Hirdetés
Hirdetés

A Michelin Guide nyitóoldalán a Borkonyha csirkepaprikása, a Stand gulyása és pirospaprika szerepel

2021. október 6.
A Michelin Guide Instagram oldalát megsorozta a magyar gasztronómia.
Hirdetés

A nyitóképen a Borkonyha enteriőrje látható / Fotó: Holló Hunor / Forrás: guide.michelin.com

Habár a Michelin-kalauz magyar eredményeinek frissítése óta már több mint egy hónap telt el, és azóta közzétették Horvátország*, Észak-Európa, Guangzhou (azaz a kínai Kanton), Szlovénia** és Kalifornia 2021-es szereplőit is, a Michelin Guide Instagram oldala jelenleg magyar ízekkel köszönt.

A nyitóoldalon köszönt az 1 Michelin-csillagos Stand étterem gulyása. A híres-neves fogással a 2016-os Bocuse d'Or versenyen aratott a Széll Tamás vezette magyar csapat nemzetközi sikert. A versenyétel étteremre szabott verziója a Stand25 Bisztró, majd a Stand megnyitása óta az étlap örökös szereplője.

https://www.instagram.com/p/CUflDUSKCSd/

A Michelin Guide Stand-gulyás posztjában ugyan tévesen szerepel, hogy a Stand szomszédságában, az „óvárosban" működik a Stand25, hiszen már évekkel ezelőtt Budára költözött.

A 🍴 ikon után mindenesetre részletezik is az összetevőket: magyar Angus-marha, kézzel készített „magyar stílusú" tészta (avagy csipetke), helyben termesztett biosárgarépa és bioburgonya, kacsazsír a rajongott gulyás legfőbb alapanyagai. (Széll Tamás két nagy trükkje ezenkívül a szárzeller és a marokkói sós citrom a gulyásban.)

Egy kisebb eszmefuttatást is közöltek a pirospaprikáról, mint a magyar kulinária védjegyéről, a legelső asszociációt jelentő hazai élelmiszerről.

https://www.instagram.com/p/CUiGgovq8Ex/

A szintén egy Michelin-csillagos Borkonyha a külföldiek körében másik legismertebb étellel, csirkepaprikással szerepel a Michelin Guide Instagramján. Méltatják Sárközi Ákost, mint az egyik legismertebb magyar séfet, aki személyes népszerűségét mindig is arra használta, hogy a minőségi gasztronómia ügyét karolja fel.

https://www.instagram.com/p/CUkumzOquy2/

Sárközi Ákos kreációja, a látványra kevésbé ismerős csirkepaprikás ízeiben azonban ismerős lesz – ajánlja a Michelin Guide –, kiemelve az omlós csirkét és a selymes paprikamártást, amelyet frissen készített tésztával, fehérrépapürével és roppanós zellerrel kínál a séf.

A Pest belvárosi Prestige Hotel esetében különös módon csak a @tablethotels szállásajánló rendszerében jegyzett szállodaként ajánlják az ötcsillagos hotelt – és nem emelték ki, hogy Magyarország egyik Michelin-csillagos étterme a szálloda épületében működik.

https://www.instagram.com/p/CUpHGhdKcyg/

A Costes Downtown 2016-ban érdemelte ki és azóta is tartja csillagát. Ebben az évben az Onyx, a Costes, a Borkonyha és a Tanti volt Michelin-csillagos étterem Magyarországon. A Costes Downtown régi-új séfje Miguel Rocha Vieira. A londoni Le Cordon Bleu iskolában végzett portugál szakember jelenleg a Costes-csoport corporate executive chef pozícióját tölti be.

*Déli szomszédunk, Horvátország idén három új Michelin-csillagos éttermet tudhat magáénak három eddigi mellett. Náluk nem csak a fővárosban tesztelnek, mint Magyarországon: a Draga di Lovrana (Lovran), a Boskinac (Novajla) és a Noel (Zágráb) után immár egycsillagos az Alfred Keller (Mali Lošinj), a Nebo (Rijeka) és az Agli Amici Rovinj (Rovinj) is.
A négymilliós lakosságú országnak ezenkívül három Bib Gourmand- és hét Michelin Plate-minősítésű étterme szerepel a Michelin-kalauzban.

Hirdetés

**2021-re Szlovénia jócskán elhúzott Magyarország mellett a Michelin Guide ítészei szerint. Az országot kicsivel többen lakják, mint Budapestet, mindössze körülbelül kétmillióan.
Idén egy 1 csillagos étteremmel (Gostišče Grič) és egy zöld csillaggal lett gazdagabb (Vila Podvin). Így az ország egy 2 csillagos (Hiša Franko), valamint hat 1 csillagos étteremmel büszkélkedhet (Gostilna Pri Lojzetu, Dam, HišaDenk, Restavracija Atelje, Vila Podvin és Gostišče Grič). Összesen hat zöldcsillagos és hét Bib Gourmand-jelzetű éttermük van, míg hazánknak jelenleg egy Bib Gourmand-ajánlása sincsen. A kis országban ezenkívül 39 további éttermet ajánl a kalauz a Michelin Plate-kategóriában. Magyarország éttermei közül 16 szerepel a tányérral jelzett ajánlással a kalauzban.

 

Mit jelöl a Michelin Guide zöld csillaga? Tovább olvasok

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram