Gasztroőrületekkel tele a padlás. Fekete citromot ábrázoló képek után keresgélve is furcsábbnál furcsább fekete ételek tucatjaira bukkantunk, de a szárított-fermentált citrom történetesen pont nem az a kategória, ami egyszerűen csak "buli", ahogy kinéz, és a meghökkentés volna a célja.
A Közel-Keleten előszeretettel használják, a St. Andrea étterembe, Barna Ádámhoz például kuvaiti vendégektől került, mégpedig Izraelből. Ez ám a gourmet közönség! A fekete citrom egy igazi ízbomba. A szárítás-fermentálás után a citromből édes, telt ízjegyek bukkannak elő – hasonlóan a fekete fokhagymához –, miközben a savai sokkal lágyabbá válnak.
Egyszóval izgalmas fűszerként lehet használni, és így is tesznek vele. Belefőzik levesekbe, ragukba, currykbe, chutney-kba. Teltséget, egy kis "életet" visz az ételekbe. Érdemes Barna Ádám fogásait figyelni, hol bukkan majd elő ez a különleges alapanyag.
Olvasson még sok fekete ételről!
Riadalomkeltés után itt a bátorságpróba: Black Food Festival
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.