Hirdetés
Hirdetés

Újévi göngyölt malaccsászár langyos lencsesalátával, szarvasgombás tejföllel a Dabas Deli ∙ Bistro jóvoltából | Főzz a séffel!

SZERZŐ: kovacsnicolett
2023. december 30.
A Dabas Deli ∙ Bistro újranyitásáról nemrégiben beszámoltunk, Pócsik László pedig elárulta, hogy az ünnepekre, így az újév köszöntésére is kiemelten készülnek. Jelenik Zsolt, a bisztró séfje egy hamisíthatatlan szilveszteri fogás receptjét osztotta meg a Dining Guide olvasóinak ezzel kívánva Boldog Új Esztendőt.
Hirdetés

Fotó: Dabas Deli ∙ Bistro

Göngyölt malaccsászár

  • 1 db malaccsászár kb. 1,5 kg
  • 5 dkg magos dijoni mustár
  • 10 dkg só
  • 5 g koriander mag
  • 1 db babérlevél
  • 3 db zsályalevél
  • 1 szál rozmaring
  • 1 g füstölt fűszerpaprika
  • 5 g szegfűbors
  • 10 dkg kacsa vagy sertészsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 5 dl búzasör

Langyos lencsesaláta

  • 0,5 kg beluga lencse
  • 2 dkg só
  • 1l alaplé
  • 1dl fehérbor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db babérlevél
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 1 szál angol zeller 
  • 10 dkg bébi paraj
  • 10 dkg shimeji gomba
  • 1 db kápia paprika megsütve megtisztítva
  • 1 g fekete bors
  • 1 csokor snidling
  • 1 csomag petrezselyemzöld

Saláta dresszing

  • 40 g alma ecet
  • 10 g tárkony ecet
  • 5 g magos dijoni mustár
  • 1,5 dl olívaolaj
  • 2 g cukor
  • 5 g só

Szarvasgombás tejföl

  • 1 cl szarvasgomba olaj
  • 1 dl lecsöpögtetett tejföl
  • 1 g só
  • snidling
  • petrezselyem

A malaccsászár bőrös felét bedörzsöljük sóval, erre azért van szükség mert így ropogósabb lesz a malac bőre. A fűszereket száraz serpenyőben megpirítjuk, összetörjük mozsárban, majd a császár húsos felét megsózzuk, befűszerezzük, megkenjük magos dijoni mustárral, apróra vágott fokhagymával, valamint az összevágott rozmaringgal és zsályával. 

A császárhúst feltekerjük és sütésálló kötéllel megkötjük úgy, hogy megtartsa a formáját. Beletesszük egy sütőedénybe teszünk alá zsírt, hagymát, fokhagymát és a sört. 180 °C sütőben 2-2,5 óra alatt megsütjük, 30 percenként meglocsoljuk sörrel a császárt, majd  az utolsó 15 percben 220-230°C vesszük a sütő hőmérsékletét és ropogósra sütjük a malac bőrét.

Fotó: Dabas Deli ∙ Bistro

Lencsesaláta

Az alaplevet felforraljuk – beletesszük a sót, fehérbort fokhagymát, babérlevelet és az előzőleg átmosott beluga lencsét és készre főzzük. Amíg a lencse elkészül, olívaolajon átfuttatjuk az egyforma kockára vágott angol zellert, kápia paprikát és shimeji gombát, majd ezt is sózzuk, borsozzuk. A megfőtt lencsét leszűrjük, összekeverjük a megpirított zöldségekkel, az összevágott zöldfűszerekkel a saláta dresszinggel és a legvégén a bébi parajt is hozzá keverjük. 

 

Szarvasgombás tejföl

Egy szűrőbe kendőt vagy konyharuhát teszünk és lecsepegtetjük a tejfölt. Miután lecsöpögött, összekeverjük a szarvasgomba olajjal, sóval borssal és az összevágott zöldfűszerekkel. Tálalásnál az edényben maradt szaftot leszűrjük és a hús mellé öntjük.

 

Borpárosításként a Dabas Deli ∙ Bistro ajánlata: Ricasoli Brolio Riserva Chianti Classico 2019, Olaszország, Toszkána

Jó étvágyat kívánunk!

 

Tovább olvasok:

Mézes krémes pohárban, ahogyan Ötvös Zsuzsanna készíti | Főzz a séffel!

 

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram