Sorozatunk ötletét az adta, hogy az ebédmenük, illetve üzleti ebédmenük rendszere a gourmet-k nagy barátja. Ahol kínálnak ilyet, ott bepillantást nyerhetünk egy top étterem ízvilágába, még ha nem is azzal a bőséggel és kifinomultsággal, mint amit a „nagy menük” ételsora képvisel. Miután végigzongoráztunk a magyar lehetőségeken, a szomszédos országok elérhető közelségben és árban mozgó topéttermeinek ebédmenüit ajánljuk. Burgenland után irány Bécs!
Ahogyan egyre népszerűbb a gasztronómia, Michelin-csillagos séfeink szerepelnek országos tévéshow-kban vagy videós szériában tanítanak főzni minket (igen, Sárközi Ákosra és Széll Tamásra gondolunk), és már Magyarországon is szaporodnak a Michelin-csillagok, úgy
egyre többen kíváncsiak az élvonalra is.
Mivel ez a kategória nyilvánvalóan nem a mindennapok örömét jelenti, ezért olyan éttermeket ajánlunk, amelyek vagy Michelin-csillagosak, vagy csillagos éttermek „kistestvérei”, ahol szolidabb áron kínálnak ebédet, mint az esti degusztációs menüsorokat.
Sorozatunkat a Taubenkobellel kezdtük. A burgenlandi étterem két csillagot birtokolt egészen addig, amíg a vidéki Ausztriában is teszteltek a Michelin-inspektorok. A nívóból nem adtak le, és a Taubenkobel továbbra is zseniális úticél, ha látni és kóstolni akarjuk a vidéki Ausztriát. Korábbi cikkünket itt olvashatják!

Hoppá, ez nem is ebédmenü
Bécs egyik két Michelin-csillagos éttermével, a séf-tulajdonosról elnevezett Konstantin Filippou-val folytatjuk a némileg rendhagyó ajánlót. Hiszenannak társétterméről, a Konstantin Filippou szomszédságában található O Boufés-ről van szó, amelynek mégis itt a helye. A menü a la carte, tehát nem egy kötött vagy egy-két opciót kínáló ebédmenü, jelenleg összesen 18 elő- és főétel, valamint desszert közül választhatunk, tehát egy korrekt bisztróétlapot kapunk.

Magyar kitekintés
Az egycsillagos Stand Étteremhez és a Bib Gourmand minősítést elnyert Stand25-höz hasonlítható talán ez a felállás, azzal a különbséggel, hogy a Konstantin Filippou és az O Boufés egymás tőszomszédságában található, és az O Boufés éppen ebédidőben nincs nyitva, este 6-tól látogatható. A modell azonban hasonló: egy csillagos étterem és egy (hasonlóan) kiváló konyhát vivő, ám jóval szélesebb körök számára elérhető testvérétterem.
Az O Boufés talán egy kicsit még alul is értékelt a Michelin-kalauz által, hiszen nem Bib Gourmand minősítésű, „csupán” a tányér-evőeszköz ikonnal jelzett, Michelin által ajánlott étterem (bár ez másrészről a csillag előszobája is lehet). A Gault&Millau rendszerében például a műfajában előkelőnek számító 16 pontot kapta a 20-ból, két sapkát.

A félig görög, félig osztrák származású Filippou nálunk járt és főzött idén tavasszal a Gourmet Fesztiválon egy exkluzív vacsora keretében. A még mindig pimaszul fiatal – 1980-as születésű – séf konyhájáról sokan mondják, hogy eredetiségével valamiképpen kilóg az erős kétcsillagos mezőnyből is. Igazi szerzői konyhát visz, ételeivel széles ízskálán mozog, fogásai rendkívül kifinomultak, mégsem finomkodóaj: áthatja egyfajta természetes ösztönösség. Mindössze 33 éves volt, amikor megnyitotta nagyéttermét, amellyel egy év nyitvatartás után elnyerte az első csillagot. 36 évesen a Gault&Millau az Év Szakácsa-díjjal jutalmazta, 2018-ban pedig érkezett a második Michelin-csillag is.

Marhahúsleves, spárga, lestyán, gomba, biotojás
Az O Boufésben (látszólag) egyszerű, Görögország Európáig merítő étlapot találunk. A görög-osztrák séf nagy rajongója a mangalicának, amit most is az étlapon tart. Itt, az egyszerűbb ízvilágot felvállaló étteremben jelennek meg karakteresebben a görög konyha ételei. Érthető, szerethető, és persze a kétcsillagos séf kézjegye erősen érezhető – többet tud az O Boufés sok-sok Michelin által ajánlott étteremnél.

Bátran kijelenthetjük, hogy egy itt elfogyasztott vacsora ár-érték arányban jelenleg Ausztria egyik legjobb gourmet ajánlata.

Árak: előételek: 16-24 € (~5300-8000 Ft); főételek: 21-31 € (~7000-10.000 Ft); desszertek: 12-14 € (~4000-4600 Ft)
O Boufés
Cím: Bécs, I. kerület, Dominikanerbastei 17
Nyitvatartás: H-Szo 18:00-23:45
Az étterem weboldala
Olvassa el a magyar csillagos ebéd-ajánlónkat is!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.