Hirdetés
Hirdetés

Bezár a Noma - 2024-ben jelenlegi formájában megszűnik a világ legjobb étterme

SZERZŐ: Király Márton
2023. január 9.
Az étteremnek otthont adó koppenhágai telken ezentúl óriási kutatólaboratórium és tesztkonyhák sora fog működni, melynek célja új, izgalmas ízek és textúrák felfedezése, újító kulináris technikák elsajátítása és továbbadása, különleges és hétköznapi alapanyagok megismerése és mélyebb megértése és az új ismeretek közzététele lesz.
Hirdetés

A 2024-es téli szezon lesz a Noma utolsó szezonja.

Két évtizedes működés, számos megújulás és megújítás után a jelenlegi formában megszűnik a 3 Michelin- és Zöld-csillagos koppenhágai Noma étterem. A többször is a világ legjobbjának választott fine dining étterem az utolsó, tematikus kóstolómenüket 2024 telén szolgálja fel, de ezek után bezárja kapuit. A világklasszis vendéglátóhely mögött álló, szintén gasztronómiai ikonná vált séf, René Redzepi szerint azonban a bezárás nem a véget, inkább valami újnak a kezdetét jelenti.

Fotó: facebook.com / Noma

noma 3.0

Ahogyan az étterem honlapján is olvashatjuk, meghirdetésre került a noma 3.0 projekt, melynek keretében a Noma teljes átalakuláson megy keresztül, és valóban megszűnik, mint klasszikus értelemben vett étterem.

A hangsúly 2025-től a kutatásra és fejlesztésre, a tanulásra és tanításra, felfedezésre és ismeretterjesztésre kerül át.

Az étteremnek otthont adó koppenhágai telken ezentúl óriási kutatólaboratórium és tesztkonyhák sora fog működni, melynek célja új, izgalmas ízek és textúrák felfedezése, újító kulináris technikák elsajátítása és továbbadása, különleges és hétköznapi alapanyagok megismerése és mélyebb megértése és az új ismeretek közzététele lesz.

Fotó: facebook.com / Noma

René Redzepi a New York Times-nak elmondta, hogy az étterem laborrá alakításának gondolata már hosszabb ideje, mintegy két éve foglalkoztatja. Elmondása szerint eljutott arra a következtetésre, hogy az általuk jelenleg képviselt fine dining forma nem csak embertelenül megerőltető, de fenntarthatatlan is és nagyon kevés teret enged az innovációnak, kutatásnak, kísérletezésnek.

Fotó: facebook.com / Noma

Noma Projects

A jövőben tehát az étterem mögött álló csapat nem a vendégeknek, hanem a tudománynak főz.

Nagy hangsúlyt kap a 2022-ben elindult Noma Projects kezdeményezés is. A honlap sokak otthonába juttatott el az étterem nevével fémjelzett szakácskönyveket és receptgyűjteményeket, de a Projects keretében olyan különleges hozzávalókat is vásárolhattak, mint a füstölt gombából készülő garum, vagy éppen a vadrózsaecet. Redzepi ígérete szerint a laboratóriumban kifejlesztett új termékek, az ott megszerzett tudást bemutató könyvek is mind elérhetőek lesznek a weboldalon.

Fotó: facebook.com / Noma

Pop-up jövő

Vendégek nélkül azonban nincs Noma, és az átalakulás sem jelenti azt, hogy innentől nem lesz lehetőségünk megkóstolni a legendás étterem csapatának ételeit.

Ahogyan korábban is, a Noma továbbra is fel fog bukkanni pop-up rendezvényeken, és garantálható, hogy valami újat mutatnak majd.

Fotó: facebook.com / Noma

Az étterem ígérete szerint csapatuk időről időre feltűnik majd, világszerte utaznak különböző helyekre, mindig olyan területre, ahol gasztronómiai szempontból valami újat találhatnak és tanulhatnak is, amit aztán minden érdeklődő számára szívesen szolgálnak fel.

Forrásaink voltak:

1 2

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram