Hirdetés
Hirdetés

A Guiness Rekordok Könyvében és a Michelin-kalauzban is szerepel, mégis bezár az étterem

SZERZŐ: Szász Eszter
2023. augusztus 22.
2024 januárban végleg bezár a londoni Le Gavroche, az első 3 Michelin-csillagot kapott brit étterem.
Hirdetés

A döntést a séf, Michel Roux Jr, az egyik alapító Albert Roux fia magánéleti okokra hivatkozva hozta meg, több időt szeretne családjával tölteni. Michel Roux Jr a médiában is népszerű, ő a brit Masterchef egyik zsűritagja. Michel Roux Jr 1991 óta vezeti a Le Gavroche-t ahol olyan nevek töltötték gyakorlatukat mint Marco Pierre White vagy Gordon Ramsay.

Michel Roux Jr / Fotó: Le Gavroche Facebook

A Le Gavroche-t 1967-ben Michel Roux és fivére Albert nyitották meg Mayfairben. Az étterem 1974-ben elsőként kapott Michelin-csillagot az Egyesült Királyságban, majd 1977-ben megkapta a második csillagát és 1982-ben, egy költözést követően, első brit étteremként a harmadikat is megszerezte. 

1991-ben a séf-patron pozíciót Michel Roux Jr  vette át, majd az étterem 1993-ban egy csillagot elvesztett. A séf ekkor azt nyilatkozta, hogy az ő főzési stílusa nem illik egy háromcsillagos étteremhez.

Fotó: Le Gavroche Facebook

Több mint ötven év működés után az étterem végleg bezár. 

“Nem volt könnyű meghozni ezt a döntést. A Le Gavroche nagyon sokat jelent, nem csak nekem és a Roux családnak, hanem a Gavroche csapatának a vendégeinknek is, akik hosszú évek óta a családunknak is tekintünk" - nyilatkozta a séf a bezárásról.

A harmadik csillag elvesztése dacára a Le Gavroche folyamatosan a World’s 50 Best Restaurants listájában szerepelt. Az étterem 1997-ben bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is azzal, hogy három vendég fejenként a legtöbbet költötte el egy étkezésre. Összesen 20 945 dollárt költöttek, beleértve a szivarokat és a szeszes italokat is.

Fotó: Le Gavroche Facebook

Az ígéretek szerint a Le Gavroche név nem fog eltűnni, rendezvényeken megjelenik majd. A Le Gavroche-ba novembertől ünnepi, búcsúvacsorákra lehet majd asztalt foglalni. 

Fotó: Le Gavroche Facebook

Michel Roux aki maga is séfdinasztia tagja volt akit méltán érdemli meg a séflegenda jelzőt, 2020. március 12-én, 79 esztendősen hunyt el. Egy franciaországi kis településen, a Saône-et-Loire megyei Charolles-ban született, a gasztronómiával nagybátyja húsboltjában esett szerelembe. Miután a családja Franciaországba költözött, cukrászként dolgozott és ért el sikereket, majd elhagyta hazáját, és az Egyesült Királyságban futott be óriási karriert.

Forrásunk volt:

1.

Tovább olvasok:

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram