Buborékok négy keréken | Rolls Royce & Champagne példák

SZERZŐ: Király Márton
2024. február 25.
a Lounge rovat
támogatója a
A luxusjárművek és a kifinomult italok évtizedek óta kéz a kézben járnak. Könnyebb vitorlázni palackokkal a hajóhűtőben – kevés luxusjacht érkezik felszerelt bár nélkül, egy magánrepülőgép is elképzelhetetlen a vendégkör és a tulajdonos ízlése alapján összeválogatott italkínálat nélkül.
Hirdetés

 A listáról pedig nem hiányozhatnak az autók sem.

A luxusautók története feltehetőleg az autóipar megszületése utáni első néhány másodpercben szintén elindult. Az emberiség mindennapjait megváltoztató autómodellek elterjedése természetszerűen hozta magával az autógyártók versenyét is. Az aszfaltba boruló közutakon pedig nem csak a sebesség és a tartósság csapott össze, de öldöklő küzdelem indult a legkényelmesebb, legkifinomultabb gépjárműnek járó cím birtoklásáért is.

Az évek során számtalan gépkocsi gördült le a szerelőszalagokról és -rámpákról, hogy újításaikkal beírják magukat a luxusautók történetének nagykönyvébe. Különleges anyagok, kézzel festett hajszálcsíkok, ötvözetek és orrdíszek sorakoztak egymás után, és az autógyártás luxusszegmensének szépen lassan kialakult egy olyan ágazata, ahol a hangsúly a hátsó ülésekre került.

Modellek születtek, ahol a teljesítmény, a megbízhatóság alapvető, a vezetés a sofőr dolga, és azok, akiknek ezeket az iparművészeti alkotásokat szánták, hátul utaznak, a lehető legnagyobb kényelemben. A pompára és kellemre szakosodott autók közül pedig kiemelkedik egy név, Nagy Britannia büszkesége, a Rolls-Royce. Az 1904-ben alapított autómárka történetében lépten-nyomon felbukkan Franciaország legbuborékosabb borvidéke is.

A Henry Royce és Charles Rolls duó célja a kezdetektől a szigetország legjobb autójának létrehozása volt. 120 évvel az alapítás után biztonságosan kijelenthetjük, hogy sikerült ikont alkotniuk, hiszen elég, ha arra a számtalan érdekességre gondolunk, amik a név hallatán eszünkbe jutnak, legyen az az ajtóba rejtett, egyedi színben érkező esernyő, vagy a százhúsz kilométer per órás sebességnél is hallható, műszerfalba épített óra ketyegése.

A Rolls-Royce azonban nem lenne az, ami, Champagne nélkül. A legkényelmesebb brit autóhoz a Csatorna túloldalához érkezett a tökéletes kiegészítő. A két hátsó ülés közé beépített hűtő és pohártartó az egyik legikonikusabb autófelszerelés, ami csak létezik. Ez a kétzónás rendszerrel felszerelt, két pezsgőspalackot könnyedén lehűtő, metszett kristálypoharakkal érkező szekrényke új szintre emelte az utazás és a pezsgő kapcsolatát. (Egyetlen kritikai megjegyzés, hogy magnum palackokkal nem kompatibilis, ám könnyen lehet, hogy a kellően komoly megrendelő kedvéért megtervezik és legyártják ezt az opciót is.)

Az ülések közé tervezett hűtő azonban csak egy a márka és a borvidék kapcsolatát ünneplő példák közül.

2019-ben készült el a Rolls-Royce nevével fémjelzett Champagne Chest. A mérnöki tudomány és az iparművészet e remeke lényegében egy pezsgőtároló doboz, melyben teljes biztonságban szállíthatja a tulajdonos féltve őrzött palackjait. Az alumíniumvázra fa-, és bőrborítású karbonpanelek kerültek, és a láda a palackokon túl meglepetést is rejt magában.

A megfelelő gomb megnyomására prezentálóasztallá alakul, feltárva belsejét, melyben a kiválasztott pezsgőkön túl négy, fúvottüveg kristálypohár rejtőzik, természetesen a Rolls-Royce logóval ellátva. A hímzett R-betűkkel díszített asztalkendők, a láda oldalába épített kerámia kínálótálak, és a gyöngyházból metszett kaviárkanalak szintén a ládával együtt érkeznek.

A csomagtartóból előhívható luxus gasztrokiegészítők közül nem a Champagne Chest az egyetlen. 2016-ban debütált az az egyedi piknikkosár, aminek magyar vonatkozása is van. A szabadban elköltött étkezéseket új szintre emelő étkészlet elkészítése több mint ötszáz munkaórába kerül.

Bőr, teakfa, és zongoralakk alkotja a vázat, melyben Wedgwood porcelántányérokat, és természetesen kristály pezsgőspoharakat találunk. Ezek pedig a magyar Ajka Kristály üvegművészeinek az alkotásai.

2021-ben pedig elkészült az autó, mely minden eddiginél jobban megtestesíti a kerekeken gördülő luxusgasztronómiát. Az egyedi, kézzel készített Rolls-Royce Boat Tail nem csak a cég addigi legdrágább modellje volt, de egyben az első olyan autójuk is, melyhez nem csak néhány pohár és tányér jár.

Az impozáns autó a formába öntött tengerparti életérzés. Az egyedi megrendelésre készült modell a luxusjachtok világából merít. Ezt idézi a hosszított, fedélzetszerű hátsó rész, az autó formájában visszaköszön a harmincas években épített J-osztályú vitorlások alakja. A hosszú csomagtér pedig ismét meglepetéseket rejt.

Az autóban beépített napernyő, kiemelhető székek és a megrendelő kedvenc Champagne-házának, az Armand de Brignac kiválasztott évjáratainak tökéletes szervírozási hőmérsékletre hűtött palackjai, és a már jól ismert, logózott ajkai kristálypoharak várják, hogy gombnyomásra előtűnhessenek.

A Rolls-Royce idén százhúsz éves. Sorra leleplezett, műalkotásnak is beillő egyedi modelljei pedig töretlen inspirációról, megújulásról árulkodnak. Az eddig látottak alapján pedig biztosra vehető, hogy az elkövetkező százhúsz év is bőven tartogat még megírásra váró fejezeteket az autómárka és a borvidék közös történetéből.   

Forrás: Rolls-Royce Motorcars

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram