A londoni Mayfairben található Connaught Hotel elődjét 1815-ben alapították. A patinás szálloda nem csak London legjobbnak tartott bárjának ad otthont, hanem Európa egyik legstílusosabbjának is. A Connaught-ban minden pillanatban különlegesnek érzi magát az ember, a személyzet pedig egyetlen dologra koncentrál: hogy lenyűgözzenek mindenkit az általuk készített italokkal.
A szálloda egyébként két nagyszerű bárral rendelkezik. A látogatók figyelmét előbb a Coburg kelti fel, amely leginkább egy igazi angol klubra hasonlít. A Connaught viszont a szálloda halljának hátsó részében „elrejtve” található. Itt minden a stílusról és a csillogásról szól: telis-tele van tükrökkel, fényes fekete boltívekkel, a visszafogott világítás, az ezüst használata, a plüss ülőfelületek mind kényelmet és kivételes pillanatokat kínálnak. A bár enteriőrjét David Collins tervezte, art déco motívumai úgy idézik meg a XX. század első évtizedeinek hangulatát, hogy cseppet sem tűnnek idejétmúltnak vagy öregesnek.
Connaught: connecting people
A bár ars poeticája szerint az általuk készített koktélok célja, hogy a vendégek kapcsolatba lépjenek általuk nem csak önmagukkal, hanem a körülöttük lévő emberekkel. A roppant elegáns és elsőre merevnek tűnő Connaught tehát valójában egy nagyon közvetlen hely, ahol természetesen a legnehezebb feladatok közé az tartozik, hogy végül rábökjünk egy italra a bámulatos kínálatból.
A mixerek – illően a hely miliőjéhez – a „díszleteknek” megfelelő eleganciával, de mindenféle felesleges manír nélkül készítik az italokat, amelyek, akár klasszikusokról beszélünk, akár nem, egyfajta „Connaught csavarral” ellátva állnak össze, így akár a Bloody Mary, akár a mindig szuper Tom Collins is ebben az esetben Faraway Collinsként érkezik, váratlan összetevőt pedig több kontinensről gyűjtik össze.
A Connaught talán legtöbbet fotózott koktélja, a Vieux Connaught pedig a füstös és aromás Vieux Carré, a klasszikus New Orleans-i aperitif londoni kiadása Bencés apátsági keserűlikőrrel, kubai rummal, többféle száraz vermouth-tal és sáfrányfüsttel. A legjobb, ha tetszett, rizspapírból készült receptkártyán a vendég akár haza is viheti a receptet.
Martini-élmény kimaxolva
A Connaught Bár másik legtöbbet emlegetett produkciója a „martini kocsi”. Ez egy gyönyörű, fekete zsúrkocsi, ami valójában sokkal inkább hasonlít egy bűvész színpadi kellékére, mint egy bartenderére, mégis arra szolgál, hogy a vendégek asztala mellett készülhessenek el az italok.
A látogatók öt-hét különböző íz közül választhatnak, amelyek évszaktól függően változnak. Felbukkan a grapefruit, a vanília, a kardamom, a koriander és a levendula is. Miután az italkocsi megérkezett, a vendégek megszagolhatják a különféle illatú hozzávalókat, és a választott ízesíti majd a száraz martinit: néhány csepp ízesítő segítségével esszenciában pácolják a tökéletesen domború poharat, majd jönnek a további választható hozzávalók, így a citrom vagy olajbogyó is.
A Connaught látogatóinak kapcsolata ezekkel az italokkal, a kiskocsival történő találkozás után garantáltan új szintre lép: efféle változatosságot ugyanis nehéz lenne máshol megtapasztalni, mint a londoni Mayfair patinás bárjában.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.