Hirdetés
Hirdetés

Michelin-csillagos ebédek nem csillagászati áron Budapesten

2019. június 25.
Kis ebédmenü-matek következik Budapest Michelin-csillagos éttermeihez. Hol és mennyiért fogyaszthatunk csillagot érő ebédmenüt ma Magyarországon? (Hiszen jelenleg csak Budapesten tesztelnek a Michelin Guide ellenőrei.)
Hirdetés

Az ebédmenü intézménye a gourmet vendégek jóbarátja. Hiszen hacsak nem tartozunk azon szerencsés kevesek közé, akiknek tulajdonképpen mindegy, hogy egy étkezésért 1500 vagy 15 000 forintot fizessenek ki, nyilvánvalóan számít a matek az étteremválasztásunkkor. A „normál” étlap áraihoz képest kedvezőbb árakkal jelentkező ebédmenü kiváló lehetőség az ínyenceknek, hogy gourmet éttermekben elérhetőbb áron, így akár gyakrabban étkezzen. Ezek az ételek értelemszerűen általában nem olyan kidolgozottságúak, mint az étlapon akár régebb óta szereplő, ezáltal hosszú ideje tökéletesedő ételek. Különbségek mutatkozhatnak ezen kívül az alapanyag-használatban is. A csökkentett árú ebédmenük egyik kulcsa az egyszerűbb, elérhetőbb árú hozzávalók preferálása, ami egyébiránt izgalmas terep a konyhának és a vendégek számára egyaránt, hiszen egyáltalán

nem lebecsülendő kihívás egy idényzöldségből készült krémlevesből vagy csirkecombból Michelin-csillagos szintű fogást produkálni az ebédmenüzés jóval kevésbé teátrális keretei között.

A csillagos séfek úgynevezett ikonikus fogásait tehát ne nagyon keressük az ebédmenükben, ahogyan az USDA Prime steak-szintű, válogatott húsok és a – valóban nagyon – drága fehér szarvasgomba (il tartufo bianco d'Alba) is minden bizonnyal nem ezt az ételsort fogja erősíteni, bár láthatjuk majd, hogy top alapanyagok is kerülhetnek

Hirdetés

Lássuk a nagyjábóli árakat, ha a „nagyétlapról” szeretnénk választani. Nem egyszerű ezt belőni, hiszen a legbarátságosabb árszabású Borkonyha vagy a két Michelin-csillagos Onyx között lényeges különbségek mutatkoznak. Ha mégis egy átlagárat szeretnénk meghatározni, egy legalább 5 fogásos Michelin-csillagos ebéd vagy vacsora kb. 25 000 forintnál indul ma Budapesten. Hangsúlyozottan tehát a „normál” étlapról választva, ami lehet fix menüsor vagy klasszikus a la carte; étterme válogatja, hogy ad-e lehetőséget saját ételsor összerakására.

A hazai csillagos éttermek közül kettő nem szerepel a következő összeállításunkban, mert kizárólag esti nyitvatartással üzemelnek: Magyarország legrégebbi csillagos étterme, a töretlen színvonalon működő, a csillagát 2010 óta tartó Costes, valamint a Michelin-csillagot idén kiérdemelt Babel nem nyitnak ki délben.

Az ármustra kapcsán pedig ne feledjük, hogy a csillagos éttermeink azért ebédidőben sem kifőzdék: számoljunk az eltérő felszolgálási díjakkal, valamint az ebéd mellé fogyasztott vízzel, üdítővel, és esetlegesen a számlát nyilván megnyomó egy-két pohár borral.

Hirdetés

Érdemes számolni vele: Costes Downtown

A klasszikus étlapot illetően a Borkonyha, ebédmenüben pedig a Vigyázó Ferenc utcai Costes Downtown kínálja a legkedvezőbb árú menüt. Tiago Sabarigo portugál séf mindig pörgő, nagy számú vendéget kiszolgáló birodalma 2016 óta csillagos, a működése 8. hónapjában elérve az egy Michelin-csillagos státuszt. Az ebédmenüt már 7900 forintért kipróbálhatjuk (a 4 fogásos 10.900, az 5 fogásos 14.500 forint).

A könnyed, mediterrán beütésű fogásokat egyre hangsúlyosabban egészítik ki magyar ételek újraértelmezett verzió – ahogyan a portugál séf látja. Így került nemrég extravagéns hortobágyi vagy éppen fehércsokoládéval és áfonyával kínált képviselőfánt az ebédmenüre, de Sabarigóé azért egy nagyon is nemzetközi konyha. A Costes Downtown ebédjein kínált ételek között egyébként sok a visszatérő elem, ami egy helyeselhető koncepció, hiszen a jól bevált, vendégkedvenc fogások újra és újra megjelennek az ebédmenün.

Túrógombóc eperrel és bodzával a Costes Downtown esti étlapjáról

Costes Downtown*
Cím: V. Budapest, Vigyázó Ferenc utca 5.
Ebédelési lehetőség: hétfőtől péntekig 12-15 óráig (kivéve ünnepnapokon)
Minimális ár 3 fogás esetén (italok, szervizdíj nélkül): 7900 Ft
Szervizdíj: +15%
A Costes Downtown weboldala


Ahol nincs ebédmenü, mégis itt a helye: Borkonyha

Hivatalosan nincs ebédmenüjük, de láthatjuk, hogy mégis helye van ebben a ligában a 2014 óta csillagos, lazább stílust képviselő Borkonyhának. A Sas utcai étterem jelenti a csillagosok közül árban az alsó határt: az 5 fogásos degusztációs menü 23 000 forintba kerül, sőt ha erre utazunk, és szándékosan a legolcsóbb három fogást keressük, egy leves-főétel-desszert kombó, azaz három fogás 8650 forintnál indul. Ha pedig a jelenlegi étlap legdrágább tételeivel számolunk, 17.050 forintért ehetünk ebédre kacsamájat, amerikai hátszínt marhakolbásszal, zárásként sajtkülönlegességekkel Sárközi Ákos executive-chef és Puskás Csaba séf prezentálásában.

Borkonyha: Parajleves, saibling és ordával töltött tészta (2350 Ft) (Fotó: Fekete Antonio / Designfood)

Borkonyha*
Cím: V. Budapest, Sas utca 3.
Ebédelési lehetőség: hétfőtől szombatig 12-16 óráig (utolsó érkezés: 15:00)
Minimális ár 3 fogás esetén (italok, szervizdíj nélkül): 8650 Ft
Szervizdíj: hivatalosan nincs megszabva
A Borkonyha weboldala


Ebéd a Szulló-Széll párostól: Stand

A Stand jött, látott, győzött – ebben az éttermi kategóriában pedig teljesen emberléptékű áron ebédmenüzhetünk itt. Összeállításunk egyetlen nem V. kerületi szereplője tavaly nyáron nyitott meg, és azzal a gyorsasággal vívta ki magának a Michelin-csillagot, ahogyan csak a legprofibbak. A Szulló Szabina, Csahók Ibolya, Széll Tamás és Hamvas Zoltán alkotta négyesnek persze megvoltak már a maguk csillagos tapasztalatai, a Stand25-öt követő első igazi „nagyétteremmel” pedig magabiztosan villantották meg, hogy melyik polcon is van az ő helyük.

A Stand gulyása (Fotó: Fekete Antonio / Designfood)

Szulló Szabina és Széll Tamás konyhája az ebédmenüben sem megúszásra játszik, és ugyanazokat a top alapanyagokat találjuk ezeken a tányérokon is, mint a nagy, degusztációs menüsorokban. Sőt, az ő esetükben még az ikonikus fogások is helyet kapnak, gondoljunk csak Széll Tamás füstolt ponttyal és haltejjel kínált halászlevére, a gulyáslevesükre vagy a somlóira (ezért ugyan 1000 forintos pluszt kell fizetni). A Stand ebédmenüjében a legkevésbé sem érezhető, hogy bármiben is engednének a nívóból, külön plusz pont, hogy a hatputtonyos aszúval kínált Made in Hungary fogás is egy választható opció az ebédmenüben, mégpedig felár nélkül. 3 fogást 12.500 forintért, 4 fogást 16.500 forintért ehetünk az egyik legújabb csillagos hazai étteremben ebédidőben.

Stand*
Cím: VI. Budapest, Székely Mihály utca 2.
Ebédelési lehetőség: hétfőtől szombatig 12-15 óráig
Minimális ár 3 fogás esetén (italok, szervizdíj nélkül): 12.500 Ft
Szervizdíj: +12,5%
A Stand étterem weboldala


Csúcsebéd az Onyxban

És elértünk Magyarország első két Michelin-csillagos étterméhez, a Vörösmarty téri Onyxhoz. A státuszának megfeleltethető árakat találjuk a Mészáros Ádám konyhafőnöksége alatt működő, nagy számú külföldi vendéget fogadó étteremben: a cikk elején meghatározott kb. 25 ezer forintos minimum itt bizony (közel) az ebédmenüre vonatkozik. Kiemelendő, hogy ebédmenüben sem tesznek engedményeket, a vízibivalytatár, a tokhalkaviár, a galamb, a bárány nem éppen a „fogjunk-az-árakon” jellegű alapanyagok.

Az Onyx ebédmenüből: Pisztrángtekercs, rák, gomba és Mészáros Ádám (Fotó: HOOH STUDIO)

Magukat a fogásokat pedig az esti étlapon is ott találjuk a Határainkon innen és a Határainkon túl menükben: a kakas consommétól a „Szarvasmontázzsal” kínált kacsa raviolin át egészen a Mogyoró-gianduja tart, bergamott, bagett fagylalt nevű, jól érzékelhetően tökéletesen kidolgozott desszertig. Itt egy –tól-ig árat adnánk meg: 19.900 forintnál indul a 3 fogás, 27.900 forintnál áll meg a 6 fogás, borsorral együtt mindez 31.800-tól 45.800 forintig mehet. Itt már egyértelműen a presztízs kategóriában és nem utolsósorban az egész közép-európai régió egyetlen két Michelin-csillagos éttermében járunk.

Onyx**
Cím: V. Budapest, Vörösmarty tér 7-8.
Ebédelési lehetőség: csütörtöktől szombatig 12:00 és 16:00 között (utolsó érkezési időpont: 13:30)
Minimális ár 3 fogás esetén (italok, szervizdíj nélkül): 19.900 Ft
Szervizdíj: +15%
Az Onyx weboldala

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram