Hirdetés
Hirdetés

Vacsora Konstantin Filippou-nál? Topéttermek megfizethető áron a szomszédban (2. rész)

SZERZŐ: DiningGuide
2019. szeptember 13.
Egy rendhagyó étteremajánlóval folytatjuk a sort! A topéttermek világában kedvezőnek számító ebédmenükkel kezdtük, de most egy este nyitvatartó, kiváló helyet ajánlunk, ahol (nagyon) alsó hangon már 50 euró körül indul egy háromfogásos étkezés.
Hirdetés

Sorozatunk ötletét az adta, hogy az ebédmenük, illetve üzleti ebédmenük rendszere a gourmet-k nagy barátja. Ahol kínálnak ilyet, ott bepillantást nyerhetünk egy top étterem ízvilágába, még ha nem is azzal a bőséggel és kifinomultsággal, mint amit a „nagy menük” ételsora képvisel. Miután végigzongoráztunk a magyar lehetőségeken, a szomszédos országok elérhető közelségben és árban mozgó topéttermeinek ebédmenüit ajánljuk. Burgenland után irány Bécs!

Ahogyan egyre népszerűbb a gasztronómia, Michelin-csillagos séfeink szerepelnek országos tévéshow-kban vagy videós szériában tanítanak főzni minket (igen, Sárközi Ákosra és Széll Tamásra gondolunk), és már Magyarországon is szaporodnak a Michelin-csillagok, úgy

egyre többen kíváncsiak az élvonalra is.

Mivel ez a kategória nyilvánvalóan nem a mindennapok örömét jelenti, ezért olyan éttermeket ajánlunk, amelyek vagy Michelin-csillagosak, vagy csillagos éttermek „kistestvérei”, ahol szolidabb áron kínálnak ebédet, mint az esti degusztációs menüsorokat.

Sorozatunkat a Taubenkobellel kezdtük. A burgenlandi étterem két csillagot birtokolt egészen addig, amíg a vidéki Ausztriában is teszteltek a Michelin-inspektorok. A nívóból nem adtak le, és a Taubenkobel továbbra is zseniális úticél, ha látni és kóstolni akarjuk a vidéki Ausztriát. Korábbi cikkünket itt olvashatják!

@O boufés Facebook

Hoppá, ez nem is ebédmenü

Bécs egyik két Michelin-csillagos éttermével, a séf-tulajdonosról elnevezett Konstantin Filippou-val folytatjuk a némileg rendhagyó ajánlót. Hiszenannak társétterméről, a Konstantin Filippou szomszédságában található O Boufés-ről van szó, amelynek mégis itt a helye. A menü a la carte, tehát nem egy kötött vagy egy-két opciót kínáló ebédmenü, jelenleg összesen 18 elő- és főétel, valamint desszert közül választhatunk, tehát egy korrekt bisztróétlapot kapunk.

@O boufés Facebook

Magyar kitekintés

Az egycsillagos Stand Étteremhez és a Bib Gourmand minősítést elnyert Stand25-höz hasonlítható talán ez a felállás, azzal a különbséggel, hogy a Konstantin Filippou és az O Boufés egymás tőszomszédságában található, és az O Boufés éppen ebédidőben nincs nyitva, este 6-tól látogatható. A modell azonban hasonló: egy csillagos étterem és egy (hasonlóan) kiváló konyhát vivő, ám jóval szélesebb körök számára elérhető testvérétterem.

Az O Boufés talán egy kicsit még alul is értékelt a Michelin-kalauz által, hiszen nem Bib Gourmand minősítésű, „csupán” a tányér-evőeszköz ikonnal jelzett, Michelin által ajánlott étterem (bár ez másrészről a csillag előszobája is lehet). A Gault&Millau rendszerében például a műfajában előkelőnek számító 16 pontot kapta a 20-ból, két sapkát.

fotó: facebook.com/RestaurantKonstantinFilippou

A félig görög, félig osztrák származású Filippou nálunk járt és főzött idén tavasszal a Gourmet Fesztiválon egy exkluzív vacsora keretében. A még mindig pimaszul fiatal – 1980-as születésű – séf konyhájáról sokan mondják, hogy eredetiségével valamiképpen kilóg az erős kétcsillagos mezőnyből is. Igazi szerzői konyhát visz, ételeivel széles ízskálán mozog, fogásai rendkívül kifinomultak, mégsem finomkodóaj: áthatja egyfajta természetes ösztönösség. Mindössze 33 éves volt, amikor megnyitotta nagyéttermét, amellyel egy év nyitvatartás után elnyerte az első csillagot. 36 évesen a Gault&Millau az Év Szakácsa-díjjal jutalmazta, 2018-ban pedig érkezett a második Michelin-csillag is.

Marhahúsleves, spárga, lestyán, gomba, biotojás

Az O Boufésben (látszólag) egyszerű, Görögország Európáig merítő étlapot találunk. A görög-osztrák séf nagy rajongója a mangalicának, amit most is az étlapon tart. Itt, az egyszerűbb ízvilágot felvállaló étteremben jelennek meg karakteresebben a görög konyha ételei. Érthető, szerethető, és persze a kétcsillagos séf kézjegye erősen érezhető – többet tud az O Boufés sok-sok Michelin által ajánlott étteremnél.

Bátran kijelenthetjük, hogy egy itt elfogyasztott vacsora ár-érték arányban jelenleg Ausztria egyik legjobb gourmet ajánlata.

Árak: előételek: 16-24 € (~5300-8000 Ft); főételek: 21-31 € (~7000-10.000 Ft); desszertek: 12-14 € (~4000-4600 Ft)

O Boufés

Cím: Bécs, I. kerület, Dominikanerbastei 17
Nyitvatartás: H-Szo 18:00-23:45
Az étterem weboldala

Olvassa el a magyar csillagos ebéd-ajánlónkat is!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram