánia, Dél-Korea, az Egyesült Államok, Észtország, Finnország, Franciaország, Izland, Japán, Kanada, Kína, Kolumbia, Marokkó, Mauritius, Mexikó, Nagy-Britannia, Norvégia, Sri-Lanka, Svédország, Új-Zéland és Magyarország szakácscsapatai mérték össze szaktudásukat. A Lyonban rendezett szakácsverseny döntőjén idén először vett részt Új-Zéland és Mauritius csapata. A verseny történetében elsőként a Social Commitment (Társadalmi elkötelezettség) díját is kiosztották.
A fogásokat idén is Dalnoki Bence, a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous séfje és Nyikos Patrik commis készítették el, a két Michelin-csillagos Stand tulajdonos-séfje, Széll Tamás irányításával. A csapat vezetője Szulló Szabina, szintén a Stand tulajdonos-séfje, elnöke pedig Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke. A tavalyi Bocuse d'Or Európa döntőjén, amelyet hazánk már másodszor rendezett meg, a magyar csapat ezüstérmes lett.
A 2023-as Bocuse d’Or különdíjait nyerték:
Social Commitment (Társadalmi elkötelezettség) díja : Mexikó
A legjobb commis díja: Norvégia
A legszebb tányér díja: Franciaország
A legszebb hústál díja: Svédország
A gyerekek különdíja : Japán
A 2023-as Bocuse d’Or dobogósai:
I. helyezett: Dánia
II. helyezett: Norvégia
III. helyezett: Magyarország
A lyoni döntőn a szokott módon két ételt kellett készíteniük a csapatoknak: egy látványos tálat, amelyet először egyben, majd tányérra tálalva kellett bemutatni, valamint egy eleve tányérra készült fogást. A táltéma kötelező alapanyagai az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab kagyló voltak. A másik téma, a tányértéma egészen formabontó és forradalmi volt. A csapatoknak gyerekmenüt kellett készíteniük, három fogást 15 személyre. A három fogás mindegyikében szerepelnie kellett a töknek, az előételnek vegánnak kellett lennie, a főételben pedig kötelezően kellett szerepelnie a tojásnak.
A két témáról Dalnoki Bence a következőket mondta:
Tányértéma - Etesd a gyerekeket:
Ha evésről van szó, a gyerekek trükkösek tudnak lenni, ezért még náluk is trükkösebbek akartunk lenni. Sok gyerek gyerekkorában a zöldségevés neuralgikus pont, néha még büntetés is. Az előételben szerettük volna megmutatni a zöldségek szépségét, sokszínűségét és persze finomságát. Mi azzal a szülői véleménnyel sem értünk egyet, hogy az étellel nem szabad játszani. Ha megfelelően játszunk az étellel, akkor általa megismerjük az összetevőket, az állagokat, az ízeket, a fűszereket, a főzési módokat.
A főételben játékosan szerettük volna megmutatni a gyerekeknek, hogy a konyha a legizgalmasabb játszótér, és az étel a legmenőbb eszköz lehet a különleges alkalmak és ünnepek megünnepléséhez. A mondás szerint napi egy alma távol tartja az orvost. Mi lenne, ha a mi almánk varázslat lenne?
Táltéma: Szeretjük a halat, szeretünk horgászni is, de ezzel az alapanyaggal eddig nem volt közeli kapcsolatunk. Közép-Európában, ahol a legközelebbi tenger legalább 6 órányira van, elég nagy kihívás volt ezekkel a tengeri alapanyagokkal dolgozni. De mi a Bocuse d'Or, ha nem kihívás? Így hát fejest ugrottunk a tengerbe, felkutattuk, melyik nemzeti kincsünk illik a legjobban hozzá, és megalkottuk az ördöghal magyar változatát.
Gratulálunk a magyar és a többi résztvevő nemzet csapatának a szerepléshez!
Tovább olvasok:
Bocuse d'Or döntő - Január 23-án 08:13-kor áll rajthoz a magyar csapat
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.