Ma már kissé könnyedén dobálja a sajtó legendás séf és sztárséf címkéket. Michel Roux azonban valóságos legenda volt, mára virradólag hunyt el a hetvenkilenc esztendős ikon.
Valódi séfdinasztia senior tagja volt Michel Roux, aki egy franciaországi kis településen, a Saône-et-Loire megyei Charolles-ban látta meg a napvilágot, a gasztronómiához való vonzalma pedig nagybátyja húsboltjában kezdődött. Később, miután a családja Franciaországba költözött, cukrászként ért el fiatalkori sikereket, majd elhagyta hazáját, és az Egyesült Királyságban futott be hatalmas karriert.
Fivérével, Alberttel együtt nyitották meg a '60-as évek második felében ma is neves – és jelenleg is 2 Michelin-csillagos – éttermüket, a Le Gavroche-t, amely 1974-ben érdemelte ki első Michelin-csillagát. Három évre rá megkapta a második csillagot, 1982-ben pedig az első három Michelin-csillagos étterem címét nyerte el egész Nagy-Britanniában.
Leghíresebb étterme pedig a Waterside Inn lett. A szintén a testvérével megalapított étterem idén 35. éve tartja három Michelin-csillagát, erősítve a vidéki angol vendéglátást, hiszen ezt az éttermet már nem a nyüzsgő világváros Londonban, hanem egy Temze-partján található faluban, Bray-ben működteti a család.
A ma elhunyt, idősebb Michel Roux fiát Michel Roux Jr.-ként emlegeti a szakma és a sajtó. A séf méltó örököse édesapjának, népszerű médiaszemélyiség, a brit Masterchef egyik zsűritagja, és ő áll a 2 Michelin-csillagos londoni Le Gavroche és a Roux éttermek élén.
A XX. század egy jelentős séfszemélyiségét búcsúztatja a szakma.