Hirdetés
Hirdetés

Akik mernek humorosak lenni: 5 magyar gasztro Facebook-oldalt ajánlunk

2018. november 26.
"Lelkiismeretes humorista. Humorban nem ismer tréfát" – írta Karinthy Frigyes, akinél jobban talán senki sem tudta, hogy a humor nem egyenlő az idétlenkedéssel.
Hirdetés

Nem kell ahhoz felkent gasztrománnak lenni, hogy egymás után sorolja be a Facebook-hírfolyamunk a napi és heti ajánlatokat, kihagyhatatlan szezonális finomságokat és tejjel-mézzel folyó hétvégi brunch-okat. Ma már olyan mennyiségben kapjuk a gasztroinfókat, hogy ott tartunk: arra kapjuk fel a fejünket, ha mindez nem a megszokott formulákkal történik.

Ha az ínycsiklandó képeket nem a szokásos "gyere és kóstold meg!" kommentárok kísérik, hanem valami több. Ezek a könnyed, humoros szövegek olykor sokkal jobban betalálnak, mint a legakkurátusabban megfogalmazott marketingszövegek. Egyszóval üdítő élmény olvasni őket. Öt kedvencünk következik!

Lazán a topon: Mák Bisztró

Az ország egyik legjobbja az ország egyik legjobb Facebook-oldalát is vezeti. Néhány hónapja ugyan valamelyest visszavettek a humor faktorból, amit kifejezetten sajnálunk, de bízunk a vidám folytatásban.

@Mák Facebook

Az ő értelmezésükben a top étterem-státuszba belefér, hogy a Mizsei János (séf), illetve Baracskay Angéla (cukrászséf) jegyezte tányérok kedvesen csálé szmájlit formázzanak. Itt Baracskay Angéla munkája mosolyodott el, egy korai Picasso portré arcberendezkedésével.

🙂 @Mák Facebook

Olykor japán haikut idéznek a posztjaik, már-már abszurdba hajlóan, elengedve az unott "ez a mai menü, déltől háromig jöhettek"-jellegű üzeneteket. Az alábbi képet így kommentálták:

Spárga! Lemész?
Menj! És gyere!

@Mák Facebook

Vagy ha angol nyelven is, de himnuszt írnak a LÁB-hoz. A sertéslábhoz.

A láb. @Mák Facebook

...LÁB is patient and kind;
LÁB is not jealous or boastful;
it is not arrogant or rude. LÁB does not insist on its own way;
it is not irritable or resentful;
it does not rejoice at wrong, but rejoices in the right.

LÁB bears all things,
believes all things,
hopes all things,
endures all things... The Hymn to L(ove)ÁB Change the word LÁB to #love read again and do not ever forget.

A Mák Facebook-kommunikációjának további pozitívuma, hogy a #nofilter #nomanir #noretus #nonothing címkék tanúsága szerint a maguk természetes valójában láthatjuk a fogásokat. És ez így is van, valóban ilyen szép tányérok érkeznek, legyen szó ebédmenüről vagy sokfogásos vacsoráról a Mákban.

A Mák Facebook-oldala

Tacskók mögé bújva: Arany Tacskó Bistro

Már az étterem nevéből következtethetünk arra, hogy a tulajdonosok – akik főznek is – nem veszik magukat véresen komolyan, habár nyári látogatásunkkor meggyőződhettünk róla, hogy az egyszerű és házias ételek készítését nagyon is komolyan veszik.

Az Arany Tacskó Bistro címerállata egy létező házikedvenc, egy igazi személyiséggel, szándékokkal és véleménnyel bíró – vagyis egy vérbeli – tacskó, akivel jó eséllyel találkozhatunk is a 8. kerületi vendéglátóhelyen.

Tacskókultusz, saját befőzésű savanyúság, jó borok @Arany Tacskó bistro Facebook

Az étterem tulajdonosairól nem feltételezzük, hogy kiadnák másnak (netán Facebook-kommunikációra szakosodott cégnek) az oldaluk vezetését. A napi menüt a lehető legpuritánabb módon írják ki, minden faxni nélkül, ahogyan a normális emberek a normális ételeket hívják. Például "marhagulyás és házi mákos rétes", csak így.

Nem riadnak vissza ugyanakkor némi polgárpukkasztó tartalomtól sem, ez a Bresse-i csirke például kisebb közfelháborodást okozott, Pitypang tacskó olykor Leila hercegnőként tűnik fel, megígérik, hogy karácsonykor nem teszik be a Last Christmast, a humoros tartalom mögött azonban felsejlik a kulináris érték is. Zsuzsi tacskóval üzenve jelentették be például múlt hónapban, hogy ezentúl a Csoroszlya farmra járnak biozöldségekért, ami igazán értékelendő cselekedet.

Kutyáktól irtózóknak határozottan nem ajánljuk.

Az Arany Tacskó Facebook-oldala

Ahová aberrált szalonna érkezett: Másik Bolt

A Wekerle-telep kedvelt delikáteszüzlete ahogyan felüdülést okoz árukészletével az élelmiszerboltok terepén, úgy teszi ezt a Facebook-oldalak között is. Komolykodó áruérkezés-bejelentések helyett például meghirdetik 2018 legjobb gasztrorendezvényét, ami egy tésztás mák készítés (egészen remek bejgli szinonima).

Főznek is a Másik Boltban: Töltött körte @Másik Bolt Facebook

A hülyéskedés persze csak szavakban ölt testet (élőszóban is!). Kínálatban nem viccelnek: sajt a Vászolyi Manufaktúrából, Crudo pékáruk, kolbász és tepertő a Kiss Húsműhelyből, kézműves édesség-hegyek... És csak hogy egyetlen példával jelezzük, mennyire komolyan gondolják a minőségi élelmezés kérdését, a vegyszermaradék-mentes, saját salátamixük így hangzik: rukkola, spenót, Red Mustard, Agano, Frizzy Joe, Blutampfer, Toma Tatsoi, Bloody Mary, Charisma, Grüne Perli és Aruu.

Kispest és a Facebook egyik gyöngyszeme.

A Másik Bolt Facebook-oldala

Szeretnivaló szabálytalanság: Pláne Badacsony borterasz

Mit is várhatunk azoktól a srácoktól, akik Plánénak nevezik a borozójukat? A válogatott top borok – vulkanikus elhajlással – mellé náluk egy komplett balatoni életérzés jár, amibe sok minden belefér. Kényszeredett, PR-szagú szövegek helyett kedélyes helyzetjelentések, borértő szösszenetek. Náluk felkúsznak a halak a tányérokra, vagy éppen "Olyan kóstoló lesz nálunk a télen, hogy csak." Egyszóval pont úgy beszélnek a Facebook népéhez, ahogyan azt a jobb fej emberek teszik egymás között – pláne egy-két pohár bort követően.

"Ha szüret előtt volnánk, nem tetszene ennyire ez a látvány." @Pláne Badacsony Borterasz

Olykor pedig mesélősre fogják:

"Elmegy az ember Fölföldi Béla bácsihoz, kér tőle szépen füstölt fogast és biztosan kap is. Készít belőle kissé gyakorlatlan módon pástétomot. De hiába ügyetlen az ember, kísérletezik. Tesz bele például zöldborsot, kicsi kardamomot, - ez a hűvös tisztaság mindenbe jut mostanában -, és indokolatlan mennyiségű citrushéjat. Miután leégette a botmixert, melegít egy kevés vajat és lezárja vele a masszát.
Elüt pár órát a narancs, a citrom, a mandarin és a lime filézésével és készít belőlük egy nem túl édes lekvárt.
Vásárol diós-mazsolás kenyeret, amit egy kis vajjal lepirít.
Hiányolja a savakat, tehát ad hozzá friss mandarint és kapribogyót.
Továbbra is hiányolja, tehát bont mellé egy üveg hárslevelűt Bencze Pistitől.
Aztán vár."

@Pláne Badacsony Borterasz

Badacsonyban járva mindenképpen érdemes útba ejteni őket. A kis Frédi és Béni házikó egész évben nyitva áll.

A Pláne Badacsony Facebook-oldala

És egy klasszikus: a Mészáros utcai zöldségbolt

A zöldséges, amit megírt már jó néhány médium, hiszen egy egészen különös konstellációval büszkélkedhet. A remek kínálatú zöldségbolt tulajdonosa az irodalom szerelmese, és ezt nem is titkolja. Kultúrsznobsággal mégsem vádolja senki, mert olyan lazán és jó humorral hivatkozik két citrusszállítmány között Sartre-ra, amit bármelyik irodalomtanár megirigyelhetne. Tőle idézünk.

Zöldséges, ha olvas c. sorozatunkból:

Munkarend tervezés

 • Melyik üzletben szeretnél dolgozni pénteken?
  - Azt hiszem, a Gy.. útiban
  - Ugye tudod, hogy akkor hajnalban kell kelned és egy órával többet dolgozol?
  - Ez igaz, viszont abban a boltban sokkal több könyvet tárolok, ráadásul véletlenül Sartre drámái is oda kerültek, míg a másikban csak huszadik századi amerikai elbeszélők vannak.
  - Az az érzésem, hogy kissé alábecsültem eddig az egzisztencialista eszmék jelentőségét, akárcsak az őrültséged súlyosságát.
  Elképzelhetőnek tartod, hogy a közeljövőben olyan filozófiai irányzatok is mániáddá válnak majd, amelyek miatt még egy órával tovább alhatok?
  - Hülye.
Advent, zöldségek, gyümölcsök, megbúvó irodalom @Mészáros utcai zöldségbolt Facebook

A Mészáros utcai zöldségbolt Facebook-oldala

Olvassa el ebédtesztünket is!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram