A humor nem jelent komolytalanságot. Legfőképpen nem szakmai komolytalanságot. Ahogyan a hagyományos reklámok közül is beégnek a valóban szellemesek, akár évtizedekre is, úgy sülhet el jól, ha egy – amúgy igényes – étterem üzemeltetői úgy döntenek, hogy kilépnek a közösségi közlések komfortzónájából. Mit is lehet írni egy sült csirke, rántott pacal, epres desszert vagy egy sört csapoló pultosfiú képe mellé? Lehet írni, hogy "ma is várunk szeretettel", "itt az eperszezon!" és "húszféle sör közül választhattok", és lehet némi életet, humort belevinni.
Persze nem attól lesz nívós vagy akár "csak" szerethető egy étterem, hogy gesztipéterek posztolnak a közösségi média felületeiken. A vendéglátósok fején jó pár ősz hajszálat eredményező idei évben azonban egyszerűen jólesik a sok maszkos-gumikesztyűs pincér fotója mellett némi jókedv is.
Komoly konyha, még komolyabb húsok és szóviccek: Robinson Étterem
Robinsonéknál a "tanyasi csirkemell kis szexi tájszólással hemperedik le a tányérra", bevállalnak olyan szóvicceket is, amik a lakosság egyik fele a szemét forgatja, a másik fele felröhög. Egyes Facebook-posztjaik már-már Romhányit, a rímhányót idézik. Hiszen valljuk be, nem gyakori, hogy egy közösségi médiafelelőst két vacsoratányér, egy pohár sör és bor erre ragadtasson:
"Nem hátrány egy ilyen látvány, az ember alig áll meg tőle a lábán, meginog tőle még az is, aki kemény, mint a márvány, ezt látván szemünk és szánk egyaránt marad tátvàn, nem is futamodunk meg előle gyáván."
Egyáltalán nem ragaszkodnak a beállított ételfotókhoz – bár abból is akad bőven –, és még saját mémeket is készítenek. A Robinson soha nem volt az a megfeszülős étterem, ahová félig enni, félig pedig "viselkedni" jár a vendég. A kommunikációjuk pedig hűen tükrözi ezt, az 1989-re datálható étteremnyitás és a városligeti lokáció ellenére is létező magyar vendégkörük pedig őket igazolja. László Árpád és csapata érti és érzi.
Robinson Étterem (Budapest XIV. kerület, Városligeti-tó)
Elegancia, top borok és top gasztronómia mosolyra hangolva – A St. Andrea beújít
Bár a legtöbb belvárosi báros-éttermes nem éppen a legjobb kedvében leledzik az elmúlt időszakban, a St. Andrea tizenkilencre lapot húzott. Ha sírunk, ha nevetünk, attól még nem fog változni az idei évi összekép, sokat javít azonban az életminőségünkön, ha az utóbbit választjuk.
Régebben jóval formálisabb módon adtak életjelet magukról az online térben, most viszont előrébb lépett az étterem és skybar két ikonikus arca. Barna Ádám séf és Lizsicsár Miklós maître nélkül nem lenne a St. Andrea az, ami. A finomságot és eleganciát átszövő ismerősség érzés, nagy mosolyok, őszinte igyekezet. Lám, a fine dining is elbírja a humort. Naná, hiszen az egész irányzat a perfekcionizmusra és játékosságra épül. Akárcsak a St. Andrea.
St. Andrea Restaurant (Budapest VI. kerület, Bajcsy Zsilinszky út 78.)
St. Andrea Skybar (Budapest V. kerület, Deák Ferenc utca 5., a Vörösmarty térnél)
Cukiság máz nélkül: Hokedli
A Hokedli elnevezés azonnal elárulja, hogy nem frakkos főúr fogad itt minket, fehér kesztyűben. A Hokedli leginkább igazi. Érezhető a kommunikációjukból, hogy ők maguk beszélnek hozzánk (és nem egy megbízott külsős). A levesre és főzelékre szakosodott apró, Nagymező utcai ételbár szíve-lelke Sinkó Bori séf-tulajdonos, a hely pedig minden tekintetben önazonos, így a virtuális létük is az. Nem tolják túl, pont annyira kedvesek és közvetlenek, mint élőben is. Ha minden ócska kifőzdét és gyorsétkezdét kiváltana egy Hokedlihez hasonlóan lelkes és finom ízekkel főző csapat, sokkal, de sokkal jobb hely lenne a város.
Hokedli Pottage Bar (Budapest VI. kerület, Nagymező u. 10.)
Krak'n Town, avagy hogyan lődd ki egy saját univerzumba a gasztrokocsmádat
Steampunk saloonként aposztrofálja magát, és tartja is magát ehhez. Az ötletszegény vállalkozó sört kínál, hozzá ételeket. A Krak'n Town fantasybirodalmát egyetlen küszöb választja el a József körúttól, két Tibi atya-jellegű ivóhely között valódi alternatívát kínálva a vendéglátásra. Tettek bele anyagot és energiát, hogy a Jules Verne és Mary Shelley koráig visszanyúló, egyébként az 1980-as évek végén felbukkant stílus-crossover megelevenedjen a nagykörúton, elismerésre méltó kraftsör-válogatással és sok más itallal, izmos angol pubételekkel és magyar ételekkel megszólítva a közönséget.
Kis Kraken ars poetica:
"Lady Ravenford főhercegnő szívből köszönti a legutóbb csatlakozott ellenállókat a központi irányítás hírfolyamában. (...)
Aki esetleg még nem ismeri a steampunk lényegét, íme egy kis emlékeztető: Irodalmi alműfajként jött létre a steampunk, ami a sci-fi családjába tartozik, egy eljövendő világvége utáni korszakról szól, ahol ismét a gőzgépek korát éljük. Ez az 1860-1890-es évek Angliájának felel meg, ezért mondják neoviktoránus stílusnak is.
A steampunk egy kipusztult civilizáció romjain játszódik, ahol újrahasznosít csöveket, fogaskereket, rezet, amit csak talál. Fennmaradtak emlékek a repülőkről, autókról, hajókról, ezért azt gondolják, hogy régen mindenki (léghajókon) repülve közlekedett, gőztengeralattjárókkal kalandozott vagy díszes fegyverekkel párbajozott hölgyek becsületéért. Ez egy romantikus historizálás egy sosem volt kor után."
https://www.facebook.com/krakntown/photos/a.1712843868968166/2411185599133986/?type=3&theater
Krak'n Town (Budapest VIII. kerület, József körút 31/a)
+1 Nem étterem, de velünk élő klasszikus: A Mészáros utcai zöldségbolt
A pandémia kicsit megtépázta a budai várkerületben küldetését teljesítő zöldséges ihletét, és az utóbbi időben letekert a humorfokozatból. A Facebookon bő lére eresztettnek számító humoreszkjei is szünetelnek most, de a zöldség-gyümölcs kedvelő törzsközönsége várja vissza az irodalmi vénát is. Karótnyeltségről persze most sem panaszkodhatunk. Árukínálata pedig messze veri az átlagos és kicsit sem vicces zöldségesekét.
Mészáros utcai zöldségbolt (Budapest I. kerület, Mészáros u. 8.)
Olvassa el előző írásunkat is a témában!
Akik mernek humorosak lenni: 5 magyar gasztro Facebook-oldalt ajánlunk
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.