Tüskésrája a tenger partján

SZERZŐ: Király Márton
2024. március 1.
a Lounge rovat
támogatója a
Szokatlan formájú épület érkezett a Maldív-szigetekre. Az Atelier Nomadic építésziroda a természethez, egészen pontosan a helyi élővilághoz fordult inspirációért, hogy a tájhoz és a luxusszállodáiról híres szigetvilág hangulatához illeszkedő formát adjon nemrég nyílt éttermének.
Hirdetés

A tengerpart hófehér homokján elterülve, félig pedig a ragyogóan tiszta, türkiz víz fölé hajolva egy hatalmas rája fekszik. A gigantikus állatforma, közelebbről szemügyre véve, feltárja titkát. Bambuszból, fából, a sziget nyersanyagaiból emelt tető ez, mely alatt a Maldív-szigetek egyik legújabb, és leghangulatosabb étterme rejtőzik.

Fotó: Joe Chua Agdeppa

Pateobatis fai. A latin szókapcsolat az épület formáját ihlető állat neve. A sasrájaalakúak, azon belül is a tüskésrája-félk közé tartozó porcos hal gyakori vendég a sziget partjainál. Ezrével fordul elő a titkos lagúnák és csendes öblök kristályosan csillogó vizében, vonulásuk ünnepszámba megy a sziget lakossága, a szerencsés nyaralók, és az egészen közelről figyelő könnyűbúvárok számára. Gyémántformájú teste pedig tökéletesen alkalmas arra, hogy egy ízig-vérig tengerparti hangulatú étterem terveihez ihletet adjon.

A japán stílusú étterem - ami természetesen friss halra specializálódott – egy tengerbe nyúló mólón áll. A rája-forma bambusztetőt pedig kecses bambuszoszlopok emelik a vendégek feje fölé.

Fotó: Joe Chua Agdeppa

Az elképesztően gazdag óceáni élet, színpompás állatvilág, a számtalan, búvárkodásra alkalmas zátony és atoll a Maldív-szigetek egyik legnagyobb vonzereje. Nem is véletlen, hogy a legtöbb, itt épült csúcsluxust képviselő szálloda programpalettáján valamilyen formában megjelenik az Indiai-óceán. Az Atelier Nomad építésziroda pedig ez alatt a tenger alatti világ előtt kívánt tisztelegni az étterem szokatlan formáival.

Mint láthatjuk, a egy tüskésrája alakja tökéletesen alkalmas, hogy egy szabadtéri étterem tetejeként szolgáljon. A tengerparti egység ugyanis természetesen szabadtéri, maximálisan kihasználva ezzel a számtalan szigetből álló ország másik erősségét, a tökéletes időjárást. Kevés mennyeibb program létezik e Föld nevű bolygón, mint a tökéletes klímájú tengerparti alkonyban élvezni a hullámok hangját, de ha ehhez még magas színvonalú gasztronómia, és gondosan válogatott italkínálat is társul, a jelzők elfogynak.

Fotó: Joe Chua Agdeppa

Pontosan ezt az élményt kínálja a Maldív-szigeti étterem.

A tenger világán túl a sziget flóráját is megidézi az étterem. A lenyűgöző belső térben teljes egészében látszik a tetőt tartó lenyűgözően bonyolult, összetett bambuszszerkezet. Az anyagválasztás tudatos. Az olcsó, meglepően rugalmas, strapabíró és könnyű bambusz lehetővé teszi az ehhez hasonló, betonnál is erősebb struktúrák létrehozását. Külön bravúr, hogy a szerkezethez igen kevés fémet használtak fel. nincs fémváz, mely elrejtve húzódna a bambuszrudak belsejében, mindössze néhány nagyobb egységet rögzít egymáshoz egy-két fémcsavar.

Fotó: Joe Chua Agdeppa

A többi csatlakozást bambuszból, csapolással oldotta meg Olav Bruin, az építész. A halas hasonlatosság azonban nem áll meg a tető külsejénél. A belső tér bambuszszerkezete az óriás manta, pontos nevén az atlanti ördögrája (Mobula birostris) planktonszűrő állkapcsaira emlékeztet, míg a tetőt burkoló fazsindelyek, mely gerincszerű tetőélben forrnak össze, halpikkelyeket idéznek.

Az épület két oldalán, a szintén bambuszból ácsolt móló kiszélesedő részein két, fekete bambuszfallal határolt terek egyikében a mosdók, a másikban a konyha kapott helyet. A hangulatos fényekkel megvilágított bárpultot ugyanez a fekete bambuszanyag burkolja, míg a bútorok színe a tetőszerkezet árnyalatához passzol.

Fotó: Joe Chua Agdeppa

A fedett étkezőtéren kívül egy teljesen nyitott, fedetlen rész is várja a vendégeket. Itt kényelmes kanapék, apró asztalok állnak, tökéletes helyszín a vacsorát megelőző, vagy éppen megkoronázó koktél elfogyasztására.

A móló végén pedig, a végtelen óceán előtt még ott húzódik egy sósvizes úszómedence is. Itt nincs szigorú dress code, a fürdőruhában érkező vendégek pedig akár meg is merülhetnek a menüsor előtt.

Fotó: Joe Chua Agdeppa

A holland Atelier Nomad izgalmas formájú épülete tökéletesen illeszkedik a számára otthont adó környezet stílusához és hangulatához. Nem csak organikus forma, de túlnyomórészt organikus az anyag is, melynek segítségével a különleges éttermet létre hozták. Az már csak a séfen múlik, hogy japán stílusú, grillre támaszkodó menüjével valóban felejthetetlen élményt adjon át a hatalmas rája gyomrába érkező vendégeknek.

Fotó: Joe Chua Agdeppa

Forrásunk volt: Dezeen

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram