Hirdetés
Hirdetés

Mézes krémes pohárban, ahogyan Ötvös Zsuzsanna készíti | Főzz a séffel!

2023. december 29.
Ötvös Zsuzsanna, a Laurel új séfduójának női tagja szerint a mézes krémes egy olyan klasszikus, amely szilveszterkor is nagyszerű vendégváró lehet. Náluk az édesanyja szokta minden évben elkészíteni, ő pedig a pohárdesszert verziójának receptjét osztotta meg velünk. Az édesség érdekessége, hogy a hab puhaságát a törökméz ropogóssága ellensúlyozza, a sárgabarack helyett pedig az eggyel savasabb homoktövissel érdemes elkészíteni azért, hogy még különlegesebb legyen a végeredmény.
Hirdetés

Hozzávalók

Mézes lapok

  • 35 g akácméz
  • 10 g tej
  • 15 g kacsazsír
  • 75 g porcukor
  • 1 tojás
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 225 g finomliszt
  • nagy csipet só

Homoktövis lekvár

  • 130 g homoktövis lé 100%-os (bioboltokban kapható)
  • 75 g frissen facsart narancslé
  • 40 g cukor
  • 5 g pektin

Grízhab

Hirdetés
  • 250+100 g tej
  • 40 g gríz (búzadara)
  • 30 g cukor
  • fél rúd vanília
  • csipet Maldon só
  • 150 habtejszín

Törökméz

  • 150 g cukor
  • 60 g akácméz
  • 6 g szódabikarbóna

Nagyon jól előkészíthető desszert, amelyet pillanatok alatt tudunk tálalni. A mézes krémes korongok hűtőben, zárt dobozban pár napig tökéletesen elállnak, a grízhab szintén, hiszen nem tartalmaz tojást.

A törökmézet szobahőn érdemes tárolni légmentesen záró dobozban, hogy ropogós maradjon” – osztotta meg extra tippjeit Ötvös Zsuzsanna. 

Elkészítése

A mézet, a tejet, a zsírt, a porcukrot és a sót egy lábasba tesszük, és alacsony lángon összeolvasztjuk. Ehhez a keverékhez hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát és a tojást, és egyneművé gyúrjuk. A tésztagombócot négy egyenlő részre osztjuk, és fóliába csomagolva 10 percig pihentetjük szobahőn. A gombócokat egyenként nagyon vékonyra nyújtjuk, majd 16x16 cm-es négyzetet vágunk ki belőlük. A lapokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, villával megszurkáljuk, és 180°C-on kb. 6-8 perc alatt készre sütjük: amikor elkezdenek pirulni a szélükön, akkor készen is vannak. Hagyjuk kihűlni.

A lekvárhoz a cukrot összekeverjük a pektinnel. A homoktövis lét és a narancslét melegíteni kezdjük, közben hozzáadjuk a pektines cukrot. Forrástól egy-két percig főzzük folyamatosan kavargatva. Hagyjuk kihűlni, majd botmixerrel fellazítjuk. 

Hirdetés

Az első mézes lapot megkenjük a lekvárral. Erre tesszük a második lapot, ismét lekvár. Jöhet a harmadik lap, megint lekvár, és végül a negyedik lap. Lefóliázva egész éjszakára hűtőbe tesszük, hogy a lapok teljesen felpuhuljanak.

A grízhabhoz a 250 g tejet a grízzel, a cukorral a vaníliával és a sóval forrásig főzzük: ekkor a gríz már elkezdi besűríteni a tejet. Ezt a híg tejbegrízt a maradék tej és a tejszín elegyéhez öntjük, és botmixerrel alaposan átkeverjük. Teljesen kihűtjük hűtőben. Mikor kihűlt, egy literes habszifonba töltjük és két patront csavarunk rá, majd alaposan felrázzuk.

A törökmézhez a cukrot a mézzel karamellizáljuk. Ekkor belekeverjük a szódabikarbónát, amitől rögtön fel fog habzani. Sütőpapírral bélelt tepsire öntjük, és hagyjuk kihűlni, majd nagyobb darabokra tördeljük.

Tálaláskor a betöltött mézes lapokból 4 cm átmérőjű kerek kiszúróval korongokat szúrunk ki. Ezekből a korongokból egyet-egyet poharak aljába helyezünk. Megszórjuk törökméz darabokkal, majd a szifonból grízhabot nyomunk a korongokra. A habot is megszórjuk törökmézzel. Tálalás után azonnal fogyasztani kell.

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram