Gordon Ramsay tavaly áprilisban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy bedobta Twitteren: megpróbálkozik a vegán életmóddal. A lelkes visszhangokat persze elnyomták a (joggal) kételkedőké, hiszen a sztárséf éppen azelőtt pár hónappal gúnyolódott egy Twitter-követője vegán lasagne posztja alatt ezzel a nem túl ízléses kommenttel:
„Én is a PETA-val vagyok, én is szeretem az ízletes állatokat.”
A harcos állatvédő szervezeten – és a saját rajongóján – való élcelődés után persze nagyot szólt tavasszal, hogy egy sajtmentes pesztóval és egy grillezett padlizsánnal készült pizzát posztolt bejelentve a vegánságát. Erről végül szó sem volt, az újonnan nyílt Street Pizza nevű éttermét promózta ilyen polgár-, pontosabban vegánpukkasztó módon.
Most mégis ünnepelnek a vegán weboldalak: Ramsay az éttermeinek történetében először teljes vegán menüvel jelentkezik, sőt a Vegán Januárt is behirdették Bread Street Kitchen nevű londoni éttermében. A Szent Pár katedrális árnyékában fellelhető étterem kínál mindent, ami a húsevőknek és szem-szájnak ingere, és a Josper grillen sem padlizsánszeletek sülnek.
Úgy tűnik azonban, hogy az érces modorú étteremtulajdonos is meghallotta az idők szavát, vagy egyszerűen csak józan, anyagi megfontolásból a sült krumplin kívül is szeretne alternatívát nyújtani a megszaporodott számú növényevőknek.
Egyelőre persze nem verte le a lécet a brit metropolisz kiváló vegán kínálatában, és valahogy a decemberben kínált Wellington-bélszín is autentikusabban hat a Bread Street Kitchen asztalain, mint a céklás variánsa, mindenképpen figyelemreméltó, hogy a vegánokon eddig leginkább csak gúnyolódó sok-Michelin-csillagos séfcelebritás most mégis Veganuary-t hirdetett éttermében. Egyelőre nem látjuk azonban a menün azokat a bravúrokat, amiket nagy húsokkal szeret elkövetni Ramsay.