Korábban már híre ment, hogy a királynő napi étkezéseit rendre négy alkohol ital kíséri. Felmerült a gin, gin-Martini, a bor és a pezsgő is a naponta fogyasztott italok között. Később a királynő italozási szokásait kifecsegő volt szakács, Darren McGrady visszavonta állításai nagyrészét, és csak a ginhez tartotta magát. Itt írtunk róla korábban.
Így aztán nem is olyan testidegen, bár kétségkívül extravagáns, hogy a 95 éves királynő személyével népszerűsítik a királyi ház sandringhami birtokán készülő kisüzemi söreit. Egy IPA és egy bitter kerül forgalomba Sandringham elnevezéssel, és a Sandringham Shopban lesz kapható 4 font körüli áron palackja.
Hóbortok és szabályok a királyi asztal körül
A brit királyi család számos olyan tradicionális, illetve protokolláris szokásáról tudunk, amely kuriózumszámban megy a közéletben. Tudható, hogy a Buckingham Palotában zajló étkezések alkalmával tiltólistás a fokhagyma, és kontrollált a hagyma használata is ezek szagossága miatt. Az országban könnyen elérhető friss tenger gyümölcsei és a nyers, valamint félig átsült húsok is kerülendők azok fertőzésveszélye miatt. Károly wales-i herceg különc nézetei és szokásai közismertek. Ő felelős azért, hogy a PETA állatvédő szervezet által megtámogatva száműzték a palotából a töméssel felhízlalt libák és kacsák máját, ezzel egy közkeletű ínyenc alapanyagot kiiktatva a királyi lakomák ételsoraiból.
A brit monarchia történetében még sosem volt olyan uralkodó, aki ilyen hosszú ideig, közel 70 éve lett volna trónon. “A királynőt nem különösebben érdekli az étkezés. Sokkal több figyelmet szentel a lovainak és a kutyáinak” – árulta el a CNN-nek Darren McGrady, aki 1982 és 1993 között volt a királyi család szakácsa.
Bár a királynő számos estélyen vesz részt, melyeken jellemzően ötfogásos vacsorát kapnak a vendégek. Ezek a menük hagyományosan nehéz ételekből és sok desszertből állnak, azonban amikor nem társaságban eszik a királynő, az exséf szerint
“rendszerint grillezett vagy sült halat választ zöldség- és salátakörettel, sosem burgonyával, rizzsel vagy tésztával. Ennyi. Semmi több. A királynő nagyon fegyelmezett. Bármi az asztalára kerülhetne, amit csak szeretne, de pont ez a fegyelmezettség tartja fitten és egészségesen.”
Az egykori séf azt is elmondta, hogy a konyhában még most is használnak olyan főzőedényeket és étkészleteket, amelyek lassan kétszáz évesek, és Viktória királynő pecsétjével vannak ellátva.
Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a királynő nem haladó gondolkodású, hiszen ha teheti, ragaszkodik hozzá, hogy minél több helyben termesztett alapanyag kerüljön az asztalára, árulta el McGrady, aki korábban a nagy nevű londoni Savoy-ban dolgozott séfként. És hogy mit jelent a “helyben termesztett” a királynő számára? Mindazt, ami a birtokain, azaz a Balmoral, a Buckingham és a Windsor-kastélyhoz tartozó kertekben és földeken megterem.
“Imádja viszont a csokoládét. De csakis a magas kakaótartalmú keserűcsokoládét, a tejes és a fehér változat nála szóba sem jöhet” – tette hozzá a séf, akit talán éppen a pletykáló kedve miatt nem alkalmaz már a királyi család?