Párizs ötödik kerületében áll egy étterem, mely a legenda szerint a legrégebbi vendéglátóegység a francia fővárosban. A La Tour d’Argent gyakori szereplője a híreknek, erre pedig minden oka megvan. A Szajna-parti egység a hagyomány szerint 1582-óta, III. Henrik király uralkodása óta várja a vendégeit.
Eredetileg Champagne-régióból származó ezüstös színű mészkőből épült, innen kapta a nevét, mely Ezüst Tornyot jelent, és az elmúlt évszázadok alatt számos illusztris vendég étkezett a legszebb francia fine dining hagyományokat ápoló étteremben.
Ebédelt itt II. Erzsébet, betért Charlie Chaplin, látogatta Salvador Dalí és Theodore és Franklin Roosevelt is. De gyakori vendég volt itt Brad Bird filmrendező is. A 2007-ben megjelent L’ecsó című animációs filmben szereplő gourmet étterem hangulatát, látványvilágát ugyanis a La Tour d’Argent ihlette. A rendező napokat töltött az étteremben és vázlatokat készített a berendezésről, a pincérek ruháiról, a megterített asztaloktól. A film emlékét egy, a rendező által készített apró, dedikált patkányrajz őrzi a falon.
Az utókor azt már nem jegyezte fel, hogy a híres vendégek mit fogyasztottak, de könnyen lehet, hogy az éttermet híressé tevő ételre, a canard au sang nevű ételre esett a választásuk. Ez a kacsaétel, melynek receptje a tizenkilencedik századból ered hamar az étterem ikonikus fogásává vált, de ugyanilyen híres az étterem italkínálata is.
Az étterem sommelier-jei az évek során Párizs, sőt, Franciaország egyik legfigyelemreméltóbb borgyűjteményét építették fel. A megdöbbentően gazdag borkínálatot egy nyolckilós katalógus mutatja be, melyet külön zsúrkocsin tolnak a borválasztó vendég asztalához.
Az impozáns lista 320.000 tétele között igazi ritkaságok, német megszállás elől menekített évjáratok, monopole-dűlők ritka termései, Bordeaux színe-java, és a világ legfontosabb borvidékeinek legdrágább palackjai is szerepelnek.
Pontosabban, csak szerepeltek.
A közelmúltban került sor ugyanis az étterem pincéjének esedékes leltárjára, melynek során csekélynek éppen nem mondható leltárhiányra derült fény, így az étterem a közelmúltban újra a hírek szereplője lett, ezúttal azonban kevésbé kellemes apropóból.
Óvatos becslések szerint is másfélmillió euró értékű bor tűnt el az étterem bortrezorjából.
Ez a meglehetősen csillagászati ár nyolcvanhárom eltűnt palack becsült értékéből áll össze. Az eltűntek listáján burgundiai Grand Cru-k kiváló évjáratai mellett ott szerepel a borvidék legnagyobb neve, a Domaine de la Romanée-Conti.
A legendás borászatban, melynek történetét a Dining Guide is megírta, olyan tételek készülnek, melyek a világ legdrágább borai közé tartoznak. A teljes listát még nem hozták nyilvánosságra.
Az eltűnt palackok értéke döbbenetesen magas, ami pedig még meglepőbb, hogy a helyszínre érkező hatóságok nem találták erőszakos behatolás, betörés nyomait. A hiány az éppen esedékes rutinleltár során tűnt fel, így a palackok 2020 és 2024 között bármikor eltűnhettek.
Az elkövető azonban nem számíthat könnyű haszonra, hiszen a palackok számmal, egyedi palackazonosítóval vannak ellátva, így nem lesz könnyű diszkréten túladni rajtuk. Reméljük, az ellopott palackok hamarosan visszakerülnek Párizs legnagyobb pincéjébe.
Forrás: bbcnews.com
Borítókép: Matthieu Salvaing
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.